Η απεργια στα Ηνωμενα Εθνη

Συνεχίζουν την απεργία οι περίπου 60 εργαζόμενοι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) στην UNFICYP (United Nations Force In Cyprus) που ξεκίνησε σήμερα με την στήριξη της ΠΕΟ και της ΣΕΚ και θα βρίσκονται εκεί από τα χαράματα μέχρι τις 6. Η απεργία εκτυλίσσεται σε τρεις εγκαταστάσεις της UNFICYP: στο Λήδρα Πάλλας, στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και στην Αθηαίνου, και είναι μια απεργία με αποδέκτες τα Ηνωμένα Έθνη και δύο υπεργολαβικές εταιρίες οι οποίες αναλάμβαναν μέχρι τώρα τον επισιτισμό και την καθαριότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι δεν υπάγονται στην νομοθεσία και το εργασιακό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλαξαν τις πρόνοιες των συμβολαίων με στόχο και την μείωση του προσωπικού, πράγμα το οποίο θα εφαρμόσουν οι εταιρίες που έχουν ήδη στείλει ειδοποίηση σε πολλούς εργαζόμενους ότι πρόκειται να απολυθούν. Έτσι, άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν από 5 μέχρι και 40 χρόνια είτε θα απολυθούν είτε θα βρεθούν σε ένα πολύ πιο υποβαθμισμένο εργασιακό καθεστώς στο οποίο δύσκολα θα μπορούν να συντηρηθούν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.

Παράδειγμα προς μίμηση είναι η στάση αρκετών καθαριστριών οι οποίες δεν πλήττονται άμεσα, τουλάχιστον προς το παρόν, από τις αλλαγές αλλά βρίσκονται παρ’όλα αυτά στο πλευρό των συναδέλφων τους έχοντας κατεβεί και αυτές σε απεργία έξω στον καύσωνα, κατανοώντας ότι μια επίθεση εναντίων μιας ομάδας εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους είναι επίθεση σε όλη την εργατική τάξη και δεν θα αργήσει να ρθει και η δική τους σειρά αν δεν αγωνιστούν.

Μεγάλα είναι τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τα χέρια της UNFICYP και πολλές είναι οι υποψίες για νόμιμες αλλά και βρώμικες διαπλοκές με εταιρίες και άτομα που έχουν βγάλει και πρόκειται να βγάλουν πολύ κέρδος από τέτοιες υποθέσεις. Οι εργαζόμενοι, αυτοί που κέρδιζαν πάντα τα λιγότερα,  είναι βέβαιως αυτοί στους οποίους καταλήγει πάντα ο λογαριασμός για να πληρώσουν τα σπασμένα, είτε της κρίσης είτε της υποκρισίας. Και αυτό δεν πρέπει να το δεχθούν. Ας δείξουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας για να έχουμε αυτό το καλοκαίρι άλλη μια απεργιακή νίκη.

AepergUnf2

*φωτογραφικό υλικό: Στέλιος Δημητρίου Visual Caliber

More Stories
Αλλάξτε πλανήτη, φασίστες του ΑΠΟΕΛ. Εδώ είναι πλανήτης ανθρωπισμού και αλληλεγγύης