Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Του Jeanpier Anaya, Επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρο

Το 1945, οι εκπρόσωποι των λαών του κόσμου, συμφώνησαν να συναντηθούν  για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, έχουμε ένα φόρουμ για τη διαφύλαξη των κοινών στόχων της Ανθρωπότητας, όπως είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών που βασίζονται στο σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και στην αυτοδιάθεση των λαών, στη διεθνή συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και στην ανάπτυξη και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση ως προς τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα ή τη θρησκεία. Παρόλο που η πραγματικότητα του κόσμου έχει αλλάξει από το 1945, οι στόχοι που είχαν τεθεί τότε εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, ενώ δεν έχουν  εξαλειφθεί ακόμη οι απειλές ενάντια στην ειρήνη για την ανθρωπότητα.

Στην επόμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας επιδιώκει να καταλάβει, για τέταρτη φορά, μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το όργανο που έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Βενεζουέλα προτίθεται να μοιραστεί την εμπειρία της όσων αφορά τους μηχανισμούς συνεργασίας, μέσω του συντονισμού των θέσεων και των απόψεων που θα αναληφθούν μόνο αφότου γίνουν κατανοητές οι προτεραιότητες, οι ανάγκες και τα οράματα των ενδιαφερομένων μερών και με βάση μια τάση υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, για την κατασκευή μιας περιεκτικής ειρήνης χωρίς προνόμια, την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, τη δέσμευση για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, τη δέσμευση για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση μιας περιεκτικής πολυμερικότητας.

Η Βενεζουέλα, εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, δεν είχε καμία ένοπλη σύγκρουση με τους γείτονές της ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα, ούτε έχει ασκήσει ή συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον κάποιου άλλου κράτους. Από τον καιρό της ίδρυσης του ΟΗΕ, η Βενεζουέλα έχει αποδείξει ότι είναι ένας υπεύθυνος και δυναμικός παράγοντας στον αγώνα για τη διεθνή ειρήνη, καθώς τη θεωρεί μόνιμο στόχο της ανθρωπότητας, ο οποίος απαιτεί τη συμμετοχή όλων των Κρατών Μελών, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος επικράτησης της ειρήνης είναι αυτός που επιτυγχάνεται μέσω της δικαιοσύνης. Μια άδικη λύση απλά θα σπείρει μελλοντικές συγκρούσεις.

Τόσο στις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως και στις μεγάλες παγκόσμιες απειλές που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, η Βενεζουέλα ήταν πάντα υπέρ των ειρηνικών διευθετήσεων και της διεθνούς σταθερότητας. Αποδειχτικό παράδειγμα είναι και η ώθηση που δόθηκε πρόσφατα για τη δημιουργία της «UNASUR» και της «CELAC», δύο χώρους περιφερειακών συζητήσεων που λειτούργησαν ως μηχανισμοί για την άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων που επηρέασαν την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Η Βενεζουέλα πήρε ενεργό μέρος στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, στη Σύμβαση για την απαγόρευση των Βακτηριολογικών Όπλων και στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Βενεζουέλα υποστηρίζει ένα καθεστώς καθηκόντων των κρατών μελών με απώτερο στόχο την καταστροφή των οπλοστασίων και της απειλής που εκπροσωπούν για την Ανθρωπότητα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εκφράσει επανειλημμένα την έντονη καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, ανεξάρτητα από τα κίνητρά και τα άτομα που κρύβονται πίσω της. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει τις προσπάθειες διεθνούς συνεργασίας που προωθούνται από τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή και περιφερειακά νομικά μέσα και τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η Βενεζουέλα έχει υπογράψει ένα σημαντικό αριθμό διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων για το θέμα αυτό, καθώς και την Παγκόσμια Στρατηγική κατά της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ άλλων.

Η τελική επιλογή της Βενεζουέλας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την περίοδο 2015-2018 θα είναι μια ευκαιρία για να συμβάλει στην επιβεβαίωση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο η δέσμευση για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια απαιτεί την κοινή προσπάθεια των μελών της υπό το πνεύμα του εποικοδομητικού διαλόγου που επιτρέπει στο Συμβούλιο ασφαλείας να εργαστεί σε ένα πλαίσιο με δημοκρατία, διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις.

 

 

 

 

More Stories
“Μάθε Εργάτη Πως…”