Διακύρηξη των χωρών της ALBA για την κρίση στην Μεσόγειο

Ειδική Διακήρυξη των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ΑLBA) και της Εμπορικής Συνθήκης των Λαών (TCP) αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο.

Καράκας, 10 Αυγούστου 2015

4η Έκτακτη Συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΑLBA και της TCP

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Πολιτικού Συμβουλίου της ΑLBA -TCP, αναφορικά με την φρικτή ανθρωπιστική κρίση που έχει παρουσιαστεί στη Μεσόγειο θάλασσα δηλώνουμε:

1. Η βασική αιτία όλων αυτών των ανθρωπιστικών τραγωδιών που έχουν μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο και βαθύ τάφο είναι το αποικιοκρατικό και μετά-αποικιοκρατικό καπιταλιστικό μοντέλο, που έχει βυθίσει τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας στην υπανάπτυξη, καταστρέφοντας κάθε παραγωγικό τους μοντέλο, τοποθετώντας τα παράλληλα στην υπηρεσία των δυτικών μητροπόλεων. Το 2015 περισσότερα από 2000 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκδιωγμένα εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και των προσπαθειών αποσταθεροποίησης των κρατών της Αφρικής και της Ασίας.

2. Οι ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις που στο παρελθόν φορολογούσαν τα Αφρικανικά κράτη, αποδυναμώνοντας τις οικονομίες τους, δημιουργώντας επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις σε μεγάλο κομμάτι της ηπείρου, κατακρεούργησαν κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης που έγινε προς όφελος των αφρικανικών λαών.

3. Ο Δυτικός Κόσμος χρησιμοποιεί την βία των τρομοκρατών για να ρίξει νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις οι οποίες δεν εφαρμόζουν το καπιταλιστικό μοντέλο εκμετάλλευσης και δεν ικανοποιούν τα αδηφάγα σχέδια τους.

4. H διάσπαρτη βία στις χώρες της Αφρικής, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, που οφείλεται στην ατιμώρητη δράση των τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες έχουν βυθίσει μεγάλες περιοχές στην απόλυτη βία, κάνοντας τους λαούς που ζουν σε αυτές τις περιοχές να υποφέρουν, πραγατοποιείται υπό από την αιγίδα και την ματιά του Δυτικού Κόσμου.

5. Στις αρνητικές συνέπειες της παλιάς αποικιοκρατίας και νεοαπικοιοκρατίας έρχονται να προστεθούν οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάρρευση της Λιβύης το 2011. Η παράνομη αποκαθήλωση της νόμιμα εκλεγμένης Κυβέρνησης, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο, οδήγησε στη μετανάστευση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι παίζοντας τις ζωές τους κορόνα γράμματα, προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο θάλασσα για να ξεφύγουν από την βία των τρομοκρατών και την έλλειψη βασικών αγαθών, αποτελέσματα υποκινούμενα από το Δυτικό Κόσμο.

6. Ο Δυτικός Κόσμος επιδιώκει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κατάρρευση της συνταγματικής και νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Συρίας, προωθώντας την βία των τρομοκρατών και την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

7. Προβλέπουμε ότι αυτή η ιμπεριαλιστική στάση θα αυξήσει κατά εκατομμύρια την παρούσα ανθρωπιστική τραγωδία και θα μετατρέψει την Ευρώπη σε επίκεντρο φρικτών συνεπειών και εξελίξεων για τους λαούς, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται ενάντια στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο μέχρι σήμερα, διακόσιες χιλιάδες περίπου Αφρικανοί και Ασιάτες είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους στη Μεσόγειο για να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης.

8. Κάνουμε έκκληση στην Ευρώπη για αφύπνιση και άμεση δράση, με ευαισθησία και δικαιοσύνη, καθώς επίσης, να αναγνωρίσει την ιστορική της ευθύνη, η οποία ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης τραγωδίας.

9. Οι χώρες της ΑLBA-TCP κάνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις και στους λαούς ανά την υφήλιο για τη δημιουργία ενός πλάνου αλληλεγγύης, με τους λαούς που σήμερα υποφέρουν από τις συνέπειες της διεθνούς τρομοκρατίας. Να διατεθεί το 20% των διεθνών πολεμικών δαπανών για το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη διατροφή, τη στέγαση και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων κατοίκων που βάλλονται από την τρομοκρατία, η οποία προωθείται και στηρίζεται από το Δυτικό Κόσμο.

10. Με τον ίδιο τρόπο, εκφράζουμε τη συνεχή και σοβαρή μας ανησυχία για τις τρέχουσες απελάσεις και εξορίες των δομινικανών κατοίκων με ρίζες από την Αϊτή και υποστηρίζουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που εξορίζονται. Παράλληλα κάνουμε έκκληση για μια δίκαιη και ειρηνική λύση αυτής της κρίσης που να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

More Stories
Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Δημοψήφισμα.