Βαρουφακική δημοκρατία ή πως να σωθεί ο “δυτικός” καπιταλισμός

Αν προβληματίζεστε για το μέλλον του εαυτού σας και της ανθρωπότητας, μην ανησυχείτε, ο Βαρουφάκης είναι εδώ ξανά και βρήκε τη λύση. Σε μια καινούργια του ομιλία στο γνωστό φιλελεύθερο think tank TED, αναφέρθηκε πως ο καπιταλισμός που έχουμε σήμερα δεν είναι βιώσιμος. Χρησιμοποίησε την Σοβιετική Ένωση σαν κακό (ολοκληρωτικό) παράδειγμα του παρελθόντος για να μας πει πως μια επανάσταση δεν θα έκανε καλό και την Κίνα (που μοιάζει όπως λέει με την Βρετανία τον 19 αιώνα) για να μας δείξει το “κακό” παράδειγμα του καπιταλισμού (για τις ΗΠΑ τσιμουδιά). Οι Ευρωπαίοι λέει έχουν θεωρήσει δεδομένη τη δημοκρατία, σκοπός είναι να αναδιαρθρωθεί το Ευρωπαικό (ευρωζώνη) και κατ’ επέκταση το Παγκόσμιο οικοδόμημα για να δημιουργηθεί ένας καπιταλισμός για τους πολλούς ή όπως ανέφερε ένα σύστημα που θα ενώνει Χάγιεκ, Μάρξ και Κέυνς!
 
Ο διαχωρισμός εργασία κεφάλαιο δεν θα υπάρχει, όλοι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν κεφάλαιο έναντι μισθού για να μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι το ΔΝΤ ή οι G20 θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως η αρχή μιας τέτοιας παγκόσμιας οικονομίας που θα εγγυώνται το συνάλλαγμα/νομισματική πολιτική. Το πρόβλημα για τον Βαρουφάκη είναι πως ο σημερινός καπιταλισμός απλά δεν δίνει την δυνατότητα σε πολλούς να συμμετέχουν. Ο μεγαλύτερος του φόβος όπως λέει, είναι πως η Ευρωζώνη και η Ε.Ε δεν θα αντέξουν.
 
Συνοπτικά,
 
Σοβιετική Ένωση = Βίαιος Ολοκληρωτισμός, οικονομία που δεν μπορούσε να αντέξει κρατήθηκε ζωντανή με πολιτικά μέσα μέχρι την κατάρρευση.

Κίνα = Δικτατορία + Καπιταλισμός, κάτι σαν αυτά που έκανε η Δύση τον 19 αιώνα, σήμερα η Δύση φαίνεται πως είναι το καλό παράδειγμα.

Δύση = Δημοκρατία αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην γίνουμε σαν τους Κινέζους.

Σοσιαλισμός = ούτε καν
Καπιταλισμός = δημοκρατικόποιημένος είναι καλός.
 
Ξέβρασμα της εποχής, θα περάσει μάλλον με τα χρόνια. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Βαρουφάκης παρά το γεγονός πως συμμετείχε στην κυβέρνηση της “αριστεράς¨ στην Ελλάδα, έτσι όπως την γνωρίσαμε και παρά το γεγονός πως υιοθετούσε την λογική των ιδιωτικοποιήσεων παρά τις επιμέρους διαφορές, εντούτοις έχει το θράσος να επανεμφανίζεται με το ίδιο αφήγημα, λίγους μήνες μετά. Κάτι θα ξέρει φαίνεται.

Δεν χρειάζεται να κάνω κριτική εδώ και τώρα για τις αμέτρητες κοτσάνες του Βαρουφάκη, απλά να τονίσω πως, αυτό θεωρείται “αριστερά” σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική.

More Stories
Ο δικός μας Μίκης Θεοδωράκης, απεβίωσε την Κυριακή