Η βαθύτερη στρατικοποίηση της Εθνικής Φρουράς, ο νέος της ρόλος και η μείωση της θητείας

 

Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται αντιφατικός αλλά τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μαρτυρούν άλλα.

Δεν είναι κακό που μειώθηκε η θητεία. Σε κανέναν δεν άρεσε να χάνει δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι που ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να προβληματιστούν γιατί συμβαίνει αυτό, ποιους στόχους εξυπηρετεί η προώθηση της επαγγελματοποίησης του στρατού και για ποιο πράγμα ετοιμάζεται το έδαφος. Αγνοούμε την ίδια την επίσημη ανακοίνωση που δείχνει ότι η μείωση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Επιτρέπουν έτσι στην κυβέρνηση να εμφανίζεται φιλολαική και φιλοειρηνική.

Ας δούμε λοιπόν τα επίσημα ”φιλοειρηνικά” δεδομένα:

Το σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, προνοεί:

α) ”Σημαντικές δομικές αλλαγές….που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο και την αποστολή της στο νέο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.”

β) ”Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ναυτικό και την Αεροπορία, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για το Στρατό Ξηράς. ….προβλέπεται και η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς”.

γ) ”Πρόσληψη Συμβασιούχων Επαγγελματιών Οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.” (πρόσληψη 3000, με 33 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος, με μισθό 1100 το μήνα). ”Ο τρίτος αυτός πυλώνας, κυρίως, είναι αυτός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας”.

Άρα, τι έχουμε μπροστά μας;

Καμία απολύτως μείωση του στρατού: ”Δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες”. (Να σημειώσουμε ότι κάθε ”σειρά” στην Κύπρο είναι περίπου 3000. Άρα οι προσλήψεις καλύπτουν αυτό το κενό της μιας ετήσιας σειράς και δεν υπάρχει μείωση ούτε του προσωπικού ούτε του στρατού γενικότερα).

Καμία απολύτως μείωση των εξόδων: Ο ίδιος αριθμός προσωπικού τώρα θα απαιτεί αυξημένα έξοδα λόγω κανονικής μισθοδοσίας, αλλά και αγορά νέων οπλικών συστημάτων όπως είπε ο Υπουργός. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που θα προσληφθούν δεν θα είναι αξιωματικοί που έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης (πέραν του μισθού, δηλαδή φαί, καθημερινή συντήρηση κτλ), αλλά επαγγελματίες οπλίτες.

Καμία απολύτως πρόθεση αποστρατικοποίησης ή μείωσης του ρόλου του στρατού εν όψη λύσης του κυπριακού. Αντιθέτως: ”…Αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων”.

Επαγγελματοποίηση του στρατού: Η μείωση της θητείας δεν αποτελεί καθόλου ειρηνική πρόθεση αλλά (εκτός από ψηφοθηρία) αποτέλεσμα της ανάγκης της αστικής τάξης να επαγγελματοποιήσει τον στρατό, εν όψη νέων καθηκόντων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον (όπως οι ίδιοι παραδέχονται: ”…ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας”). Τα περισσότερα Νατοικά κράτη προχώρησαν τις τελευταίες δεκαετίες σε κατάργηση του κληρωτού στρατού και επαγγελματοποίηση γιατί έτσι τους προσφέρεται απόλυτος έλεγχος πάνω σε στρατιώτες οι οποίοι προηγουμένως αντιδρούσαν συχνά (π.χ. πόλεμος στο Βιετνάμ). Παράλληλα δημιουργείται έτσι ένας σκουπιδότος ”χαμένων ζωών”, όπου οι αναλώσιμοι άνεργοι της εργατικής τάξης μετατρέπονται κυριολεκτικά σε πρόθυμες αναλώσιμες ζωές για ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Χαρακτήριστικο στρατών όπως ο αμερικανικός και ο βρετανικός, είναι η εργατική καταγωγή των επαγγελματιών στρατιωτών που κατατάσσονται στον στρατό για να γλυτώσουν την ανεργία.

Είναι λογικό ένας νέος να μην επιθυμεί την μακρόχρονη διετή θητεία. Αλλά από που προκύπτει ότι αυτά τα μέτρα είναι για οποιοδήποτε λόγο πολιτικά-κοινωνικά προοδευτικά ή αποτελούν βήμα ειρήνης προς την λύση; Αυτό εννοούμε όταν λέμε αποστρατικοποίηση; Είναι άσχετο αυτό με την πρόσφατη ανακοίνωση στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ; Πέρασε επίσης ασχολιάστη η δήλωση του Υπουργού πρόσφατα, ότι μετά την λύση του Κυπριακού θα έχουμε ”επαγγελματικό στρατό’‘.

Οι νέες δομικές αλλαγές δεν συνιστούν κανένα βήμα προς αποστρατικοποίηση. Αντίθετα, συνιστούν εμβάθυνση της στρατικοποίησης και ανάδειξης του ρόλου του στρατού σαν παίχτη στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της αστικής τάξης. Είναι βήμα της κυβέρνησης στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου της σαν τοποτηρητής. Αυτό δεν είναι συμπέρασμα, αλλά δηλώνεται ρητά στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν.

Τι σημαίνει λοιπόν το αίτημα για αποστρατικοποίηση στα πλαίσια της λύσης; Να έχουμε στρατό, πιο μάχιμο, με πιο επικίνδυνο διεθνή (ιμπεριαλιστικό) ρόλο που επεκτείνεται πέρα από την υπεράσπιση της χώρας, αρκεί να μην πηγαίνουμε εμείς στρατό. Είναι για μας επαρκής αποστρατικοποίηση και ειρήνη να υπάρχουν επαγγελματίες, να κάνουν με επαγγελματική ευλάβεια τα βρώμικα καθήκοντα που θα έχει ένας τέτοιος στρατός. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο στρατός, δεν μας ενδιαφέρει ούτε καν ότι υπάρχει, αρκεί να είμαστε εμείς απαλλαγμένοι; Όλο το θέμα λοιπόν για μας τους ειρηνιστές είναι μην βλέπουμε τα αίματα, αρκεί να σφάζει κάποιος άλλος το κρεάς;

Μήπως οφείλουμε να κοιτάξουμε πιο στενά την σχέση που έχει η επαγγελματοποίηση των σύγχρονων στρατών με τον αναβαθμισμένο τους ρόλο;

Ας μας απαντήσει λοιπόν, αν μπορεί κάποιος, από που προκύπτει ότι αυτά τα μέτρα είναι για οποιοδήποτε λόγο προοδευτικά, πως αποτελούν βήμα ειρήνης προς την λύση, πως αποτελούν βήμα προς αποστρατικοποίηση;

 1. Επειδή σε παλαιότερες συζητήσεις μας έτυχα ειρωνίας όταν υποστήριξα ότι η βία γενικά εν μπορεί να δικαολογηθεί (στην ανάρτηση σας για τον Γκάντι τζιαι τες μομφές σας γενικά για όσους εναντιώνονται στη βία όποθεν τζιαι να προέρχεται), πρέπει τζιαι δαμέ να τονίσω ότι το στρατό, ειδικά στην Κύπρο, θεωρώ τον μιαν καταβόθραν πόρων τζιαι ζωών με μηδαμινόν όφελος, είτε επαγγελματικά υπηρετήσεις είτε ως κληρωτός, οπότε εγώ θα ήμουν οπαδός πλήρους κατάργησης του τζιαι δημιουργίας ενός σώματος που θα ασχολείται καθαρά με “μη βίαια καθήκοντα” (π.χ. έρευνα/ διάσωση κλπ.)
  Η ανάρτηση σας εν αρκετά εύστοχη στην ουσίαν της (πάντα εν ύποπτη η στάση της εξουσίας για την “νόμιμη βίαν που μπορεί αν ασκήσει, συχνά εναντίον του ίδιου του λαού) αλλά παράληλλα έμπλεη εμπάθειας τζιαι υποκειμενισμού. Το ύφος σας θα ήταν, είμαι σίουρος, παντελώς διαφορετικόν αν τούτη η κίνηση εγίνετουν που την προηγούμενην κυβέρνηση (κάτι που είμαι, πάλε, σίουρος εννά αρνηθείτε). Η μείωση της στρατιωτικής θητείας εν μια πάγια θέση της αριστεράς στην Κύπρον τζιαι θα επερίμενα που έναν “αριστερόν” μπλοκ να κρατήσει μιαν έστω νηφάλιαν κριτικήν στάσην τζιαι οϊ να τονίζει μόνον τα κακά, τα οποία σαφώς υπάρχουν (π.χ. λαϊκισμός/ ψηφοθηρία εν όψει εκλογών).
  Εν αναφέρετε πουθενά ας πούμεν πως επηρεάζει η μείωση της θητείας την εφεδρείαν ή την παρουσίαν οπλισμού σε σπίθκια, τα οποία συχνά γίνουνται αντικείμενα κλοπής ή χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα. Επίσης, οι “πόροι” που εξοικονομούνται, τόσον σε μειωμένην παραμονήν στο στρατόν νέων μετά το λύκειο αλλά τζιαι εφέδρων παραγωγικών ηλικιών που θα γλυτώσουν την παντελώς σχεδόν άχρηστην παρουσίαν τους σε “διήμερα-τριήμερα” κάτω που τερατσιές έννεν μόνον οικονομικά, ή για να το πως άλλωσπως, έχουν άϋλα οφέλη που δεν προσμετράτε.
  Η δε αύξηση της “μαχητικής ικανότητας” ενός σώματος εν σημαίνει απαραίτητα πόσον καλά “σκοτώνει” αλλά πόσον καλά “επιβιώνει” ή “ασκεί τα καθήκοντα του” εν καιρώ ειρήνης, κάτι που η σαθρή κατάσταση της τωρινής Ε.Φ. αμφιβάλλω αν εμπνέει σε οποιονδήποτε εμπιστοσύνη ότι μπορεί στο ελάχιστον να επιτελέσει.
  Είναι επίσης θεωρώ παντελώς αδόκιμον να θεωρείτε ότι επειδή κάποιος εν επαγγελματίας στρατιωτικός τζιαι οϊ κληρωτός, εννά γίνει κάποιου είδους “αμείλικτον εργαλείον” ιμπεριαλισμού, ενώ ο κληρωτός “αμφισβητεί” παραπάνω.
  Εγώ εκ πείρας ως έφεδρος αξιωματικός βλέπω ότι ο επαγγελματίας εν πιο πραγματιστής που τον 18χρονο που του κάμνουν πλύσην εγκεφάλου στο ΚΕΝ, συχνά μέσα που τραυματικά τζιαι πεπαλαιωμένα συστήματα “καψωνιού”, για τον “καλόν τούρκον” τζιαι “για το που εν τα σύνορα” μας. Συν τοις άλλοις, η επαγγελματική βάση οποιουδήποτε οργανισμού καθιστά την πιο ελκυστικήν για αθρώπους που συνειδητά επιλέγουν τη συγκεκριμένη δραστηριότηταν (όσον παράλογην τζιαι να τη θεωρώ) παρά για “αναλώσιμους άνεργους”, που όντως είναι επί του παρόντος η πλειονότητα στο επαγγελματικό προσωπικό της Ε.Φ.

  1. Τα ζητήματα τα εξετάζουμε συνολικά. Δηλαδή μέσα στο πλαίσιο στο οποίο υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο στην ανακοίνωση ότι η μείωση δεν αποτελεί πολιτική από μόνη της. Είναι το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του στρατού.Δηλαδή η αναδιάρθρωση δεν γίνεται επειδή θα υπάρξει μείωση της θητείας αλλά το αντίθετο.
   Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είτε είναι εικασίες είτε λανθασμένα. Δεν προκύπτει από κάπου ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Αλλά και να ήταν, αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το βασικό είναι ότι ο στρατός οδεύει προς την προσαρμογή του στους νέους ρόλους που αναμένεται να αναλάβει (αυτό το λένε οι ίδιοι). Αν το πρόβλημα μας έιναι η διάρκεια της θητείας και μόνο, οκ. Αν το πρόβλημα μας είναι τι ρόλο έχει ένας στρατός τότε και μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι μας ενδιαφέρει η ειρήνη.

   Η μείωση της θητείας από μόνο του δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αποστρατικοποίηση. Δες ποιες χώρες λαμβάνουν μέρος σε επεμβάσης κτλ και δες πόσο επαγγελματικός είναι ο στρατός τους. Ιστορικά η κατάργηση του κληρωτού στρατού και η αντικατάσταση του από επαγγελματικό, χαρακτηρίζει τα περισσότερα κράτη του ΝΑΤΟ. Και ναι ισχύει αυτό που λέμε. Σε ένα κληρωτό στρατό έχεις όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και είναι πολύ διαφορετικό. Σχεδόν κανένας επαγγελματικός στρατός δεν αντέδρασε ποτέ. Είναι επαγγελματίες και κάνουν την δουλειά τους. Το να κάνουν την δουλειά τους αφορά τον βιοπορισμό τους. Το να λέμε ότι θέλουμε γενικά την κατάργηση κα΄θε στρατού δεν σημαίνει τίποτα, ειδικά από την στιγμή που δεχόμαστε την βαθύτερη στρατικοποίηση του στρατού. Τότε φαίνεται ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην κάνουμε εμείς στρατό, ή τα παιδιά μας, και δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχει στρατός. Έχει λάβει υπόψη σου την συμφωνία κύπρου ισραήλ που ρυθμίζει την παρουσία ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος του άλλου;

   Βασικά από την αντιμετώπιση των εξελίξεων φαίνεται ότι δεν μας απασχολεί αν ο στρατός του κράτους μας θα χρησιμοποιείται εναντίον άλλων λαών ή αν θα υποστηρίζει τεχνικο-υλικά άλλους στρατούς που κάνουν ό,τι κάνουν. Μας αρκεί εμείς να μην κρατούμε το όπλο. Ας πληρώνουμε φόρους για να το κρατούν άλλοι, να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Ωραίος φιλειρηνισμός.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
Tyler Cowen – Η έλλειψη μεγάλων πολέμων μπορεί να εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη