Εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς: ομιλία

Ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας διοργανώσε εκδήλωση αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των υπολοίπων από τους Πέντε Κουβανούς Πατριώτες που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014 στον Παρνασσό Στρoβόλου.

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τη σύλληψη των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες και Ρενέ Γκονσάλες στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Οι “Πέντε Κουβανοί” (γνωστοί ως Cinco Heroes ήCuban Five) είχαν σταλεί από τις αρχές της χώρας τους για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα την πολιτεία της Φλόριδας, οι οποίες κατά τη δεκαετία του ’90 ιδιαίτερα, είχαν οργανώσει και εκτελέσει πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, σε κουβανικό έδαφος, με πάνω από 5.500 θύματα, νεκρούς και ακρωτηριασμένους, με στόχο την αποσταθεροποίηση και το σαμποτάζτης Κούβας. Με δίκες παρωδία και με σαφή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ φυλάκισαν τους 5 Κουβανούς που συγκέντρωναν στοιχεία για τις εγκληματικές οργανώσεις.

10 νομπελίστες – όσο και η Διεθνής Αμνηστεία, με έκθεσή της το 2010, κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δεχτεί επανεξέταση της υπόθεσης ή απονομή χάρης στους Πέντε Κουβανούς. Περισότερα για την υπόθεση εδώ

Αναρτάμε την ομιλία του Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο κ. Aramis Fuente από την εκδήλωση:

———————–

Αγαπητοί φίλοι,

Ο αγώνας για την απελευθέρωση των Κουβανών ηρώων οι οποίοι παραμένουν μέχρι και σήμερα αδίκως φυλακισμένοι στις φυλακές της αυτοκρατορίας, ενώνει ακόμα μια φορά πολλούς ανθρώπους και ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους που υψώνουν τις φωνές τους απαιτώντας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η φυλάκιση και αυθαίρετη δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας καταδικάστηκαν οι Gerardo, René, Antonio, Ramón και Fernando, ήταν άδικη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους ίδιους τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν, εκτός από παράνομη, ανήθικη.

Δεκαέξι χρόνια βαναυσότητας εναντίον των αντιτρομοκρατικών αγωνιστών και των οικογενειών τους που έχουν υπομείνει στωικά και με ισχυρή βούληση τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες τις καταχρήσεις και τις αδικίες δίνοντας σαφή δείγματα ανδρείας και αφοσίωσης στην πατρίδα και το λαό τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει μόνο αγνοήσει το αυξανόμενο και παγκόσμιο αίτημα αμέτρητων ιδρύματων, δικηγόρων, βουλευτών, Νομπελίστων και προσωπικοτήτων από διαφορετικούς τομείς, αλλά επίσης από διεθνώς αναγνωρισμένες Ομάδες και Επιτροπές, μεταξύ άλλων, της Ομάδας Εργασίας για Αυθαίρετη Κράτηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την απόφαση τριών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δίκη, όπως δήλωσε ο ήρωας René González, ήταν περισσότερο μια πολιτική και όχι νομική διαδικασία, ενάντια στην σταθερότητα και αμετάβλητη θέση της Κούβας. Σχετικά μ’αυτό, αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δημοσιογράφους στο Μαϊάμι και άλλους για να προωθήσουν το μίσος εναντίον των Πέντε, εκτός από το να προκαλεί και να απειλεί δικαστές και ενόρκους.

Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση χειραγώγησε και έδρασε με τρόπο ώστε να εξαπατήσει την κοινωνία, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα του Gerardo, Ramón, Antonio, Fernando και René σε δίκαιη δίκη και χωρίς μίσος και δίψα για εκδίκηση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα.

Το Habeas Corpus μαζί με αυτά και άλλα στοιχεία, εδώ και πάνω από 4 χρόνια, έχει εντελώς αγνοηθεί και μένει αναπάντητο.

Παράλληλα, με την υποστήριξη των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, διατηρεί ακόμη ένα εμπάργκο πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση, έτσι ώστε η αλήθεια να μην γίνει γνωστή ειδικά στην αμερικανική κοινή γνώμη και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη διεθνή αλληλεγγύη η οποία όμως μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός ότι καταδικάζονται αγωνιστές ενάντια της τρομοκρατίας, προστατεύοντας και επιστρέποντας την ίδια στιγμή στους πραγματικούς τρομοκράτες να δρουν με ατιμωρησία και να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και αυτό να συμβαίνει σε μια χώρα η οποία ισχυρίζεται επίσης ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στον κόσμο. Τι δυσφήμηση και τι πλήγμα για την αξιοπιστία του αμερικανικού δικαστικού συστήματος.

Οι Πέντε είναι αθώοι. Οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν σε υπερβολικές και απάνθρωπες ποινές ποτέ δεν αποδείχθηκαν. Είναι αντιτρομοκρατικοί αγωνιστές οι οποίοι, διακινδυνεύοντας της ζωή τους, προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον θάνατο πολλών αθώων συμπατριωτών, και να αποτρέψουν τη δράση των ομάδων που έχουν ενεργήσει με ατιμωρησία για δεκαετίες από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα από τη Φλόριντα, με την έγκριση και την υποστήριξη των αρχών της χώρας αυτής έναντι του κουβανικού λαού.

cu

Για αυτούς τους τρεις άνδρες που παραμένουν φυλακισμένοι, μιας και ο Fernando και ο René είναι ήδη στην Κούβα έχοντας εκτίσει μέχρι και το τελευταίο λεπτό της άδικης ποινής τους, για την ελευθερία τους και για να επικρατήσει η δικαιοσύνη, έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη μεγάλη μάχη. Σήμερα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας ώστε ο Gerardo, ο Ramón και ο Antonio να μην υποφέρουν άλλο ένα λεπτό στη φυλακή, για να μην αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε εκείνα τα κελιά, για να σταματήσει μια για πάντα η αδικία, μιας και 16 χρόνια σε αυτές τις φυλακές είναι ήδη πάρα πολλά.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο όλοι οι έντιμοι και φιλοδίκαιο άνθρωποι να υψώσουν τη φωνή τους για να κάνουν γνωστή την αλήθεια για τους Πέντε και να σπάσουν αυτό το τείχος της σιωπής που συνεχίζουν να ανυψώνουν και ζητάμε από όλους, και ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή τους στη μάχη για την απελευθέρωση.

Απαιτούμε από τον Barak Obama να απελευθερώσει τον Gerardo, τον Antonio και τον Ramón.

Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του ΑΚΕΛ, τον Κυπροκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και το λαό της Κύπρου για την ειλικρινή και διαρκή αλληλεγγύη τους με την πάλη του κουβανικού λαού κατά των επιθέσεων που δέχεται, και τον εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που παραμένει και σκληραίνει αγνοώντας το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαών και των χωρών του κόσμου.

Ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη συνεχή απαίτηση απελευθέρωσης των αδελφών μας, οι οποίοι, παρά όλες τις προσπάθειες δεν έχουν υποκύψει και μπορούμε να δούμε στα καθαρά τους μέτωπα, όπως είπε ο Απόστολος μας Jose Marti, το αστέρι που φωτίζει και σκοτώνει.

Ελευθερία στους ήρωες κρατούμενους στις φυλακές της αυτοκρατορίας!

Σας ευχαριστώ.

Aramis Fuente, Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο

 

More Stories
«Πώς να βγάλουμε τον Λένιν από τα μυαλά των Ουκρανών»