Ερωτηματικά για την ομάδα Κυπρος-ΟΚ

Αρνητικοί εκ των προτέρων δεν είμαστε, παρόλη την κάθετη διαφωνία μας με το σκεπτικό “είμαστε όλοι μια ομάδα” (σαμπώς και δεν ζούμε σε ταξική κοινωνία και έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα). Δεν θα εξετάσουμε επίσης ούτε ζητήματα που άπτονται προσωπικών φιλοδοξιών και υλικών εξαρτήσεων από οργανισμούς όπως τα χρηματοδοτικά της Ε.Ε.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε το ποιόν και το ρόλο της ομάδας Κύπρος-ΟΚ που μας πήρε τ’ αυτιά (ήταν σε όλες τις εφημερίδες και όλα τα κανάλια) τις τελευταίες ημέρες. Μια ομάδα με άπλετο χρόνο δημοσιότητας, την παραγωγή οπτικοακουστικών κλπ λογικά θα πρέπει να παρουσιάσει και τους χρηματοδότες της. Φαίνεται σαν μια ομάδα περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσιαστικού διαλόγου, τα πλείστα άρθρα είναι απλά βιωματικά/ποιητικά/ρομαντικά κείμενα για το πόσο ωραία θα είναι να λυθεί το Κυπριακό. Άλλωστε όπως οι ίδιοι δηλώνουν,

“Ο δικός μας ρόλος είναι η παραγωγή και εφαρμογή ιδεών για την επικοινωνιακή στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και της διαπραγματευτικής προσπάθειας.”

Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επανενωτική κουλτούρα αλλά πραγματικά είναι ερωτηματικό τι θα καταφέρει ένα τέτοιο σχήμα, ποια η ουσία της κίνησης αυτής.  Ποιες οι “εφαρμογές των ιδεών” της εαν o ουσιαστικός διάλογος αφήνεται αλλού, δεν προβληματίζεται καν απότι είδαμε, αφού μας ξεκαθαρίζουν πως

“δεν είναι στις προθέσεις μας ανάμιξη στις συνομιλίες και στην κομματική πολιτική. Η διαπραγμάτευση του Κυπριακού αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των δύο ηγετών και της πολιτικής ηγεσίας”

Ένα ειλικρινές ερώτημα: που είναι ακριβώς το προοδευτικό πρόσημο, όχι με την μαρξιστική αλλά ακόμη και με την ευρύτατη σημασία της λέξεως, εαν γίνεται ουρά και χειροκροτητής απλά της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται;

Με βάση τα ποιο πάνω επίσης είναι εύλογες οι απορίες: ποιος ο λόγος ύπαρξης αφού σαν άτομα πολλοί συμμετέχοντες έγραφαν ήδη και είχαν παρουσία και αναγνωστικό κοινό, που αποσκοπεί αυτή η ομάδα και που θα πετύχει, εκεί που άλλες πολύ παρόμοιες ομάδες απέτυχαν.

Τι θα γίνει σε αυτήν την “μη ιδεολογική” ομάδα όταν τα εσωτερικά ζητήματα συμφωνηθούν αλλά έρθουν τα εξωτερικά όπως το ζήτημα ασφάλειας και ΝΑΤΟ που είναι η κόκκινη γραμμή όλων όσων πρόσκεινται στην Αριστερά; Είναι η ομάδα Κύπρος ενάντια στην αποστρατιωτικοποίηση και την ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου όσο είναι και υπερ της λύσης;

 1. Είμαι ένας από τα ιδρυτικά μέλη της “Ομάδα Κύπρος”. Διάβασα με ενδιαφέρον και προσοχή το πιο πάνω κείμενο και δεν το κρύβω υπάρχουν αρκετά σημεία και προβληματισμοί που τίθενται οι οποίοι είναι κοινοί.
  Πως πραγματικά θα ενεργοποιήσουμε ένα ειλικρινή διάλογο μακριά από προκαταλήψεις και ταμπού με θετική προσέγγιση που θα οδηγήσει στην δημιουργία κουλτούρας λύσης βιώσιμης κοινά αποδεκτής που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο θα οδηγεί μόνιμα σε ειρήνη και Δημοκρατία;
  Ξέρω ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό όμως εμείς το πιστεύουμε. Ξέρω φανταζει αδύνατο όμως εμείς θα εργαστούμε και θα το προσπαθήσουμε.
  Ναι κάποιοι από εμάς αρθρογραφουσαν κάποιοι είναι στα κοινά με άλλους τρόπους. Όμως μας ενώνει απλά αυτό το όραμα. Τι πιο όμορφο από την συν-δημιουργία την συνεργασία την ομαδικότητα;
  Άλλωστε για να έχουμε δυνατότητες επιτυχίας όλοι χωράμε.
  Ναι είμαστε μια ομάδα εθελοντών και ότι είδατε μέχρι τώρα αποτελεί προϊόν χρόνου και κόπων νέων ανθρώπων που προτίμησαν παρά να είναι στις πλαζ ή σε κάποια καφετέρια με WiFi και να κατηγορούν οτι κινείται ως διαπλοκή, να εργαστούν για να κάνουν επιτέλους την διαφορά.
  Στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε από αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε ή από αυτά που πετύχαμε ή όχι.
  Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι την καχυποψία που υπάρχει αφού ζω και εγώ σε αυτό το μαρτυρικό νησί που η διαφθορά και η διαπλοκή κυριαρχούν. Όμως είναι εξαιρετικά άδικο να ρίχνουμε σκιές και υπονοούμενα σε μια νέα προσπάθεια χωρίς να έχουμε έστω και ένα στοιχείο. Είναι άδικο και κρίμα να πληγώνουμε συνανθρώπους μας γιατί απλά τόλμησαν το αυτονόητο- συμμετοχή στην Δημοκρατία.
  Καλή συνέχεια
  Γιάγκος Γιαγκουλλη

  1. Γιάγκο γειά σου,

   Τιμή σε όλους όσοι είναι σε μια προσπάθεια και όχι απλά στις πλαζ. Εμείς εδώ κρίνουμε πολιτικά και όχι πρόσωπα, παρόλο που μερικές φορές τα πρόσωπα ενσωματώνουν πολιτικές γι’ αυτό και δεν τα αγνοούμε. Δεν βλέπω που γίνεται προσπάθεια να ριχτεί σκιά. Μπορεί η ομάδα να απαντήσει στα ερωτήματα για να μπορεί να προχωρήσει. Θεωρώ πως πέρα από την διαπλοκή υπάρχουν και το τι πρεσβεύει ο καθένας, τι πολιτική θέλει να κάνει. Θεώρησε τα ερωτήματα ειλικρινή, δεν θα ασχολούμασταν καν εαν δεν μας ενδιέφερε να μάθουμε. Οι απαντήσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ γενικές, θέλουμε συγκεκριμένες, έχετε πολύ χρόνο και κόσμο να απαντήσετε.

   Φιλικά.

 2. “Πως πραγματικά θα ενεργοποιήσουμε ένα ειλικρινή διάλογο μακριά από προκαταλήψεις και ταμπού με θετική προσέγγιση που θα οδηγήσει στην δημιουργία κουλτούρας λύσης βιώσιμης κοινά αποδεκτής που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο θα οδηγεί μόνιμα σε ειρήνη και Δημοκρατία.”
  Πολυ ωραια τα λες αγαπητε Γιαγκο ,το προβλημα ομως ειναι το πως η Τουρκια και ο Ερτογαν-ΑΚΡ αντιλαμβανονται πολυ διαφορετικα αυτο που λεγεται “ανθρωπινα δικαιωματα ,Ευρωπαικο κεκτημενο και Δημοκρατια”. Οσοι παρακολουθουν την τελευταια δεκαετια την κατασταση στην Τουρκια εχουν παρατηρησει μια συνεχη διολισθηση της τουρκικης κοινωνιας προς τον ισλαμικο φονταμενταλισμο εις βαρος των ανθρωπινων δικαιωματων . Αν αυτο σε καθησυχαζει και θεωρεις οτι το προβλημα ειναι οτι απουσιαζει κουλτουρα ειρηνικης συνυπαρξης στην Ελληνοκυπριακη πλευρα τοτε δικαιως αρκετοι να υποψιαζονται για τον ρολο και τα κινητρα της ομαδας σας. Αν οχι τοτε κανεις “κηρυγμα” σε λαθος πλευρα !
  Υ.Γ την Τουρκικη Εισβολη στην Κυπρο το 1974 την ονομασαν Ειρηνευτικη Επειχηρηση !!!
  Φιλικα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
Καμμένος στην ΕΛΔΥΚ: ”Είστε μονάδα επίθεσης”