Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά – YAŞASIN BİR MAYIS: Όλοι αύριο στην εκδήλωση

8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνος, 8 ώρες ξεκούρασης. Αυτό ήταν τον προηγούμενο αιώνα το σύνθημα των εργατών και των εργατριών στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, το βασικό αίτημα με το οποίο πρόταξαν τα στήθη τους, για το οποίο έδωσαν το αίμα τους με αποκορύφωμα την 1 Μαίου. Και αγώνα μετά από αγώνα, με νεκρούς, με φυλακισμένους, με χτυπημένους, το κέρδισαν. Σήμερα, περισσότερο από 100 χρόνια μετά, με την τεχνολογική δυνατότητα της συλλογικής εργασίας και διανόησης του ανθρώπου να έχει φτάσει σε τρομερά επίπεδα και τεχνικά  να επιτρέπει το 8 – 8 – 8 να μετατραπεί σε 4 – 8 – 12, οι καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας έχουν κάνει ακόμη και το 8 – 8 – 8 να φαντάζει ένα όνειρο για πολλούς. Αυτή την πρόοδο έχει φέρει ο καπιταλισμός σε όλη την υφήλιο, στην Ευρώπη, στην Κύπρο. Αύριο είναι η ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την μέρα. Αύριο είναι η ευκαιρία να δείξουμε ποιοι πραγματικά είναι αυτοί που θέλουν την ειρήνη, την συμβίωση και την καλύτερη ζωή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ελάτε αύριο στην πρώτη μετά από 56 χρόνια δικοινοτική εκδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ώρα 7:00 το βράδυ στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά στην νεκρή ζώνη. Ας είναι η αυριανή μέρα το σήμα για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης της Κύπρου.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά! YAŞASIN BİR MAYIS! 

1 Mayıs Bildirgesi

Kıbrıslı emekçiler olarak, dünya çapında emekçilerin mücadele ve dayanışma gününü, tüm dünyada işçi sınıfıyla birlikte kutluyoruz.

1940’lı yıllarda verdikleri çetin sınıfsal mücadelelerle sosyal güvenlik, sekiz saatlik çalışma günü, örgütlenme hakkı gibi Kıbrıs işçi sınıfı açısından temel kazanımların elde edebilmesini başaran öncü işçileri saygıyla anarak, işçilerin Kızıl 1 Mayıs’ını kutluyoruz.

1 Mayıs 1958’de öncü işçilere yapılan faşizan saldırılardan 56 yıl sonra Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum emekçiler 1 Mayıs 2014 yılında Lefkoşa’da ortak ve tek bir etkinlikle emeğin Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününü birlikte organize ediyoruz.

Ακολουθεί η διακήρυξη των οργανώσεων.

Διακήρυξη για την Πρωτομαγιά

Μαζί με την εργατική τάξη σ’ ολόκληρο τον κόσμο τιμούμε την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων και οι κύπριοι εργαζόμενοι.

Τιμούμε την κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά αποδίδοντας φόρο τιμής στους πρωτοπόρους εργάτες, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους οι οποίοι μέσα από τους κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες τις δεκαετίας του 1940 πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα της οργάνωσης.

Μετά από 56 χρόνια από τις φασιστικές επιθέσεις που έγιναν κατά των πρωτοπόρων εργατών την 1η Μαΐου 1958, τιμούμε οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι την Ημέρα της Ενότητας, του Αγώνα και της Αλληλεγγύης των εργαζομένων, διοργανώνοντας μαζί στην Λευκωσία την 1η Μαΐου 204, ΚΟΙΝΗ εκδήλωση.
Η Πρωτομαγιά του 2014 βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με σημαντικά γεγονότα.
Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα τόσο οι ελληνοκύπριοι όσο και οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Στο νότο οι εργαζόμενοι και η κοινωνία ευρύτερα βιώνουν τα αποτελέσματα του μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη με την Τρόικα. Ύφεση, δραματική αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, περικοπές στην παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, απορρύθμιση της εργασίας με δραματικές βίαιες αλλαγές σε μισθούς και ωφελήματα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται.
Στο βορρά παρόμοια κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από την Τουρκία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων τους ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της κατάργησης των κατακτήσεων των εργαζομένων. Αναδεικνύουν την ανάγκη κοινού αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Η φετινή Πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται και από την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι Οργανώσεις μας θεωρούν θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση.
Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή έχει περιγραφεί στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. Μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνημένη λύση που να εκφράζει τα συμφέροντα των Κυπρίων, είναι ο κοινός στόχος των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων.

Η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού θέτει μπροστά μας το καθήκον της εντατικοποίησης και ενίσχυσης των κοινών δράσεων μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων και ταυτόχρονα της εντατικοποίησης του αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό, σωβινισμό ενάντια στην διαίρεση.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Κύπρου ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας.

Να αγωνιστούμε ενωμένοι.

– Ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας της απορρύθμισης της εργασίας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους
– Να προστατέψουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.
– Ενάντια στα μνημόνια της Τρόικας και της Τουρκίας

Να αγωνιστούμε ενωμένοι για λύση του κυπριακού, για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Για να τερματιστούν οι πόλεμοι και οι σφαγές ανθρώπων που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας και στον κόσμο για τα δικά του συμφέροντα.

Ο φετινός κοινός Πρωτομαγιάτικος Γιορτασμός που διοργανώνουμε οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES και KTAMS την 1η του Μάη η ώρα 7.00 μ.μ. στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά, στέλλει από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη, το δυνατό μήνυμα ενότητας και αντίστασης των εργαζόμενων της Κύπρου.

Ενωμένοι για τα δίκαια των εργαζομένων, ενωμένοι για το δίκαιο της Κύπρου.

29/04/2014

Κόμματα και Οργανώσεις που στηρίζουν την εκδηλώση και προσυπογράφουν την διακήρυξη

PEO, DEV-İŞ, KTOS, KTOEÖS, KTAMS, BES, AKEL, Republican Turkish Party – CTP, BKP, YKP, DKB, TDP,KSP, EDON, POGO, EKA, ERAS, KOOP-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, GÜÇ-SEN, DAÜSEN, DAÜ-BİR-SEN, TIPİŞ, Devrimci Genel-İş , Emek-İş, Petrol-İş, Mağusa Türk Genel-İş, Proodeftiki Primary School Teachers movement, Proodeftiki Secondary School Teachers movement, Limassol Civil Initiative ‘Solution-Reunification-Peace”, United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform, New Cyprus Association, Bi-Communal Peace Initiative, Left Wing, NEDA, Workers Democracy, KISA, Cyprus peace council, Citizens movement against privatizations and austerity, Mezopotamya Kültür Derneği, Üretim merkezi Kültür Derneği, Baraka Kültür Merkezi, Boran Kültür Merkezi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Merkezi, Association of Historical Dialogue and Research, IKME, Socialist initiative, Cypriot voice, Cyprus Writers’ Union, “Together We Can” Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons, Satyriko theatre, Enorasis Cultural club.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTAMS, KTOEÖS, BES

More Stories
Οι Φιλελεύθεροι πουλάνε τρέλα