ΓΕΣΥ: θα φάνε αυτοί καλά, η πλειοψηφία του νοσοκομειακού προσωπικού ψίχουλα και εργασιακό μεσαίωνα. Οι υπόλοιποι… ας μην αρρωστήσουν!

Όταν πριν από κάποιους μήνες ο υπουργός υγείας Παμπορίδης τα έλεγε με τους νοσηλευτές σε μια από τις πιο πολυπροβεβλημένες απεργίες των τελευταίων ετών, επισήμανε μπροστά στις κάμερες μάλιστα ότι μπορεί να συζητήσει το θέμα με την αναγνώριση των πτυχίων με μια προυπόθεση: η όποια συζήτηση να γίνει εντός της ουσίας της μεταρρύθμισης για το Γενικό σχέδιο Υγείας, δηλαδή την αυτονόμηση των νοσοκομείων και των νοσηλευτηρίων. Η απεργία είχε λείξει τότε, κάπως “ισοπαλία” όπως λεγόταν σε διάφορα πηγαδάκια και έκτοτε η μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ προχώρησε με πολλά επεισόδια που δεν είναι της παρούσης. Σημασία έχει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν διαφώνησε ως προς αυτή την ουσία που τέθηκε τότε από τον υπουργό, με το ζήτημα του ΓΕΣΥ μάλιστα να είναι ένα από τα ζητήματα που ακόμη και στην προεκλογική περίοδο δύσκολα βλέπουμε αντιπαράθεση.

Ενδεικτικά, για την προεκλογική συζήτηση, η πρόταση του υποψηφίου της “αριστεράς” αναφέρει ως κύριες προτάσεις όσον αφορά το ΓΕΣΥ:

α.

Άμεση υλοποίηση του ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί, με αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και με τα δημόσια νοσηλευτήρια να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά.

Προώθηση της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης των δημόσιων” νοσηλευτηρίων”

Με λίγα λόγια, ο υποψήφιος που έχει επικέξει το ΑΚΕΛ για να εκπροσωπήσει την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαικά στρώματα, συμφωνεί απόλυτα με την νομοθεσία, την πετυχημένη επιβολή της οποίας μάλιστα θεωρεί πως είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τους ανθυποψηφίους του, που όπως ο ίδιος λέει για οποιονδήποτε λόγο (με σαφής υπονόηση εξυπηρέτησης συμφερόντων) κωλυσυεργούν. Πρέπει να πούμε βέβαια πως ουδόλως αμφισβητούμε  ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται με την παρούσα κατάσταση αλλά θεωρούμε πως η εστίαση στα σκάνδαλα και τα διαφορετικά συμφέροντα που διεκδικούν και κερδίζουν από την παρούσα κατάσταση επισκιάζει το ουσιαστικό πρόβλημα που τίθεται από την λεγόμενη μεταρρύθμιση. Με άλλα λόγια, η εστίαση στον καπιταλισμό των τζιακιών/φίλων/ημετέρων (το λεγόμενο crony capitalism) είναι πολύ βολικός τρόπος για να αποφύγεις τον πραγματικό στόχο, τον καπιταλισμό και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση εν γένει. Ειδικά στην Κύπρο, που ακόμα και οι μεγαλύτεροι φιλελεύθεροι πολέμιοι των μονοπωλίων δυσκολεύονται να δημιουργήσουν χώρο και καινούργιες αγορές χωρίς να εμπλέκονται από την αρχή διάφορα μεγάλα καπιταλιστικά παράσιτα  φιλάνθρωπα άτομα που θέλουν να βηθήσουν την οικονομία επενδύοντας το κεφάλαιο τους για το καλό του τόπου.

Ενώ το βασικό ερώτημα στο δημόσιο διάλογο αναγόταν το πολυασφαλιστικό εναντίων μονοασφαλιστικού, η άμεση υλοποίηση σε αντίθεση με αυτούς που δεν μπορούν να ελέγξουν τη διαφθορά και να προχωρήσουν με τη δημιουργία νόμιμης και απλοποιημένης οδού, δεν υπήρχε καμιά φωνή που να διερωτάται τι σημαίνει αυτή η αυτονόμηση και τι εξυπηρετεί. Για καλή μας τύχη, οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ με μια φωνή απαντούν: για καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού. Τι σημαίνει όμως στ΄αλήθεια η αυτονόμηση, καλύτερη διαχείριση πόρων και αποσυμφόρηση του διαχειριστικού κόστους ή απλά εισχώρηση του κεφαλαίου μέσα στον κλάδο της υγείας και δημιουργία αγοράς;

Εμείς θεωρούμε πως είναι ηλίου φαεινότερο πως είναι το δεύτερο. Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε πως αυτοί που θέλουν τους εργαζόμενους να χάνουν την υγεία τους δουλεύοντας τις Κυριακές, να είναι αυτοί που θέλουν τη δημόσια υγεία τάχα να δουλέψει καλύτερα; Ας δούμε τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου που θα υλοποιήσει την αυτονόμηση:

Πρόεδρος:

Sir David Nicholson (διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής του National Health System) της Μεγάλης Βρετανίας

Μέλη:

Αναστάσιος Δαυίδ (Εκτελεστικός Διευθυντής της 3Εψιλον)

Νικόλας Σιακόλας (επιχειρηματίας)*

Professor David Anthony Haslam (Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου)

Dr Peter Martin Dawson (Διευθυντής του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της Βρετανίας)

Χρίστος Πατσαλίδης (Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών)

Χριστίνα Γιαννάκη (Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας)

Μάριος Κλείτου (λογιστής)

Και αν αυτά τα ονόματα δεν σας έπεισαν για το τι πάει να γίνει με την αυτονόμηση ίσως τα λόγια του υπουργού να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την κατεύθυνση:

«Ο οργανισμός αυτός θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή αυτό που εμείς ως Υπουργείο Υγείας είχαμε ευθύνη να κάνουμε, μεταξύ άλλων να διαχειριζόμαστε τα δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας, το εκχωρούμε, και το παραχωρούμε σε έναν εξειδικευμένο οργανισμό που έχει συσσωρευμένη γνώση και επιστημοσύνη για να πράξει αυτό που ακριβώς γνωρίζουν άτομα που έκαναν αυτή τη δουλειά σε άλλες χώρες», ανέφερε. Συνεχίζει ο Φιλελεύθερος«Ο κ. Παμπορίδης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο οργανισμός αυτός  θα συντάσσει προϋπολογισμό όπως ακριβώς ένας ημικρατικός οργανισμός.»

Τι θα γίνει δηλαδή; Η αρχή της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της εισχώρησης του κεφαλαίου με δικούς του πλέον όρους (εκεί που η ανάμειξη παλαιότερα γινόταν με όρους “διαφθοράς” τώρα θα γίνεται νόμιμα η μπίζνα) και δημιουργίας αγοράς στον χώρο της υγείας του λαού. Η διαχείριση φεύγει από τα χέρια του κράτους (εννοείται αυτού του κολοβού αστικού κράτους με τα τόσα προβλήματα διαφθοράς) και θα περάσει στα χέρια των μανατζαραίων και επιχειρηματιών (αυτούς δηλαδή που διαφθείρουν το δημόσιο). Η κάθε νοσοκομειακή μονάδα θα λειτουργεί σαν καπιταλιστική επιχείρηση, με τα έσοδα και τα έξοδα να καθορίζουν και την ποιότητα«παροχής υπηρεσιών». Για να το κάνουμε όσο πιο απλό γίνεται, τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης (και όχι οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών) θα καθορίζουν αν θα υπάρχουν από κρεβάτια μέχρι ασπιρίνες, και τι είδους ποιότητα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια (με μόνη συζήτηση το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η μεταστροφή), την δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τα νοσηλευτήρια και τα νοσοκομεία με αυτά του ιδιωτικού τομέα (ήδη υπάρχουν άτομα που υπερασπίζονται αυτό το μοντέλο για να κρατηθούν δήθεν οι καλοί γιατροί στο δημόσιο) και την αναπόφευκτη δημιουργία βαθμίδων νοσοκομειακής και υγειονομικής φροντίδας η οποία ταξικά θα κατανέμεται στον πληθυσμό: οι πλούσιοι και εκεί που μπορούν και οι φτωχοί εκεί που τους δέχονται.

Τι έχει να πει ο κ. Μαλάς και η θεσμική αριστερά σε αυτό;

Υλοποίηση

Πως ονομάζει αυτή η αριστερά την άμεση εμπλοκή του κράτους για δημιουργίας αγοράς με στήριξη επιχειρηματικών ομίλων;

Νεοφιλελευθερισμό

Με τις υγείες μας.

ΥΓ: Θα δούμε κανένα υποψήφιο πρόεδρο και δη τον κ. Μαλά που ενδιαφέρεται για αριστερούς ψήφους να σχολιάσει τις εξωφρενικές παρουσίες που ανάλαβαν την αυτονόμηση; Ίσως αν πάθει καμιά κρίση πανικού θα διερωτηθεί τι σημαίνει αυτονόμηση;

* Για όσους δεν θυμούνται ο Σιακόλας, παρόλες τις οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες είναι αυτός που πρόσφατα έχει χρισθεί και ως ευεργέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου ως χορηγός της Ιατρικής σχολής. Ουαί και αλίμονο να δηλώνουμε πως ενδιαφέρεται για ιδιωτικοποίηση της υγείας ο μέγας ευεργέτης.

 

Weapons of Class Destruction (WCD)

WCD - (όπλα για την καταστροφή των τάξεων) παραδοσιακοί και κανούργοι τρόποι αποδόμησης του κόσμου του κεφαλαίου και των μορφών εκμεταλλευσης και εξουσίας που δημιουργά και αναπαράγει

1 Comment

  • Reply December 22, 2017

    Red News | Protestation

    […] ΓΕΣΥ: θα φάνε αυτοί καλά, η πλειοψηφία του νοσοκομειακο… […]

Leave a Reply