Για να μην είσαι υποκριτής φιλελεύθερος…

Για να είσαι *μη υποκριτής* ιδεολογικά και αξιακά φιλελεύθερος, θα έπρεπε με το ξέσπασμα της κρίσης και την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου να είσαι τουλάχιστον Σοσιαλδημοκράτης της προ Μπλαίρ-Κλίντον εποχής. Και εξηγούμαι:

Η τράπεζα της Αγγλίας σε δημοσιευμένη ομιλία του κυβερνήτη της, πριν περίπου 3 βδομάδες, λέει

1. Ο καπιταλισμός σήμερα τείνει να αποκλείει κόσμο αντί να συμπεριλαμβάνει.

2. Οι έρευνες, (ακόμα και όσες είναι ακαδημαικά χρωματισμένες) τείνουν να δείχνουν ότι μεγαλύτερη ανισότητα του πλούτου δεν φέρνει *καπιταλιστική* ανάπτυξη.

3. Οι κοινωνίες με πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου είναι πιο ευτυχείς. Αρα με απλή λογική μας λένε ότι η κατανομή του πλούτου είναι άδικη.

4. Η κοινωνική σκάλα έππεσεν. Όπου εγεννήθηκες το πιο πιθανόν και θα πεθάνεις.

5. Η πολλή πίστη στις αγορές γίνεται από κάποιο σημείο και μετά θρησκεία. Πήγαμε από οικονομία της αγοράς, σε κοινωνία της αγοράς (θυμίζουμε ότι ο αναγιωτός του αστικού κράτους σήμερα, που πιερώνει ο φορολογούμενος για να μας ξιτιμάζει, ο αναρχοκαπιταλιστής Γεωργιάδης πρόσφατα έγραψε κείμενο στο οποίο εταύτισε την κοινωνία με την αγορά).

Αυτές οι παρατηρήσεις λέει, διαπιστώνονται “backed up by hard data”. Αυτές δεν είναι Μαρξιστικές παρατηρήσεις αλλά φιλελεύθερες, επομένως δεν συμφωνούμε ούτε με τις πολιτικές που ακολουθεί ούτε με την λογική τους, αλλά είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι σήμερα έχουν χάσει κάθε επαφή με την διανοουμενίστικη εικόνα που πρόβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος που πλέον πρέπει να μιλάμε και για τα αυτονόητα της δικής τους θεωρίας φανερώνει την υποκρισία τους. Έχουν ξεπεραστεί και το γεγονός πως πάνε πίσω σε ιδεολογήματα της Βικτοριανής εποχής του καπιταλισμού, δεν σημαίνει πως εμείς πρέπει να προστατεύσουμε το φιλελευθερισμό από τους φιλελεύθερους. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, ξέρουμε γιατί είναι υποκριτές…επειδή η λογική απάντηση στις αντιφάσεις τους είναι η Μαρξιστική θεώρηση.

Η ομιλία αυτούσια:

Inclusive capitalism: creating a sense of the systemic

More Stories
Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχιεπισκόπου με συνομιλητή εκ προεδρικού