Αποφεύχθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα

Μετά το υποκριτικό και ύπουλο ”χέρι φιλίας” στην Κούβα, πάγια πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή φαίνεται να είναι η με κάθε τρόπο ανατροπή της οικοδόμησης συμμαχιών στην περιοχή  (ALBA) που αρνούνται να συμπλεύσουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Την αποκάλυψη ενός σχεδίου πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Μαδούρο” Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πίσω από τα σχέδια αποσταθεροποίησης και πραξικοπημάτων εναντίον στην Βενεζουέλα. […] Ηταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί μια ομάδα αξιωματούχων από την αεροπορία για να προκαλέσουν μια βίαιη πράξη, μια επίθεση.”, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. (CNN)

Το σχέδιο των πραξικοπηματιών επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 12 Φλεβάρη και έχουν γίνει συλλήψεις αρκετών στρατιωτικών – κυρίως της αεροπορίας – που συμμετείχαν στην απόπειρα. Το σχέδιο, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οργανώθηκε με τη συμβολή των ΗΠΑ και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, περιελάμβανε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, που είχε προγραμματιστεί σύσκεψη όπου θα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της χώρας και σε άλλα σημεία της πόλης του Καράκας, υπουργεία, τηλεπικοινωνιακά κέντρα κ.λπ.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην απόπειρα πραξικοπήματος είχαν εμπλακεί μερικοί ανώτεροι αξιωματικοί της αεροπορίας, σμήναρχοι και άλλοι μεσαίοι αξιωματικοί, καθώς και κάποια σημαίνοντα στελέχη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης όπως οι Χούλιο Μπόρχες, Μαρίνα Ματσάδο, Αντόνιο Λεντέσμα και ο επιχειρηματίας Παρσιφαλ ντε Σόλα.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο βρέθηκαν χάρτες, σχεδιαγράμματα και οπλισμός, ενώ το σχέδιο προέβλεπε μετά την κατάληψη και τις δολοφονίες στο Καράκας, δημιουργία χάους από ομάδες κρούσης που περίμεναν το σύνθημα και ανακήρυξη μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με το παράδειγμα του προηγούμενου πραξικοπήματος τον Απρίλη του 2002 κατά του πρώην Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες που τερματίστηκε σε δύο μέρες από την ενότητα στρατού και λαού. (Ριζοσπάστης, BBC)

More Stories
Homo Occidentalis, Homo Orientalis