Η ουσία της “μεταναστευτικής κρίσης”

Η μεταναστευτική “κρίση” που ξέσπασε στο Καλέ και τις σφοδρές αντιδράσεις στους ρατσιστικούς νόμους και κινήσεις που κάνει ο Κάμερον στη Βρεττανία αλλά και την ενίσχυση αντιτρομοκρατικών και της υστερίας που επικρατεί με βασικούς υποκινητές τα ΜΜΕ, έχουν δείξει πλέον και στον πιο αφελή ότι μιλάμε για μια τραγωδία δίχως τέλος. Τα μέτρα που παίρνονται τάχα για άμβλυνση αυτής της κρίσης είναι βασικά για να μην φαίνονται οι εκατόμβες των θυμάτων και να μπλοκάρονται οι ζωντανοί από το να εισέρχονται στις χώρες της Ε.Ε. Η βασική ιδέα για την “πρόληψη και καταπολέμηση” που αναφέρονται τόσο κυνικά είναι να μην τους βλέπουμε μπροστά μας, αν δεν τους βλέπουμε δεν θα είναι πρόβλημα. Αυτό που ανακάλυψαν κάποιοι Ευρωπαίοι είναι ότι αυτό που θεωρούσαν κανονικότητα, τόσα χρόνια με το σκεπτικό σε ένα αέναο καλύτερο μέλλον, οι συνθήκες διαβίωσης τους στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην εξαθλίωση άλλων λαών που σήμερα μη μπορώντας άλλο να επιβιώσουν στις χώρες τους επιλέγουν αυτές τις επικίνδυνες μετακινήσεις.

_83972945_027749625-2
Μετανάστες στο Καλέ, απεγνωσμένοι γυρεύουν να μπουν σε φορτηγά για να πάνε βόρεια στις Ευρωπαικές χώρες, με τους αστυνομικούς να τους παρακολουθούν και να μπλοκάρουν την συντρηπτική πλειοψηφεία

Με ιμπεριαλιστικά λάφυρα η κάθε μεγάλη Ευρωπαική χώρα αλλά και η Ε.Ε στο σύνολο της είχε εξαγοράσει μεγάλα μέρη της εργατικής τάξης για να σπάσει την οργάνωση της…και τα κατάφερε σε αρκετές χώρες. Είτε με θεωρήματα περί τέλους της ιστορίας, τέλους της εργασίας κτλ, είτε με χρηματοδοτικά προγράμματα για δήθεν ένταξη των μεταναστών στην κουλτούρα και την αγορά εργασίας των χωρών “υποδοχής” κτλ. Η ίδια η Ε.Ε έχει ουσιαστικά νομοθετήσει την στρατηγική εισαγωγής μόνο των υψηλά ειδικευμένων (brain drain για τις υπόλοιπες χώρες) και μπλοκάρισμα των φτωχών και δύσμοιρων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μετακίνησης ανθρώπων και το μοίρασμα της γης για το καπιταλιστικό κέρδος.

Στην Κύπρο που έχουμε συνηθίσει και βλέπουμε με φυσικό τρόπο το ρατσιστικά νομοθετήματα θεσμοθετημένα και ενσωματωμένα στο κράτος, να μην έχουν κανένα δικαίωμα οι ξένοι εργάτες και εργάτριες στην Κύπρο υιοθετάται κατά κύριο λόγο στα Η.Α.Ε με απίστευτα υψηλό αριθμό θανάτων εργαζομένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τώρα αρχίσαμε επιτέλους να μιλάμε και εδώ για θανάτους μεταναστών/ριών εν ώρα εργασίας. Το πρόβλημα όμως με την μετανάστευση δεν είναι η ίδια η πράξη της μετακίνησης. Όσο ο ιμπεριαλισμός θα διαλύει τους λαούς και τις χώρες τους, θα αναγκάζονται οι Ευρωπαίοι να μιλάνε (τι ειρωνεία) για “μεταναστευτική κρίση”. Άρα το βασικό πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ο ιμπεριαλισμός και όχι γενικά και αόριστα ότι οι λαοί έχουν διαφορές ή δεν τα καταφέρνουν μέσα στις χώρες τους. Κανείς δεν φεύγει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα απλά και μόνο διότι είναι άνεργος ή περνάει κάποιες δύσκολες στιγμές, μιλάμε για σφαγές που έχουν όνομα.

Χωρίς σοβαρά αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα τόσο στις χώρες υποδοχής για άρνηση των λαών των ιμπεριαλιστικών χωρών να δρουν ανενόχλητα στα εσωτερικά ζητήματα άλλων όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί για να τους κρατήσουν και να χτίσουν τα κράτη τους, απλά θα προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι. Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να φανταστεί ανθρώπους να πεθαίνουν εν ώρα εργασίας ή μετανάστες να πεθαίνουν στις θάλασσες ανοικτά των χωρών όταν οι μετανάστες σε κάθε χώρα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός μαχητικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος;

Δεν έχουμε μεταναστευτική κρίση, έχουμε Ιμπεριαλισμό.

More Stories
Μαρξισμός και ρεφορμισμός