Άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ ζητεί η Κούβα

 

[Ο 55χρονος οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ έχει κοστίσει στην Κούβα $1,1 τρισεκατομμύρια]

O πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, κάλεσε την Πέμπτη τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλουν σε βάρος της Κούβας με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναγνώρισε ότι ο δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα είναι «μακρύς και δύσκολος».
«Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι η αρχή μιας διαδικασίας η οποία στοχεύει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, όμως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό όσο ισχύει το εμπάργκο» επισήμανε ο Κάστρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην Κόστα Ρίκα. «Το βασικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, που προκαλεί τεράστιες ζημιές στους πολίτες και στην οικονομία και που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να αρθεί» πρόσθεσε ο Κουβανός ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Ραούλ Κάστρο αναφέρεται στο θέμα αυτό μετά τις ιστορικές συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, καθώς και την επαναλειτουργία των πρεσβειών.

Ο αδελφός του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, μίλησε και για την έκκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κογκρέσο για να τερματιστεί το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον από το 1962, όμως του ζήτησε να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό, εκτιμώντας ότι τα μέτρα χαλάρωσης των κυρώσεων που έχει υποσχεθεί είναι «περιορισμένα».

«Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με αποφασιστικότητα τις εξουσίες που διαθέτει βάσει του αξιώματός του προκειμένου να μεταβάλει ουσιαστικά την εφαρμογή του εμπάργκο, ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Κογκρέσου», σημείωσε ο Κάστρο.

Πηγή: Dialogos

More Stories
McDonalds: συμβουλές υγείας και οικονομίας για το πώς να «γλυτώσεις από το χρέος των διακοπών»