”Ασφάλεια” = Παρακολούθηση για τον Ιμπεριαλισμό

Εξ αφορμής της προχθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ν. Κάμερον ανακοίνωσε ότι με την επανεκλογή του κόμματός του στη εξουσία θα μπλοκάρει αρχικά τις εφαρμογές WhatsApp και Snapchat. Ο λόγος είναι ότι οι εφαρμογές αυτές (WhatsApp και Snapchat) κατα τον Βρετανό πρωθυπουργό δεν μπορούν να διαβαστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας (NSA), ακόμη και αν υπάρχει δικαστικό ένταλμα.

Κατά την Βρετανική εφημερίδα Independent, η εταιρία Apple και οι εφαρμοφές της IMessage και FaceTime, κρυπτογραφούν επίσης τα δεδομένα τους. Με την επικείμενη απαγόρευση των κρυπτογραφημένων εφαρμογών θα συμπεριλάβει αναπόφευκτα στο κλείσιμο κι άλλων εφαρμογών επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η πολιτική του κ. Ν. Κάμερον επιθυμεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας να κατασκοπεύουν την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου. Ο ίδιος ρωτάει: “Θα θέλαμε στη χώρα μας να επιτρέψουμε μέσα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που […] δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε;” Επίσης, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι υποστηρίζει ότι: “Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς πρόταση για ένα νόμο περί των δεδομένων για τις επικοινωνίες, οι δυνατότητες τις οποίες έχουν οι άνθρωποι που φροντίζουν να είμαστε ασφαλείς ελαττώνονται και… περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν και, ναι, εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα και ζωές αθώων θα διατρέξουν κίνδυνο“.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ως προς τι επιδιώκεται από τις Βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας σε συνεργασία με την NSA. Εν ονόματι λοιπόν της ασφάλειας και της πάταξης της τρομοκρατίας θα προωθηθεί μια νομιμοποίηση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

More Stories
Επιμένει στην πρόταση-εκτόνωση της πίεσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ