Για την κλήρωση της οικιακής εργάτριας σε σχολείο

Με το περιστατικό της οικιακής εργάτριας (και όχι βοηθού όπως γράφουν διάφορα ΜΜΕ, δεν βοηθά στο σπίτι, δουλεύει) ερχόμαστε στον ίδιο παρονομαστή: ο τρόπος αντίληψης και αντιμετώπισης των μεταναστών/τριών στην Κύπρο αντανακλά το καθεστώς ημιδουλείας που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Το γεγονός ότι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει διαδωθεί το θέμα ωσάν να έπεσε από τον ουρανό ή από κάποια κοινωνική παθολογία των Κυπραίων, δείχνει εν μέρη και κάτι που πολλοί δεν θέλουν να παραδεχτούν, πως παρόλη τη ροή της πληροφορίας τα παραδοσιακά ΜΜΕ καθορίζουν την αντζέντα. Τα ΜΜΕ περίτεχνα αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτούς τους θεσμούς όπως και το σοκ πάει επιλεκτικά στο συγκεκριμένο περιστατικό.

 
Δεν είναι θέμα παιδείας όπως διατυμπανίζουν οι φιλελεύθεροι. Δεν είναι απλά γενικά και αόριστα ρατσιστές οι Κυπραίοι, αντιλαμβάνονται τη θέση τους με βάση τους υλικούς θεσμούς του κράτους που ζουν. Ούτε θέμα ξενοφοβίας, οι Κύπριοι συνυπάρχουν με ξένους μέσα στα σπίτια τους για χρόνια αλλά μέσα σε δομές που έχουν καθορίσει τους μετανάστες ως χέρια απλά για δουλειά. Γι’ αυτό και το θέμα παρουσιάζεται σαν λάθος τρόπος έκφρασης παροχής υπηρεσίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η είδηση συνοδεύεται με την εικόνα γυναικείων χεριών κρατώντας καθαριστικά υλικά διαιωνίζοντας έτσι την αντιδραστική ιδέα περί “οικονομικών χεριών” που βοηθούν την Κυπριακή οικονομία. 
 

Αν θέλουμε να αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση, δεν είναι με το να “κόψουμε τη γλώσσα” σε όποιον ακούμε να μιλά ρατσιστικά (που ναι και η λεκτική αντιμετώπιση δίνει μια διάσταση ορατότητας αλλά δεν είναι καθόλου αρκετή), αλλά να παλέψουμε και να απαιτήσουμε σε συλλογικό πολιτικό επίπεδο να κοπεί αυτό το καθεστώς μεταναστευτικής πολιτικής που νομιμοποιεί ουσιαστικά ένα είδος σύγχρονης δουλείας. Σε αυτό, το μόνο σίγουρο είναι πως η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και οι διακυρήξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα βοηθήσει.

Η σεξιστική και ρατσιστική αυτή κουλτούρα μπορεί να αλλάξει με περισσότερα εργατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα μεταναστών/τριών όπως και αναβάθμιση γυναικείων αγώνων που στο παρελθόν κέρδισαν μόνο μέσα από οργάνωση και πολιτικό αγώνα ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που την παράγει.

More Stories
Ο Καρλ Μάρξ και ο κοινωνικός ρόλος της επιστήμης