Ελένη Θεοχάρους και η εξαφάνιση των εθνικιστών

Σάλος έχει ξεσπάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως και στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης για  την δήλωση της Ελένης Θεοχάρους σε συνάντηση στον Ιανό (με Καραμπελιά) για το Κυπριακό.«Αν πρέπει, για να γίνει η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, να αυτοπυρποληθεί κάποιος στο Σύνταγμα, θα δώσω μάχη να είμαι εγώ αυτή», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αφήσει την δυνατότοτητα να παρέχει εγγυήσεις στην Κύπρο για να μην χαθεί ο Ελληνισμός. Αυτή η δήλωση βεβαίως παρά τις τρολλιές φανερώνει τι πολιτική έχει έδαφος εκκόλαψης στον ΔΗΣΥ μέχρι σήμερα, κάτι που είχαμε σημειώσει και στο παρελθόν. Η Ελένη Θεοχάρους πριν την αποχώρηση (πριν από λίγους μήνες) της είχε φοβερή δυναμική μέσα στο κόμμα της, μερικοί κύκλοι μάλιστα την ήθελαν να γίνει και πρόεδρος του κόμματος, ακόμη και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΚΔ.  Φαίνεται έτσι πως μέσα στον ΔΗΣΥ η στροφή που έγινε προς το φιλοευρωπαικό δρόμο θα προσδώσει περισσότερη δύναμη στο φέουδο Αβέρωφ ή μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της δύναμης που κατέχει πλέον, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνεται εαν δει κάποιος το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Τι θα γίνει όμως με όλη την εκλογική βάση που συγκρατούσε η κ. Θεοχάρους στο κυβερνών κόμμα;

Μέσα από το τρολλάρισμα που επιδήθηκαν διάφοροι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με τη βοήθεια του κυβερνητικού “Πολίτη”), κυρίως από φιλελεύθερης κοπής δεξιούς και αριστερούς που δεν ξέχασαν την “περιρρέουσα ατμόσφαιρα” του 2004, βγαίνει το συμπέρασμα πως οι απόψεις της κ.Θεοχάρους δεν είναι πλέον αποδεκτές από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Όμως αυτή η εκτίμηση είναι μάλλον παραπλανητική. Και ας μην νομίσει η Αριστερά πως το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΔΗΣΥ μεταξύ ψευδοπατριωτών και νεοφιλελεύθερων θα βοηθήσει σε μια ενδεχόμενη λύση χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Μέχρι στιγμής κάθε διαβεβαίωση από το ΑΚΕΛ λέει πως το κόμμα δεν θα στηρίξει μια οποιαδήποτε λύση αλλά μια λύση συγκεκριμένη (ΔΔΟ) χωρίς εγγυήσεις και ΝΑΤΟ. Σημείωση για όσους δεν γνωρίζουν, είναι κοινώς αποδεκτό πως λύση χωρίς την υπογραφή ΑΚΕΛ δεν περνάει. Όπως είναι κοινά αποδεκτό και από αριστερά αλλά και δεξιά πως μετά από ενδεχόμενη λύση οι εθνικιστές του κέντρου και άλλοι θα πάνε στον αγύριστο της ιστορίας. Νομίζω πως εδώ το έχουν εντελώς λανθασμένο.

Η σιωπή σου δεν πρόκειται να σε σώσει, έλεγε η Audre Lorde. Με το ίδιο σκεπτικό, ενδεχόμενη υποταγή της Κυπριακής Αριστεράς στον Ιμπεριαλισμό δεν θα την σώσει. Απλά να ανακατέψει ξανά την τράπουλα του πολιτικού προσωπικού στο νησί. Κάποιοι φιλελεύθεροι το γνωρίζουν αυτό, χωρίς να σημαίνει πως οι ίδιοι θα επιβιώσουν πολιτικά. Οι εθνικιστές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αν κοιτάξετε την ιστορία ανασύστασης κρατών, είναι μάλιστα η περίοδος η οποία εμφανίζονται περισσότερο. Δεν ισχύει πως με ενδεχόμενη λύση δεν θα έχουν ρόλο και για αυτό φοβούνται. Ο πολιτικός τους ρόλος έγκειται στο ότι πατάνε πάνω σε πραγματικά προβλήματα διαστρεβλώνοντας τα για να κεδρίσουν θέσεις εξουσίας. Στο νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα αλλάξει ίσως η ρητορεία για το νέο κοινό που θα είναι έτοιμο να τους ακούσει, συνεχίζοντας να πατούν πάνω σε πάθη, φόβους και καθημερινά προβλήματα των λαικών στρωμάτων, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Η Αριστερά θα κάνει λάθος να διαλέξει μεριά με την υπόθεση πως θα κερδίσει έδαφος από την εξάλειψη των εθνικιστών. Το ποιο πιθανόν είναι να χάσει εκλογικό κοινό και στις δύο πλευρές για τα λάθη και τις αδυναμίες πολλών χρόνων.

More Stories
Η επέτειος του Σπούτνικ