ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ | Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε ενεργειακό φόντο

Ο φυσικός πλούτος στα νότια της Κύπρου (εδώ εξέδρα γεώτρησης) έχει οξύνει τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, σχετικά με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Αντιπαράθεση που αναμένεται να κλιμακωθεί και παραπέρα, λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή με το νέο πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» και του αναβαθμισμένου ρόλου που επιδιώκουν εκεί και οι δύο αστικές τάξεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Η ελληνική-τουρκική διαμάχη έτσι εντάσσεται στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που φουντώνει.

Συγκεκριμένα, με ανακοινώσεις του σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει τον «προβληματισμό» του εξαιτίας της έναρξης νέου κύκλου ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ κατηγορώντας τη Λευκωσία για μονομερείς ενέργειες. Η Αγκυρα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά για παρόμοιες έρευνες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Μέχρι να συμβεί αυτό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) σε αυτές τις πηγές, η χώρα μας θα υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε ό,τι αφορά την αποστολή πλατφόρμας στην περιοχή», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί την έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καταμερισμό των πηγών των υδρογονανθράκων. Υπήρξε και σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού με το οποίο ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με το θέμα, δήλωσε: «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

Εξάλλου, χτες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αντιστοίχως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδη,«με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. «Η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών», είπε χαρακτηριστικά. Μεθαύριο, Πέμπτη 9 Οκτώβρη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου.

Θύμισε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Λευκωσία εξέδωσε οδηγία με την οποία αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας. Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέλουν την Κύπρο «προκεχωρημένο φυλάκιο» της ΕΕ

Ενδεικτική είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Κασουλίδης στην «Καθημερινή Κύπρου», σημειώνοντας σε σχέση με τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών» ότι «η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, ιδιαίτερα εάν το “Ισλαμικό Κράτος” ή ISIS και οι άλλες δυνάμεις και οργανώσεις των τζιχαντιστών καταφέρουν να επιβληθούν έναντι του Λιβάνου».

Τα σχετικά τηλεγραφήματα αναφέρονταν στην επισήμανση ότι η Κύπρος πρέπει να συνδράμει και ότι ήλθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως «προκεχωρημένου φυλακίου» της ΕΕ και της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας για τα οφέλη από τις στρατηγικές συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, ο Κύπριος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «για πρώτη φορά τοποθετούν το Κυπριακό σε ένα στρατηγικό πλαίσιο και αυτή η νέα πραγματικότητα εξηγεί το πρόσφατο αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυσή του». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιδοκιμάσει ειδικά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει στην ενίσχυση και εκπαίδευση του λιβανικού στρατού, αλλά και να του προσφέρει πυρομαχικά. «Η στάση μας αυτή θα πρέπει να αποτελέσει για τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ παράδειγμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες», εξήγησε.

Αλλωστε, χαρακτηριστική της κρίσιμης θέσης που έχει η Κύπρος για την προώθηση ιμπεριαλιστικών επιθέσεων ήταν και η επίσκεψη που έκανε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αγγλική βάση στο Ακρωτήρι, ώστε να επιθεωρήσει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών». Οπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίσκεψη Κάμερον, ενώ ο Βρετανός ηγέτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να εξάρει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στη μάχη κατά των «τζιχαντιστών» και για να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την επίσκεψη και το ρόλο των βρετανικών βάσεων κατήγγειλε το ΑΚΕΛ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

More Stories
Η δολοφονία του Τζον Λένον