Η Κίνα σχεδιαζει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτοτρείο Al Jazeera, Κινέζοι επιστήμονες είναι κοντά στον σχεδιασμό ενός επιταχυντή σωματιδίων τόσο μεγάλου που θα μπορούσε να περικυκλώσει μια ολόκληρη πόλη (το δημοσίευμα κάνει λόγο για ολόκληρο το Μανχάταν). Για λόγους σύγκρισης απλά να αναφέρουμε ότι ο υπόγειος επιταχυντής δεύτερης γενεάς θα έχει σύμφωνα με το δημοσίευμα τουλάχιστον διπλάσια περιφέρεια από τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στην Γένευα (Large Hadron Collider) και πιο ακριβό επιστημονικό εργαλείο στην ανθρώπινη ιστορία, προιόν μεγάλων μελετών και επιστημονικής δουλειάς πέραν των δύο δεκαετιών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο καινούργιος επιταχυντής θα ονομάζεται Circular Electron Positron Collider (CEPC) και πέρα από την επιστημονική έρευνα θα προωθήσει και πολιτικά την εικόνα της Κίνας σαν νέα παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της φυσικής επιστήμης αλλά και γενικότερα στις θετικές επιστήμες. Τα τελικά σχέδια αναμένεται να υποβληθούν στις υπεύθυνες αρχές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014. Το όλο έργο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2028.

Το επιστημονικό αυτό γεγονός σηματοδοτεί δύο σημαντικά σημεία. Πρώτο, το γεγονός ότι η Κίνα αναβαθμίζεται πλέον εκτός από οικονομικά/πολιτισμικά και στον τομέα των επιστημών. Δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η νέα αυτή τεχνολογία ενδέχεται να δώσει προβάδισμα στους ανταγωνισμούς τεχνολογιών που αναπτύσσονται δίνοντας έτσι προβάδισμα ανταγωνισμού για τα Κινεζικά μονοπώλια εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα Δυτικά. Όσοι παρακολουθούσαν στενά την κατασκευή και το έργο που έγινε για λογαργιασμό του αντίστοιχου επιταχυντή σωματιδίων στην Γένευα, θα γνωρίζουν ότι πολλές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια και για λογαριασμό του CERN δεν ήταν αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία. Αντιθέτως πολλές τεχνολογίες και εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του επιταχυντή έχουν ενσωματωθεί σε καθημερινά αντικείμενα και μέσα παραγωγής.

Το όλο έργο αναμένεται να χρειαστεί πολλά μυαλά για να εκπληρωθεί και να αλλάξει τις ισορροπίες του λεγόμενου brain drain (μετανάστευση εξειδικευμένων επαγγελματιών) από τα Δυτικά πανεπιστήμια σε αυτά της Κίνας. Το μόνο σίγουρο είναι πως με αυτή την κίνηση, η Κίνα μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι της ανάπτυξης τεχνολογίας καθώς έρχονται αλλαγές και στο επιστημονικό πεδίο.

More Stories
ΜΕΓΑΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ