ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ – εις βάρος Τουρκοκυπρίων

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλων διαστάσεων εκλογική νοθεία στις Ευρωεκλογές την Κυριακή στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμένουν στον βορρά μπορούν, για πρώτη φορά, να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Νόμος που είχε ψηφιστεί στην βουλή πριν λίγο καιρό καθόριζε τα κριτήρια ως εξής: κατοχή Κυπριακής ταυτότητας με δηλωμένη διεύθυνση στον βορρά. Όσοι πληρούσαν αυτά τα κριτήρια θα έμπαιναν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους. Το κράτος μετέπειτα ανακοίνωσε ότι 58 000 Τουρκοκύπριοι προστέθηκαν στον εκλογικό κατάλογο. Τις τελευταίες μέρες, διαπίστωσαν πολλοί Τουρκοκύπριοι (μεταξύ των οποίων και ο γιος του Σενέρ Λεβέντ και πάρα πολλοί συνδικαλιστές και στελέχη οργανώσεων) ότι το όνομα τους δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παρόλο που διαθέτουν ταυτότητα και είχαν δηλώσει διεύθυνση.

Για το γεγονός αυτό προχώρησαν σήμερα σε καταγγελίες και επαφές Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι οι οποίοι με επιστολή τους και προς την Ευρωπαική Ένωση ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να διορθωθεί η κατάσταση αλλιώς να ακυρωθούν οι εκλογές με δικαστικά μέτρα. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν καταχωρήσει την διεύθυνση, είτε αυθαίρετα δεν θεώρησαν την δοσμένη διεύθυνση επαρκή για να πληρή τα κριτήρια κάποιος για να μπει στον κατάλογο. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι που είχαν δηλώσει  κανονικά την οδό και στο τέλος της οδού την τοποθεσία ”Μπέλλαπαις” χωρίς να γράψουν δίπλα ”Κερύνεια” δεν καταχωρήθηκαν γιατί (όπως ανέφερε ο έφορος εκλογών) οι υπάλληλοι θεώρησαν ότι θα μπορούσε να είναι τοποθεσία στον νότο!! (δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι τόσο ηλίθιος ώστε ”αθώα” να εκλάβει μια τουρκοκυπριακή οδό μαζί με την τοποθεσία Μπέλλαπαις ως διεύθυνση στο νότο.).

Υπολογίζεται ότι περίπου 40 000 Τουρκοκύπριοι έχουν αδικαιολόγητα στερηθεί το νόμιμο δικαίωμα ψήφου μέσω τέτοιων ”αθώων” γραφειοκρατικών κολυμάτων και το μαθαίνουν μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Οι δε αρχές δεν φάνηκαν να νοιάζονται ιδιαίτερα για την κατάφωρη αυτή καταπίεση. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία εκλογών, είναι ο έντιμος και καθόλου εθνικιστής κ. Χάσικος, και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού βρίσκεται υπό την διεύθυνση του ”έτερου ήμισυ” του κ.Χάσικου, της κ. Σιακαλλή, μπορεί να βάλει τον οποιοδήποτε σε πολλές υποψίες.

Δεδομένου ότι:

α) είτε εσκεμμένη ενέργεια αποκλεισμού είτε γραφειοκρατικό μπέρδεμα/παρεξήγηση, υπάρχουν τρεις μέρες πριν τις εκλογές οι οποίες επαρκούν για την πρόσθεση στον κατάλογο των Τουρκοκυπρίων που το δικαιούνται (είναι σχετικά εύκολο ζήτημα μιας και οι σχετικοί κατάλογοι αφορούν μόνο 7-8 κέντρα τα οποία στήθηκαν για τους Τουρκοκύπριους) και είναι αστήρικτη οποιαδήποτε διαιολογία του στυλ ”είναι αργά”

β) κατά πάσα πιθανότητα η συντριπτική πλειοψηφεία των Τ/κ που επιθυμούν να ψηφίσουν, θα ψηφίσουν κάτι μεταξύ ΑΚΕΛ, Δράσυ- Eylem, KSP (Σοσιαλιστικό Κομμα Κύπρου), Σενέρ Λεβέντ, δηλαδή όχι το κυβερνών ΔΗΣΥ, αλλά προς τον αριστερό χώρο, έναν συγκεκριμένο χώρο και όχι όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος

τότε η μη αποκατάσταση της καταπάτησης των εκλογικών δικαιωμάτων των συγκεκριμένων ανθρώπων μέχρι την Κυριακή, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί εσκεμμένη εκλογική νοθεία πολιτικής και ρατσιστικής σκοπιμότητας και οι Ευρωεκλογές 2014 στην Κύπρο θα καταγραφούν στην ιστορία σαν εκλογές νοθείας, ρατσιστικού-πολιτικού αποκλεισμού και ντροπής. Θα είναι ο εσκεμμένος αποκλεισμός από το δικαίωμα ψήφου ενός πολύ μεγάλου κομματιού του εκλογικού σώματος, που αντιστοιχεί σε χιλιάδες.

 

More Stories
Εκλογές, αστικά δίπολα και…καπιταλιστική συνέχεια