Αποποινικοποίηση Κάνναβης στην Κύπρο: Υποκρισία και κέρδος

Μα είναι δυνατόν, αποποινικοποίηση της κάνναβης στην ποιο συντηρητική κοινωνία της Ευρώπης; Αυτά έλεγαν δεξιά και αριστερά όλοι, και ας καπνίζει η μεγάλη πλειοψηφία των νέων.  Βέβαια παρά τις επί μέρους συζητήσεις και σοφιστείες που μαγειρεύουν συγκεκριμένοι πολιτικοί, ένα είναι σίγουρο: μυρίστηκαν ψήφους (για να μην πούμε για επιχειρήσεις και μας πουν συνομοσιολόγους). Πρωτοστάτης σ’ αυτή την εκστρατεία υπέρ της «βιομηχανικής κάνναβης» σαν πρώτο στάδιο φυσικά, ο άλλοτε υπερσυντηρητικός εθνικιστής Γιώργος Περδίκης (να θυμήσουμε ότι πριν χρόνια στην Ελλάδα πολλοί προοδευτικοί νέοι είχαν ψηφίσει τον Γιωργάκη Παπανδρέου επειδή τους υποσχέθηκε χασίσι). Ξεκίνησαν δειλά δειλά, να μιλούν για βιομηχανική και όχι για κατανάλωση σαν καπνό, σαν να προσπαθούν να μπουν σε ζεστή μπανιέρα και τσεκάρουν πρώτα το νερό με τις μύτες των ποδιών τους. Ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Σταυρινίδης σε όχι και τόσο παλιό άρθρο του, εξέφραζε την άποψη ότι η Κύπρος δεν είναι ακόμη έτοιμη να συζητήσει τα αυτονόητα, την «νομική ρύθμιση των συνθηκών και των ποσοτήτων εμπορείου και πώλησης». Για πιο λόγο;

«Όπως και νάχει, επαναλαμβάνω. Δεν υποστηρίζω την νομική ρύθμιση της μαριχουάνας. Ξεκάθαρα. Δεν νομίζω ότι ο τόπος είναι έτοιμος για να αντέξει μια τέτοια συζήτηση και να προσμετρήσει νηφάλια και όχι συναισθηματικά ποια θα είναι τα ενδεχόμενα οφέλη και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι.»

Ξαφνικά οι πολιτικοί μας (και ειδικότερα συγκεκριμένοι γνωστοί συντηρητικοί όπως ο Περδικης) έγιναν προοδευτικοί και προσπαθούν να τραβήξουν και εμάς μαζί την στιγμή που λίγους μήνες πρίν κανένας πολιτικός δεν θα τολμούσε να αγγίξει τέτοιο θέμα στην βουλή. Ο Σταυρινίδης σωστά διατυπώνει, «καλύτερα να υπέγραφε και τον τερματισμό της πολιτικής του σταδιοδρομίας μαζί, αυτό υποψιάζομαι.»

Η μαστούρα για αρκετούς (κυρίως) νέους ήταν και είναι ένδειξη νεανικής τρέλας (σ.σ Sex, drugs & rock n roll αξίες άριστα συνυφασμένες με την καταναλωτική κουλτούρα του ύστερου καπιταλισμού), πηγή έμπνευσης αλλά και παθητικότητας και πολλές φορές βαθιάς υποχώρησης από την πραγματική ζωή (αν υποθέσουμε μόνο το κοινωνικό ζήτημα και όχι το ιατρικό, την άποψη δηλαδή οτι υπάρχει το ενδεχόμενο μεταπήδησης σε ποιο “σκληρά” ναρκωτικά). Συνεπώς, δεν πρέπει να δαιμονοπιούμε ούτε όμως να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τίποτα το επαναστατικό στην ουσία καθεαυτή. Ο ντόρος που γίνεται είναι ο καθαρά πολιτικός λόγος, για το πώς μια κοινωνία βλέπει τους χρήστες συγκεκριμένων ουσιών οι οποίες έχουν κάποιες ιδιότητες, είτε είναι χαλαρωτικές είτε παραισθησιογόνες. Για το πώς βλέπει μια κοινωνία γενικά την χρήση αυτών των ουσιών και το πλαίσιο χρησιμοποίησης τους σε αυτή την κοινωνία. Και κακά τα ψέματα, η Κυπριακή κοινωνία τόσο καιρό επέλεγε την υποκρισία παρά την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Δεν λέμε ότι είμαστε εναντίων σε περίπτωση που η κάνναβη αποποινικοποιηθεί και ρυθμιστεί σε παραγωγή αλλά και κατανάλωση, μάλλον  θα μας χαρακτήριζα ως ρεαλιστές.  Αν μη τι άλλο η αποποινικοποίηση της θα συμβάλει στην ένταξη πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στον δημόσιο λόγο. Πρέπει όμως να δούμε και το περιεχόμενο των συζητήσεων. Είμαστε βέβαια ενάντια στην κουλτούρα της μαστούρας και το ακόμη χειρότερο λαιφστάιλ της κόκας (το οποίο όντας ακριβότερο σπορ είναι προνόμιο περισσότερο της αστικής τάξης και των μικροαστών περίγυρών της), τα οποία υποδουλώνουν και δημιουργούν αυταπάτες και απάθεια κυρίως στην νεολαία . Φυσικά και δεν είμαστε υπέρ της ποινικοποίησης των χρηστών και των συνεπακόλουθων καταστάσεων που πηγάζουν μέσα ακριβώς από αυτή την προβληματική αντίληψη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κουλτούρα της μαστούρας θα μας κάνει όλους να αντιληφθούμε ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον και ότι αυτό θα έχει θετικές παρενέργειες για την κοινωνία. Ούτε σημαίνει νίκη για τα διάφορα κινήματα (ας πούμε) που διατυπώνουν θέσεις για διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων. Τις παρενέργειες δεν τις γνωρίζουμε, μπορεί να είναι θετικές, μπορεί και αρνητικές, εξαρτάτε από το περιεχόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που γίνεται για την κάνναβη είναι να γίνει έλεγχος της παραγωγής και κατανάλωσης της, άρα την εισαγωγή της στις παγκόσμιες αγορές, κοινώς να γίνουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ας μην αφήνεται να νοηθεί λοιπόν ότι η καλλιέργεια της κάνναβης θα γίνεται από πραγματικό ενδιαφέρον και την καταπολέμηση της ποινικοποίησης των χρηστών ή για τις ευεργετικές τους ικανότητες . Από την άλλη, η χρησιμότητα  για καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης λόγω ποιότητας τους ήταν εκεί για πολλά χρόνια, αλλά κανείς από τους σημμερινούς υπερμαχους δεν έχει δείξει στο παρελθόν την παραμικρή πρόθεση υποστήριξης τέτοιου εγχειρήματος. Μέσα σε μια νύκτα πως έγινε αυτό μόνο οι ίδιοι ξέρουν.

Να μην ξεχνάμε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τη δημιουργία κατάστασης πανικού που δημιούργησαν τα αστικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την βίαιη καταστολή του κινήματος Occupy Buffer Zone, το οποίο «ανδρο πώλησης ναρκωτικών» ανέβαζαν και τόπος κατάποσης ναρκωτικών ουσιών κατέβαζαν, αφήνοντας να νοηθούν φαντασιώσεις περί Σοδόμων και Γομόρρων στην άκρατη συντηρητική Κυπριακή κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε τις κατά καιρούς απαράδεχτες δηλώσεις και την δαιμονοποίηση των χρηστών κάνναβης ακόμη και από παρουσιαστές/τριες που είναι χρήστες . Είδαμε ξεκάθαρα την έγνοια που έχουν οι πολιτικοί για τους χρήστες και την μαστουρο-κουλτούρα που επικρατεί: συνεχής υπο-στελέχωση των κέντρων απεξάρτησης, συνεχής στοχοποίηση των χρηστών είτε από την αστυνομία είτε από συγκεκριμένους κοινωνικούς φορείς ευρύτερα (πχ. η εκκλησία). Ακόμη και λόγοι που ίσως φαίνονται να μην έχουν άμεση σχέση όπως η ανεργία, η οποία ας μην γελιόμαστε δεν θα λυθεί με σχέδια υποαπασχόλησης (βλ. Αιμιλιανίδου, Γεωργιάδης) και τα χυδαία σχέδια για αναίρεση όλων των εργατικών δικαιωμάτων με πλάγιο τρόπο και άλλα πολλά. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η νεολαία είναι επιρρεπής στην μαστούρα όταν είναι άνεργη, ανασφαλή και παθητική; Οι δικαιολογίες δηλαδή ότι θα συμβάλει στο να λυθεί το ζήτημα της ανεργία και της κρίσης δεν στέκουν. Επίσης αν γίνει τόσο μαζική παραγωγή ώστε να ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη πρέπει να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ίσως να έχουν τέτοιες εκτεταμενες καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν τόσες και τόσες μελέτες γύρω από αυτά τα θέματα, τα οποία μπορούσαν να ξεκινήσουν συζητήσεις νωρίτερα; Υπάρχουν και όμως το θέμα ήταν ταμπού για πολλά χρόνια. Πολλοί θα πουν, καλά αφού άνοιξε το θέμα άρα είναι νίκη για τον κόσμο που είναι υπέρ του να μην θεωρούνται οι χρήστες εγκληματίες. Ναι αλλά έχει σημασία ο λόγος που ανοίγει το θέμα για να δούμε το περιεχόμενο της «αποποινικοποίησης».

Μαριχουάνα: Χρηματιστηριακή… παραζάλη με κέρδη 1.700%

Μετά τη νομιμοποίηση του Κολοράντο, οι κερδοσκόποι βλέπουν προοπτικές Microsoft σε μετοχές εταιριών πώλησης μαριχουάνας. Xρηματιστηριακά κέρδη που φτάνουν το… 1.700%.

Χρηματιστηριακή… ευφορία προκαλούν οι μετοχές εταιριών πώλησης μαριχουάνας, στις οποίες κάποιοι κερδοσκόποι βλέπουν προοπτικές… Microsoft, ειδικά μετά την απελευθέρωση της πώλησης «χόρτου» για ψυχαγωγικούς λόγους στο Κολοράντο, που ώθησε στα ύψη την τιμή του προϊόντος.

Ο Bruce Perlowin, ο διευθύνων σύμβουλος της Hemp Inc., η μετοχή της οποίας έχει εκτιναχθεί 205% στα 8 σεντς τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν ξαφνικά πέσει με τα μούτρα στις μετοχές εταιριών μαριχουάνας. «Ψάχνουν να βρουν την επόμενη Microsoft» αναφέρει στο Bloomberg.

Ο Robert Frichtel που κατέχει την Advanced Cannabis Solutions που η μετοχή της εκτινάχθηκε 144% με πωλήσεις μόλις 455 δολ. στο τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ότι η ευφορία έχει προκαλέσει χρηματιστηριακά κέρδη τα οποία ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 1.700%!

«Η ζήτηση για μαριχουάνα είναι εξωφρενική», σχολιάζει ο κ. Perlowin, πρώην διακινητής μαριχουάνας που έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή και πέρσι εισήγαγε στο χρηματιστήριο 12 εκατ. μετοχές της εταιρίας του, η οποία έχει έδρα στο Λας Βέγκας.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανοιχτές προειδοποιήσεις για τυχόν απάτες στην αγορά, στο χρηματιστήριο κάποια από τα μεγαλύτερα φετινά κέρδη απολαμβάνουν επενδυτές που ποντάρουν σε μετοχές «της πεντάρας» εταιριών μαριχουάνας.

Η μετοχή της GreenGro Technologies Inc., που προσφέρει επιχειρήσεις διαχείρισης ιατρικών κλινικών, έχει εκτιναχθεί 1.714% στα 80 σεντς. Η Tranzbyte Corp., που πωλεί κάναβη στο Κολοράντο, έχει κερδίσει πάνω από310% σε πέντε συνεδριάσεις. (Πηγή: euro2day)

Το περιεχόμενο λοιπόν θα δείξει εάν το πολιτικό προσωπικό στη βουλή πραγματικά ενδιαφέρεται για το ζήτημα, ή αν απλά μυρίστηκαν ψήφους και χρήμα. Θα πωλείται η βιομηχανική κάνναβη (στην συνέχεια ο καπνός); Εάν ναι, ποιοι θα πωλούν και πως θα παράγεται; Το θέμα του δημόσιου αγαθού δεν τίθεται καν αφού όλος ο ντόρος γίνεται για την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη και όχι την πρόσβαση όλων σε κοινωνικά αγαθά (εφόσον αποφανθεί ότι είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό για την κοινωνία). Δεν μιλάμε για κάτι επαναστατικό λοιπόν, αλλά για ερωτήματα (χωρίς ίχνος υποτίμησης) δευτερεύοντα (τρόπους ενσωμάτωσης της κάνναβης στις “νόμιμες” αγορές) τα οποία θα δείξουν κατά πόσον οι προθέσεις αυτών που επαγγέλονται το ζήτημα είναι ειλικρινείς η όχι. Θα στελεχώσουν κέντρα απεξάρτησης την ίδια στιγμή με την υποτιθέμενη «αποποινικοποίηση», θα αυξήσουν τις ευκαιρίες για πραγματική, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση στους νέους, θα σταματήσει η αστυνομία και τα ΜΜΕ να στοχοποιούν τους χρήστες, θα αρχίσει μια πραγματική εκστρατεία εκπαίδευσης γύρω από τα ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα του θέματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους αυτού του νησιού; Αν η απάντηση σ΄αυτά τα ερωτήματα είναι όχι, τότε η συζήτηση είναι μια χυδαία υποκρισία και γίνεται εκ του πονηρού.

Το ζήτημα της κάνναβης, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο καπιταλισμός δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό φτάνει να βγάλει κέρδος. Δεν  ενδιαφέρει το σύστημα ούτε αν οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται, ούτε αν οι γυναίκες παίρνουν διευθυντικές θέσεις, ούτε αν μαύροι ή μετανάστες γίνονται εκατομμυριούχοι. Ο ρατσιμός σαν απότοκο του φυλετικού καταμερισμού εργασίας δεν σταμάτησε επειδή ο Ομπάμα βγήκε πρόεδρος, ούτε οι μετανάστες σταμάτησαν να έχουν σοβαρά εμπόδια επιβίωσης επειδή κάποιοι έγιναν εκατομμυριούχοι. Το ίδιο συμβαίνει και με την μαριχουάνα, το γεγονός πως πάρα πολλοί διάσημοι έχουν παραδεχτεί ότι είναι ή ήταν χρήστες (το πολιτιστικό κέντρο του καπιταλισμού άλλωστε, το Χόλλυγουντ, έχει εξάλλου προ πολλού ξεκινήσει να προάγει την μαστουρο-κουλτούρα) δεν εμπόδισε το σύστημα να αναπτύξει μηχανισμούς για να σπρώξει την παραγωγή και την κατανάλωση τους στην παρανομία, αφού πολύ απλά η αγορά και κατανάλωσή τους εξυπηρετούνταν καλύτερα στην μαύρη αγορά. Είναι γνωστές οι αναμείξεις και της CIA προς αποκόμιση κερδών και ακολούθως βοηθώντας αντεπαναστάσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη την εποχή του ψυχρού πολέμου. Συνεπώς για το καπιταλιστικό σύστημα, το κέρδος να μην πέφτει και όλα τα άλλα φτιάχνονται, ενίοτε αλλάζουν και αντιλήψεις τόσο αναχρονιστικές ακόμη και μέσα σε μια νύχτα! Κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής: Για τον ίδιο λόγο που δεν θα συμμαχούσαμε π.χ. για θέματα που αφορούν γυναίκες με την εθνικίστρια Ελένη Θεοχάρους ή για την λύση του Κυπριακού με νεοφιλελεύθερους αστούς (τραγικά λάθη της Κυπριακής αριστεράς), δεν μπορούμε να συμμαχούμε ή να τρέχουμε από πίσω οποιαδήποτε πολιτική δύναμη μόνο και μόνο επειδή θα μας προσφερει μαστούρα.

 

“Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος (…). Οταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα.”

Καρλ Μαρξ

 1. Re den pate na pidixtite den kani p tha mporoume na kapnizoume mpafous opou theloume kanete kai parapona +1 psifos gia opoio to kani alla na to kani oxi uposxeseis kai mlks

  1. 1 διάβαζε πριν σχολιάσεις

   2 εδώ συζητάμε, δεν είμαστε σκυλάδικο. Διάβασε την πολιτική σχολιασμού, το επόμενο παρόμοιο σχόλιο δεν θα περάσει, για να είμαστε ξηγημένοι.

   3 είσαι ο λόγος που είμαστε σκεπτικοί για το θέμα της κάναβης (και όσοι εκφράζουν παρόμοιες ανώριμες απόψεις), θα μπορούσες να ψηφίσεις οποιονδήποτε φτάνει να σου υποσχεθεί μαστούρα. Αυτό ακριβώς κριτικάρω στο άρθρο.

 2. Ise ratsistis kai programmatismeno mialo… pote dld I kinonia mas tha ine etimi na sizitisi? ospou xonomaste piso apo to daktilo mas kai adranoume na pernoume drasi kai oxi mono sto thema tis cannabis den tha pame pote mprosta. Idios me atoma pou kouvaloun miala san ta dika sou.
  “Το ζήτημα της κάνναβης, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο καπιταλισμός δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό φτάνει να βγάλει κέρδος. Δεν ενδιαφέρει το σύστημα ούτε αν οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται, ούτε αν οι γυναίκες παίρνουν διευθυντικές θέσεις, ούτε αν μαύροι ή μετανάστες γίνονται εκατομμυριούχοι.”

  Giati na endiaferi to sistima an metanastes ginonte na ekatomiriouxi I an ginekes exoun diefthintikes thesis opios ine aksios dikeoute ta panta… kai oso gia tous omofilofilous bravo tous esena ti se endiaferi?

  1. Το άρθρο μου επιβεβαιώνεται πανυγηρικά από το σχόλιο σου. Δκιάβαστο τζαι αν έβρεις ότι είμαι ενάντια στην αποποινικοποίηση τζαι τους γάμους ομοφιλοφυλων κερδίζεις μιαν τασιηνόπητταν.

   1 για πρώτη και τελευταία φορά αφήνω σχόλιο που ξιτιμάζει. Το άφησα κυρίως διότι με επιβεβαιώνεις σε απόλυτο βαθμό και ίσως να μην διάβασες την πολιτική σχολιασμού. Εδώ συζητάμε, δεν είμαστε σκυλάδικο.

   2 διάβαζε πριν να σχολιάζεις.

 3. Συμφωνω με τα πλειστα απο οσα αναφερες στο αρθρο φιλε .
  Ναι και εγω ειμαι υπερ της αποποινικοποιησης ή και νομιμοποιησης ΑΛΛΑ σε μια χωρα που και οι (μεν) πολιτικη εξουσια και οι δε(απλος λαος) ειμαστε σαν ενα σακκι πατατες , ουτε εγω θελω να δω να γινεται κατι τετοιο ακομα .. γιατι ?
  1. Ο καθε ξερολας πολιτικος,βιομηχανος,επειχηρηματιας θα αδραξει την ευκαιρια να πλασαρει τα δικα του σχεδια και νομους ετσι οπως θα τον βολευουν αυτον και μια μικρη ομαδα ατομων…οποταν ξαναγυρναμε πισω στον καπιταλισμο ,απλα μαστουρωμενοι αυτη τη φορα και τιποτα δεν αλλαζει στην ΟΥΣΙΑ .
  2. Αν μιλουμε για νομιμοποιηση , πιστευω πως ο Κυπραιος ειναι ανωριμος ακομα ναι ,και οτι για να γινει πρωτα πρεπει να υπαρξει διαλογος ,μορφωση πανω στο θεμα και τελος να φυγει απο πανω του αυτη η σταμπα που λεγεται “ταμπου” ή “ναρκωτικο” το οποιο ειναι και το πιο δυσκολο. ( οπως ο φιλος ο μαστουρης δαμε πουπανω που αντι να κατσει να διαβασει καθαρα ,να σκεφτει νακκουριν ,καθετε και γραφει οτι του κατεβει στο κεφαλι απλα και μονο επειδη ειναι Υπερ – και ποιος γαμα τους αλλους )…

  Εν καλα να γινεται Διαλογος γιατι οντως μερικοι μαθαινουμε απο αλλους και αλλοι απο εμας . Ουλλοι πιστευκω εχουν τις δικες τους εμπειριες τζε εν καλα να μαθουμε πρωτα να μοιραζουμαστεν τζε να σταματησουμε να βολευκουμαστεν με οτι μας αρεσκει.
  Πιστευκω το οτι αργησε παρα πολλα στην Κυπρο να ανοιξει αυτη η συζητηση γυρω που την Κανναβη και αυτο οφειλεται στην ΔΙΩΞΗ και μονο .. Γιατι εγω “ρισκαρω” κατα καποιον τροπο οταν μιλω ελευθερα για κανναβη ,καποιος να με ακουσει,καποιος να με καρφωσει, καποιος να με πει χασικλη και εγκληματια .. ενω στην πραγματικοτητα δουλευω,πληρωνωμε,πληρωνω και ΖΩ
  Γιαυτο σε συγχαιρω για την ερευνα που εκαμες φιλος. συνεχιστε ετσι ρε

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
Ω φιλελεύθερη μιζέρια, δώσε μου λίγο από το φως σου