Η ”απελευθέρωση” της δημόσιας υγείας

 

Τα σχέδια για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας γενικότερα στην Κύπρο σίγουρα κρύβουν πολλές παγίδες, ακόμα και αν δεν έχουμε δει τα ίδια τα σχέδια. Αυτό γιατί η ”αυτονόμηση” είναι ένα ωραίο όνομα για να χαρακτήρισει η νεοφιλελεύθερη ρητορική την ”απελευθέρωση” του κράτους από την ευθύνη για το κόστος της υγείας και το ρίξιμο αυτής της ευθύνης στην κάθε μονάδα. Η ίδια ακριβώς τακτική εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες αλλά και σε πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό όπου η ευθύνη για εξεύρεση ιδίων πόρων τα οδήγησε σε δίδακτρα και στην ουσιαστική ιδιωτικοποίηση τους. Παρομοίως, η τραγική υποστελέχωση και υπολειτουργία στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι ενδεικτική της εσκεμμένης εγκατάλειψης από το κράτος.

Ο ίδιος ο Υπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στόχος είναι να εντάξει την Υγεία ”σε ένα αυτονομημένο οργανισμό εκτός δομών του δημοσίου”. Είναι εμφανές ότι λόγω και της κρίσης το κεφάλαιο ψάχνει απελπισμένα νέα πεδία κερδοφορίας και δομές της οποίες επιθυμεί να απελευθερώσει από τα μη κερδοφόρα δεσμά τους για να τα ρίξει μπροστά στον οδοστρωτήρα της εμπορευματικοποίησης των πάντων. Μπροστά στις ανάγκες για περισσότερο κέρδος, η υγεία δεν μπορεί να παραμένει ένα αγαθό, αλλά πρέπει να τεμαχιστεί και να μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Η ώρα μηδέν για την δημόσια υγεία πλησιάζει. Το σλόγκαν του Υπουργείου για ”αυτονόμηση” είναι το σύνθημα στον δήμιο για να εκτελέσει τον μελλοθάνατο αφήνοντας τους ασθενείς στην όποια ασφάλιση μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις από τους νοσηλευτές, καθώς και η δηλωμένη καχυποψία τους για την αυτονόμηση,  είναι μια ελπιδοφόρα παρακατηθήκη που αφήνει περιθώρια απάντησης.


<<Οι νοσηλευτές απέρριψαν από την αρχή την έκθεση του υπουργείου Υγείας για δημιουργία νοσηλευτών δυο ταχυτήτων, τόνισαν στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του συνδέσμου νοσηλευτών και μαιών Γιάννης Λεοντίου και ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Υπάρχουν, τόνισαν, σημαντικές ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες ξεπερνούν τον αριθμό των τριακοσίων.

Ο κ. Λεοντίου εξέφρασε ακόμη επιφυλάξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε ημικρατικούς οργανισμούς, μέσω της αυτονόμησης τους.

Κάτι τέτοιο, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πετέλης θα σήμαινε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων .

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη να έχουν έγκαιρα στα χέρια τους το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, πριν εκφράσουν τις απόψεις τους και ενώπιον της Βουλής.

…….Το κύμα φυγής ιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε πριν από λίγο στη «Χ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ. Σωτήρης Κούμας. Δεν μιλάμε, είπε, για κύμα φυγής ιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας αλλά για…τσουνάμι.>>

 

More Stories
Τι σημαίνει να είσαι μετανάστρια εργάτρια στην Κύπρο