Η απολογία του Γλέζου στον Ελληνικό λαό και η Κυπριακή αναπαραγωγή της

Μετά τις εξελίξεις του Eurogroup της Παρασκευής και την επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό των αποτελεσμάτων από την Ελληνική κυβέρνηση, ο Μανώλης Γλέζος βγήκε δημόσια να απολογηθεί για την παρουσία του και τον κεντρικό ρόλο του στην ψευδαίσθηση που καλλιέργησε ο Σύριζα για να πάρει την ψήφο του Ελληνικού λαού. Σας συστήνουμε να το διαβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Πέρα από αυτό, θέλουμε να αναδείξουμε τους τίτλους των άρθρων σε Κυπριακά πορτάλ και το πως παρουσίασαν τον θέμα διότι θεωρούμε σημαντικό να αντιλαμβάνονται και οι αναγνώστες ότι στις κοινωνίες που ζούμε η διαχείριση πληροφορίας με την διαμεσολάβηση των γεγονότων έχει τρομερό αντίκτυπο στην αντίληψη της κοινωνίας. Το πως παρουσιάζει το κάθε μέσο την είδηση περιλαμβάνει και την στάση του απέναντι στο γεγονός. Τα υποτιθέμενα αστικά ιστολόγια λοιπόν, χρησιμοποίησαν τα λόγια του ιδίου για να παρουσιάσουν το ζήτημα κεντρικά ως πρώτη είδηση.

Το Sigmalive παρουσιάζει το γεγονός ως εξής, “Γλέζος: Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Η απάντηση”. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα το οποίο βασικά αναπαράγει και κωδικοποιεί πληροφορίες με σκοπό το κέρδος μέσω της επισκεψιμότητας. Στο ακραίο φιλελεύθερο πορτάλ “Πολίτης” αναφέρεται “Μανώλης Γλέζος: Συγγνώμη διότι συνήργησα στην ψευδαίσθηση”, ενώ στον Φιλελεύθερο, “Άρθρο – Βόμβα Γλέζου: Συγγνώμη που συνήργησα στην ψευδαίσθηση “Λύση είναι μόνο η Λευτεριά”, εντάσσεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια επαγγελματικής διαχείρισης της πληροφορίας επίσης. Τίποτε το εξαιρετικά διαφορετικό από όσα μας έχουν συνηθήσει.

Επειδή και η σημειολογία έχει την σημασία της όμως, η ιστοσελίδα του “αριστερού” Διάλογου (πρόσκειται στο ΑΚΕΛ) παρουσιάζει με ένα εντελώς αρνητικό τρόπο το συμβάν, ίσως διότι πέραν των κυρίων Χριστοφίδη και Δαμιανού που τοποθετήθηκαν σε αρμονία με την επικοινωνιακή γραμμή της Ελληνικής κυβέρνησης, και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ έχουν εκτεθεί με την άκριτη στήριξη τους σε μια πολιτική γραμμή που στην τελική δεν συμπλέει ακόμη και με τα συνεδριακά κείμενα του κόμματος.

Ο τίτλος στο πορτάλ Διάλογος “Επίθεση Γλέζου για τη συμφωνία με Eurogroup” δίνει ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο στο άρθρο του Μανώλη Γλέζου που στην τελική δίνει τροφή για σκέψη σε όποιον άνθρωπο πιστεύει στην αριστερά σαν πολιτικό δρόμο. Εαν αυτό έγινε από λάθος και όχι από συνειδητή απόφαση περιμένουμε από ιστολόγια και πορτάλ της Αριστεράς στην Κύπρο τουλάχιστον να μην εμποδίζουν τον διάλογο μεταξύ των αριστερών διαφόρων αποχρώσεων. Εαν όχι, τότε αντιλαμβανόμαστε πως μια μερίδα στελεχών του κόμματος προσπαθούν επικοινωνιακά να συνδέσουν και να προσδέσουν σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, το ιστορικό και παλιότερο κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο με όλους τους ιστορικούς αγώνες, με ένα καθόλου ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα εντελώς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Συμφωνούν τα υπόλοιπα σιωπηρά μέλη της Κ.Ε καθώς και φίλοι του κόμματος με αυτές τις τοποθετήσεις και αυτή την διαχείριση πληροφορίας;

Η Αριστερά στην Κύπρο οφείλει να απευθύνεται μεν στο συναίσθημα αλλά πρωτίστως στα μυαλά και στην λογική, την δική της λογική για αλλαγή της κοινωνίας. Οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί και η κοντόφθαλμη πολιτική δεν έχει θέση σε ένα διάλογο μεταξύ συντρόφων. Ας το έχουν όλοι υπόψην τους λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται να μεταφέρουν ειδήσεις στο νησί χωρίς να υποτιμούν την νοημοσύνη κανενός.

Το άρθρο του Μανώλη Γλέζου

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα “Κίνηση Ενεργοί Πολίτες” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος εκφράζει την αντίθεσή του με την στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο του λέει:

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.

Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.  Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.  Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.

Κρίμα και πάλι κρίμα. Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.

Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.

Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.

Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος,  Βρυξέλλες 22-2-2015

More Stories
Επιμένει στην πρόταση-εκτόνωση της πίεσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ