Εξειδικευμένα συστήματα παρακολούθησης από την ΚΥΠ

Μια είδηση άκρως ανησυχητική για το εργατικό κίνημα είναι η παραδοχή της ΚΥΠ της αγοράς υπηρεσιών από εταιρία του προγράμματος Galileo, με σκοπό την παρακολούθηση στόχων της εκάστοτε κυβέρνησης. Παρόμοιες ακόμη και ίδιες υπηρεσίες έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούνται από δικτατορίες αλλά και αστικές δημοκρατίες για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών, του εργατικού κινήματος και αντιφρονούντων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να παρακολουθήσει έξυπνες συσκευές (κινητά αλλά και άλλες συσκευές που μπορούν να ενωθούν με το διαδίκτυο) με τον χρήστη να μην μπορεί να ανιχνεύσει το πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του μικροφώνου και της κάμερας ακόμη και όταν το κινητό δείχνει απενεργοποιημένο. Η καλύτερη μέχρι στιγμής άμυνα των χρηστών είναι η χρήση προγράμματος κρυπτογράφησης, ονόματι PGP, και η αφαίρεση της μπαταρίας όταν συνομιλούν για ζητήματα που δεν θα ήθελαν να ηχογραφηθούν.

Οι παρακολουθήσεις μπορούν να γίνουν πιο εύκολα μέσω εταιριών μονοπωλίων όπως η Google, Facebook, Twitter, Skype και άλλα προγράμματα επικοινωνίας μαζικής χρήσης. Θεωρούμε αρκετά σημαντικό αυτές οι πληροφορίες να αξιοποιηθούν από το εργατικό κίνημα και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις για την προστασία και των μελών αλλά και των συλλογικών αποφάσεων.

Να θυμήσουμε ότι πρόσφατα υπήρξε κινητικότητα όσον αφορά το νομοσχέδιο του «περί Ίδρυσης και Λειτουργίας της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νόμος» για τον οποίο άρθρο του Γιώργου Σεραφείμ στην CyprusNews αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Το νομοσχέδιο φαίνεται να διαπνέεται πλήρως από την εσφαλμένη αντίληψη ότι, οι μυστικές υπηρεσίες (ιδιαίτερα η στελέχωση, αρμοδιότητες, δράση και λειτουργία τους) αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του (εκάστοτε) Προέδρου της Δημοκρατίας και της εκτελεστικής εξουσίας, ουσιαστικά ανέλεγκτη και μακριά και εκτός από το πεδίο του δημοκρατικού ελέγχου και εποπτείας.”

Για τους γνωρίζοντες αγγλικά η ιστοσελίδα the intercept, είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ζητήματα παρακολούθησης στην μετά-Σνόουντεν εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνουν αυτά σε μελλοντικά άρθρα μιας και ο διάλογος για παρακολουθήσεις και τον μαινόμενο κυβερνοπόλεμο έχει ήδη αρχίσει και πρέπει να παραμείνει ζωντανός στην Κύπρο.

Για ένα ιστορικό της τεχνικής αναβάθμισης παρακολούθησης αυτή η ομιλία στα αγγλικά έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δώσουν μια γεύση του ζητήματος.

More Stories
Συζητώντας για την Ευρώπη