Άλλο ένα εργατικό ατύχημα… στο πουθενά

Εργατικό ατύχημα συνέβη στις 22 του Ιανουρίου στη Λευκωσία γύρω στις 07.15 το πρωί. Ο 50χρονος εργάτης τοποθετούσε πλακάζ σε οροφή υπό ανακαίνιση οικίας στον Άγιο Δομέτιο. Ο 50χρονος εργάτης φέρεται να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε στο έδαφος από ύψος περίπου 4 μέτρων κατά το Γραφείο Τύπου Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ο εργάτης μεταφέρθηκε, με ασθενοφόρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία, αφού διαπιστώθηκε ότι υπέστη πολλαπλά κατάγματα στα χέρια και το στήθος, καθώς και κάταγμα κρανίου. Η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται ως σοβαρή.

Πέρα από το ενημερωτικό κομμάτι όμως θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά εργατικά νέα. Είναι δημοσιογραφικά ενδιαφέρον ότι η είδηση από το ΡΙΚ παρουσιάζεται κάτω από την κατηγορία των κοινωνικών ειδήσεων. Είναι επίσης έκδηλο ότι τα ταξικά νέα ή αλλιώς οι εργατικές ειδήσεις παρουσιάζονται ως ένα γενικού τύπου κοινωνικού και κυπριακού ειδησεογραφικού ζητήματα σε αντίθεση με τα μεγάλα επιχειρηματικά νέα που συνήθως ταξιθετούνται κάτω από την ταμπέλλα “οικονομία”. Αυτό δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση πως όταν μιλάμε για επιχειρηματικά νέα, αυτή συνήθως είναι είδηση που ταυτίζεται με την οικονoμία του τόπου, σε αντίθεση με τα (σε αυτή την περίπτωση) εργατικά ατυχήματα  που φαίνεται να ορίζεται η σημασία και κατηγοριοποίηση τους αναλόγως της περίστασης.

Συγκεκριμένα στο ΡΙΚ αλλά και στα υπόλοιπα αστικά μέσα διαδυκτιακών ειδήσεων δεν υπάρχει καμιά κατηγορία ειδήσεων ως “Εργατική Τάξη” ή ακόμα “Εργατικά Νέα”. Για παράδειγμα στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό newsit το εργατικό ατύχημα βρίσκεται υπό την κατηγορία της “Υγείας”, στο sigmalive υπό την γενική κατηγορία “Local” (Τοπικά), στο newsfromcyprus  κάτω από την κατηγορία “Επικαιρότητα”, στο ant1iwo υπό την κατηγορία “Κύπρος”, στο 24h.com.cy υπό την κατηγορία και πάλι “Επικαιρότητα”, στο onlycy κάτω από καμιά συγκεκριμένη κατηγορία ως “Κύρια Θέματα”, από το ΚΥΠΕ κάτω από την κατηγορία “Εσωτερικά”, στο ikypros υπό την κατηγορία “Κύπρος”, στην διαδικτυακή εφημεριδα  Φιλελεύθερος υπό την κατηγορία “Κοινωνία”, στο Πολίτη το ατύχημα βρίσκεται υπό την κατηγορία “Κύπρος”, στον Διάλογο κάτω από τα “Κοινωνικά” και τέλος η διαδικτυακή Καθημερινή και Αλήθεια κάτω από την επίσης κατηγορία “Κύπρος”.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι η δημοσιογραφία όσον αφορά τα ταξικά και εργατικά νέα απουσιάζει ως κατηγορία στην κοινωνική πραγματικότητα. Από τις κατηγορίες αυτές συμπεραίνεται ότι η αστική ειδησεογραφία προσδιορίζει τα εργατικά νεά ως μια γενικού τύπου ειδησεογραφική στοιχειοθέτηση η οποία δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμιά κατηγοριοποίηση.

More Stories
Δεν καταλάβαμε οτι αυτό που θεωρούσαμε νομοτέλεια, ήταν απλά το γεύμα των μελλοθάνατων