Η μελέτη της Deloitte για την πτώση του ποσοστού κέρδους

Σχόλιο ιστολογίου: Παρόλο που κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις δεδομένων των διαφωνίων που υπάρχουν γύρω από το πως μετρίεται το ποσοστό και το πως εκλαμβάνεται η θεωρία, η έρευνα αυτή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

———

Δεν είναι συνηθισμένο οι καπιταλιστές να πυροβολούν τον εαυτό τους στο πόδι, αλλά σε αυτή την περίπτωση αναφέρθηκαν στην πτωτική ”απόδοση επί των περιουσιακών στοιχείων” [return on assets] (ένας αντιπροσωπευτικός όρος για το ”ποσοστο κερδους” του Μαρξ) που μαστίζει την οικονομία των ΗΠΑ, και στην διαδικασία έχουν δικαιώσει τον ιδρυτή του επιστημονικού σοσιαλισμού, τον Καρλ Μαρξ.

Ο δείκτης Deloitte Shift είναι μια επιβλητική έρευνα της απόδοσης 20,000 αμερικανικών οργανισμών από το 1965 μέχρι το 2010. Συστάθηκε από το Deloitte’s Centre for the Edge με την καθοδήγηση του John Hagel και του John Seely Brown. Δείχνει μια γενική εικόνα της παρακμής της απόδοσης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ σε διάστημα 45 χρόνων και συμπεριλαμβάνει το συμπέρασμα ότι το ποσοστό του ”return on assets” αυτών των εταιριών είναι μόνο ένα τέταρτο αυτού που ήταν το 1965. Επαναλαμβάνω, το ποσοστό κερδοφορίας στην αμερικανική οικονομία έχει πέσει κατά 75%!. Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την μελέτη εδώ. Όλα τα γραφήματα που δίνονται είναι από αυτή την μελέτη.

Αυτή είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η Deloitte για να υπολογίσει το ”’return on assets” (ROA):

Η κερδοφορία περιουσιακών στοιχείων (ROA) είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέτρηση εταιρικής απόδοσης και ένας ισχυρός αντιπρόσωπος της αξίας που συλλήφθηκε από εταιρίες αναλογικά με το μέγεθος τους. Στο shift index, το ROA είναι ενα συγκεντρωτικό μέτρο του καθαρού εισοδήματος μετά από έκτακτα στοιχεία (που ορίζεται σαν όλες οι δημόσια συναλλασσόμενες φίρμες στην βάση δεδομένων μας) διαιρεμένη από τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν όλα τα τρέχοντα στοιχεία, καθαρή ιδιοκτησία, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και άλλα μη-τρέχοντα στοιχεία. Το καθαρό εισόδημα σε αυτή την περίπτωση υπολογίστηκε μετά από φόρους, πληρωμές τόκων και απαξίωση χρεώσεων.

[…]

Το ROA σε όλη την οικονομία και η ανεργία

roa_unemployment

Η μπλε γραμμή είναι το ROA, ενώ η πράσινη γραμμή είναι η ανεργία. Μπορούμε να δούμε ότι το ROA έπεσε δραματικά πριν τις δύο τελευταίες υφέσεις του 2008 και 2001. Οσον αφορά την ‘μεγάλη ύφεση” του 2008, μπορούμε να δούμε ότι το ROA άρχισε να πέφτει τέλη του 2006/αρχές 2007, σε μια περίοδο όπου η ανεργία έπεφτε. Σε κάθε περίπτωη, οι εργαζόμενοι απολύθηκαν σε αντίδραση σε μια μεγάλη πτώση του ROA.

ROA κατά τομέα

Είναι ξεκάθαρο, ότι εκτός από μικροπρόθεσμες τάσεις στο ROA, υπάρχει μια μακροπρόθεσμη πτώση του ROA στην αμερικανική οικονομία. Ο shift index μετά κοιτάζει αυτό ανάμεσα στους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Στους ακόλουθους τομείς, η πτώη είναι περίπου στην ίδια γραμμή με το μέσο όρο της όλης οικονομίας:

Αυτοκινητοβιομηχανία

roa_automobile

Τραπεζικός τομέας

roa_banking

Ασφαλίσεις

roa_insurance

Βιοεπιστήμες

roa_lifesciences

ΜΜΕ και ψυχαγωγία

roa_mediaentertainment

Επεξεργασία και βιομηχανικά προιόντα

roa_processindustrialproducts

Τεχνολογία

roa_technology

Τηλεπικοινωνίες

roa_telecoms

Επικερδείς τομείς

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν τομείς όπου η πτώση ήταν ελάχιστη ή υπήρξε αύξηση παρά την πτώση του μέσου όρου.  Αυτοί οι τομείς είναι τα καταναλωτικά προιόντα, αεροδιαστημική/άμυνα, λιανικό εμπόριο και ενέργεια.

Καταναλωτικά προιόντα (μαζικής κατανάλωσης)

roa_consumer

Αεροδιαστημική & Άμυνα

roa_defence

Ενέργεια

roa_energy

Λιανικό Εμπόριο

roa_retail

 

Οι δύο βασικοί τομείς αυξανόμενης κερδοφορίας στις ΗΠΑ είναι προιόντα μαζικής κατανάλωσης/ λιανικό εμπόριο και άμυνα. Παρόλ’αυτά, αυτοί οι δύο τομείς δεν ήταν αρκετά δυνατοί ώστε να αλλάξουν την γενική πορεία του ROA, που παραμένει καθοδική.

Με μαρξιστικούς όρους, η αυξανόμενη παραγωγικότητα και άρα η άυξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου στους παραδοσιακούς μεταποιητικούς/παραγωγικούς τομείς (με εξαίρεση την άμυνα που επωφελείται από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή) φαίνεται να είναι η βασική ορμή για το γενικά πτωτικό ROA στην αμερικανική οικονομία. Είναι φανερό ότι τομέας μαζικής κατανάλωσης δεν ήταν αρκετά σημαντικός να για να επηρεάσει το γενικό δείκτη. Άρα το να επιρρίπτουμε την κρίση του 2008 και γενικότερα την υγεία της οικονομίας στην επιτυχία των καταναλωτικών πωλήσεων είναι ξεκάθαρα λανθασμένο. Παρόλ’αυτά, φαίνεται γιατί τόση πολλή επένδυση ρίχνεται τώρα στα αγορά μαζικής κατανάλωσης σε αντίθεση με άλλους τομείς, λόγω του υψηλού ποσοστού απόδοσης.

Μιας και το ποσοστό κέρδους καθορίζει και την πιθανό ποσοστό επενδύσεων (και άρα μεγέθυνσης), μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η οικονομική μεγέθυνση στις ΗΠΑ έχει μειωθεί. Γενικά, το άρθρο παρέχει καλά εμπειρικά στοιχεία για την μακροπρόθεσμη πτώση του ποσοστού κέρδους και πως μια κατάρρευση του ποσοστού προηγείται μιας μεγάλης κρίσης.

 

Πηγή: Socialism is Crucial

Μετάφραση: Αγκάρρα

 

 

 

 

 

 

 

More Stories
Το παράδειγμα της Ελλάδας να γίνει μάθημα για το ταξικό κίνημα στην Κύπρο