Ισμαήλ Μπιλέν, Μαής 1982 – Κύπρος

 

Ισμαήλ Μπιλέν, Γενικός Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (Μάης 1982)

“Το 1974 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισόρμησαν στην Κύπρο και κατέλαβαν ένα μέρος της. Το πράσινο νησί βάφτηκε με αίμα (…) 200 χιλιάδες Κύπριοι έχασαν τα σπίτια τους. 2000 Κύπριοι είναι αγνοούμενοι. Το νησί μοιράστηκε στα δύο. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, το ΝΑΤΟ, επεξεργάζονται σχέδια επί σχεδίων για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για τους δικούς τους σκοπούς. Όχι μόνο επλήγη η ακεραιότητα και ηανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους μεγάλους όσο ποτέ άλλοτε.
Ο τουρκικός στρατός ήρθε στην Κύπρο δήθεν για λογαριασμό της «ελευθερίας». Αλλά έφερε μεγάλα δεινά όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους.
Το 1974 το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας απευθύνθηκε στο στρατό με το σύνθημα «Μεχμετζίκ γύρισε πίσω». Εμείς προβλέψαμε πού θα οδηγούσαν τη χώρας μας και το λαό μας αυτά τα σκοτεινά σχέδια του ιμπεριαλισμού και των μιλιταριστικών κύκλων. Για αυτό, εκείνες τις μέρες, οι μιλιταριστικές και σοβινιστικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια εντατική εκστρατεία λασπολογίας ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.
(…) Τα τουρκικά και όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν. Όλες οι ξένες βάσεις πρέπει να ξεριζωθούν και να απομακρυνθούν. Πρέπει να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Η λύση πρωτίστως, είναι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, της εδαφικής ενότητας και του αδέσμευτου του κράτους της Κύπρου.
Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα νησί όπου Τ/κ και Ε/κ να διαβιούν αρμονικά. Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φρούριο της ειρήνης, της φιλίας και συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής. Ειρήνη! Oριστική και δίκαιη ειρήνη. Αυτό είναι η ζωτική απαίτηση του κυπριακού λαού”.

 

από FB-Giorgos Koukoumas

More Stories
Προταση της αγκαρρας για καλοκαιρινο διαβασμα