Ένας πρώην hedge funder αυξάνει την τιμή ενός χαπιού από $13.50 σε $750 μέσα σε μια νύκτα

Τι γίνεται όταν ένας πρώην hedge funder αγοράζει τα δικαιώματα ενός εμπροεύματος χαπιού στο οποίο στηρίζεται κόσμος για την ζωή του; Μα φυσικά ότι θέλει αυτός που το αγοράζει.

Ο Martin Shkreli, 32 ετών, ιδρυτής και CEO της εταιρίας Turing Pharmaceuticals αγόρασε πριν από λίγες μέρες τα δικαιώματα ενός φαρμάκου του Daraprim το οποίο είναι πολύ καθοριστικό χάπι για πολύ άρρωστα νεογνά και ασθενείς του AIDS.

Το ζήτημα έγινε viral λόγω της πραγματικά ακραίας αλλαγής της τιμής, με διάφορα ειδησεογραφικά μέσα να προσπαθούν να καταλάβουν για ποιο λόγο έγινε αυτό. Σε συνεντεύξεις που έδωσε ο Shkreli, δήλωσε πως το φάρμακο “ήταν πρακτικά δωρεάν για τη δουλειά που κάνει να σώζει ζωές” και ότι η εταιρία “πρέπει να βγάλει κέρδος”.

“Γνωρίζουμε ότι τα σύγχρονα φάρμακα, τα φάρμακα για τον καρκίνο μπορούν να κοπστίσουν μέχρι και $100,00 ή και περισσότερα, την στιγμή που μπορούν να αξίζουν μισό εκατομμύριο δολλάρια” εξηγώντας γιατί θεωρεί πως ακόμη και με αυτή την εξοργιστική τιμή, το Darparim είναι ακόμα φθηνό σε σχέση με άλλα παρόμια φάρμακα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν τα κόστα έχουν αυξηθεί 5500% μέσα σε μια νύκτα (χρειάζονται 100 τέτοια χάπια σε θεραπεία), παραδέχθηκε πως το φάρμακο αξίζει βασικά 1 δολλάριο και ότι το βασικό κίνητρο ήταν ότι το εν λόγω χάπι έφερνε μόνο (!) 5 εκατομμύρια δολλάρια κέρδος για την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνει να σώζει ζωές.

Αυτό είναι το φάρμακο στον καπιταλισμό, αυτό είναι το φάρμακο εμπόρευμα.

Δείτε μια συνέντευξη στην οποία έδωσε που εξηγεί τις αποφάσεις του:

More Stories
Νικη και δικαιωση των απεργων!