ΗΠΑ: Διαδηλωτές έκλεισαν το μεγαλύτερο mall

Πάνω από 1500 άτομα στις ΗΠΑ έκλεισαν μέρος του μεγαλύτερου mall ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Michael Brown και τον στραγγαλισμό του Eric Garner. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε” και “οι μαύροι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν ενώ όλοι εμείς είμαστε σε καταναλωτική φρενίτιδα” θέλωντας έτσι να δείξουν ότι παρά τα σοβαρά καθημερινά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εντούτοις συνεχίζουν να ζουν σε μια καταναλωτική ατομική φούσκα.

Η αστυνομία καθώς και η διεύθυνση του mall ήταν απέναντι από τους διαδηλωτές, με την διεύθυνση να προειδοποιεί για την αντίθεσή της και τους κανόνες της ενάντια σε τέτοιου είδους πράξεις καθώς και η αστυνομία πάνοπλη προσέφερε τις υπηρεσίες της στην διεύθυνση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

B5UyYsqCIAAXEqc

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που διαδηλωτές έχουν προσπαθήσει να ενεργοποιήσουν πολίτες μέσω κλεισίματος και άλλων mall σε ημέρες οι οποίες θεωρητικά είναι πολύ ενεργές. Το κλείσιμο μιας συγκεκριμένης αγοράς στέλνει μηνύματα και στους καταναλωτές σε χώρους μαζικότητας και συναλλαγής αλλά και προσπαθεί να ενεργήσει ως παράγοντας υπονομευτικής κουλτούρας έναντι των αγορών σε γενικότερο επίπεδο.

Η προσπάθεια αυτή, παρά το γεγονός ότι απευθυνόταν σε χώρο που θεωρητικά είναι χώρος κατανάλωσης παρά παραγωγής, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανατρεπτική για δύο λόγους. Πρώτον να αναδείξει τα mall ως χώρους όχι μονάχα κατανάλωσης αλλά και παραγωγής (τα φαστφουντάδικα για παράδειγμα μπορούν θεωρηθούν ως χώροι παραγωγής και όχι απλά υπηρεσίες), αλλά και να επιτεθεί στην κουλτούρα που προωθεί ο καπιταλισμός, τον άκρατο ατομικισμό, την αδιαφορία για τα κοινωνικά ζητήματα και την αποξένωση (που τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο οι γιορτές των χριστουγέννων θα έπρεπε να αντιτίθενται).

Ευχής έργο, η διαδήλωση αυτή να γίνει το πραγματικό πρόσωπο των χριστουγέννων για όσους πιστούς, αυτές οι πράξεις να γίνουν το πραγματικό πρόσωπο των ΗΠΑ και να δούμε περισσότερες δράσεις που να υπονομεύουν την κουλτούρα του καπιταλισμού, την καταναλωτική σαπίλα που έχει αποξενώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και που λειτουργεί ως κολλητική ουσία για την διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συτήματος.

More Stories
Τηλεφωνική επικοινωνία Αρχιεπισκόπου με συνομιλητή εκ προεδρικού