ΗΠΑ και Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για την εκπαίδευση 2.000 μαχητών της “μετριοπαθούς Συριακής αντιπολίτευσης”

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya News  Τουρκία και  Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έρθει σε συμφωνία σε ένα σχέδιο βάσει του οποίου περίπου 2.000 μαχητές από την “μετριοπαθή Συριακή αντιπολίτευση” θα  εκπαιδευτούν σε Τουρκικό έδαφος.

Οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), θα εκπαιδευτούν στη βάση Κιρσεχίρ περίπου 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) νότια της πρωτεύουσας της Άγκυρας με προσωπικό και εκπαιδευτές και από τις δύο χώρες [Τουρκία και ΗΠΑ] ξεκινώντας από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε η  εφημερίδα Χουριέτ, επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν έχει κατονομάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν όπλα για τους μαχητές και αναμένεται επίσης να πληρώσει και για την εκπαίδευση.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από έναν τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στην Άγκυρα.

Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών  ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την κατάρτιση και εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), οι οποίοι οδηγούν τη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους και παράλληλα το κλειδί στην συνοριακή πόλη του Κομπάνι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εκπαιδεύσει αυτούς τους μαχητές στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι οι μαχητές του PYD είναι μέρος μιας “τρομοκρατικής οργάνωσης” αφού έχουν συμμαχήσει με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), οι οποίοι έχουν αγωνιστεί ενάντια στις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε μια ανοικτή ρήξη τριών δεκαετιών για την αυτοδιάθεση των Κούρδων.

Πηγή: Al Arabiya News

Μετάφραση: Αγκάρρα

More Stories
Οι αυταπάτες της «κριτικής» υποστήριξης και τα αδιέξοδα της κινηματικής δράσης