Είναι Κυπριακό φαινόμενο η “πολιτογράφηση μέσω επένδυσης”;

Μερικές φορές νομίζουμε πως η διαφθορά είναι απλά Κυπριακό φαινόμενο ή ότι εδώ το κάνουν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κανένα από τα δύο. Γιατί το λέμε αυτό, για να αθωώσουμε την διαπλοκή εδώ;

Τουναντίων, διότι πολύ απλά βλέποντας τα οικονομικο – πολιτικά φαινόμενα ως τέτοια, μπορείς να διακρίνεις την ρίζα τους, από που προέρχονται. Εαν η πρόθεση είναι να τα εξαλείψεις βέβαια και όχι απλά να παρακαλάς να εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ. Είναι Κυπριακό φαινόμενο η “πολιτογράφηση μέσω επένδυσης”;

Η απάντηση είναι πως όχι, είναι συνήθης πρακτική μέσα σε ένα σύστημα φορολογικών παραδείσων και της ανάπτυξης γης μέσα στα πλαίσια της αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως αν θέλουμε να σταματήσουμε την διαφθορά που παράγουν οι πωλήσεις των διαβατηρίων, με αποκορύφωμα κιόλας την ανάπτυξη γης ακόμα και μέσα στον ΑΚΑΜΑ αλλά και σε άλλες περιοχές που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενες, είναι αδύνατον να το καταφέρουμε, όταν είμαστε απλά εναντίων της πρακτικής. Πολύ απλά διότι αυτή η πρακτική είναι παράγωγο και όχι η αιτία. Τέτοια πρακτική είναι συνήθης σε μικρά νησιά φορολογικούς παραδείσους ανα το παγκόσμιο.

Θέλουμε πραγματικά να σταματήσει η οικοπεδοποίηση και η πώληση της Κύπρου σε γκάγκστερς του εξωτερικού που γυρεύουν νόμιμους ή νομιμοφανείς τρόπους φοροδιαφυγής;

Ο στόχος θα πρέπει να είναι στο να σταματήσει η Κύπρος να είναι φορολογικός παράδεισος, να ψηφιστεί η απαγόρευση του Τραπεζικού απόρρητου και να προωθηθούν προτάσεις που να κρατικοποιούν (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) την ανάπτυξη γης. Σημαίνει κρατικός σχεδιασμός της ανάπτυξης γης σε συνδυασμό με πραγματικές μελέτες (και όχι αγορασμένα templates) για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για το οικιστικό ζήτημα και της πολιτογράφησης κάθε καρυδιάς καρύδι που είναι εν τέλη η ουσία του ζητήματος της διαφθοράς. Όσοι δεν βλέπουν την διαφθορά ως συνυφασμένη και βασικό συστατικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μάλλον δεν είναι ειλικρινείς ότι θέλουν λύσεις.

More Stories
Tο ενδεχόμενο Grexit: θετικό ή αρνητικό;