Ισπανία: Google News και ο νόμος “φίμωτρο”

Η Ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει από το νέο έτος 2015 τον νέο νόμο περί Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων (Ley de Propiedad Intelectual – LPI). Η εφαρμοστική λειτουργία του νέου νόμου έχει ως στόχο τις εταιρείες μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης οι οποίες έχουν ως σκοπό την συγκέντρωση και την ροή ειδήσεων. Ο νόμος λοιπόν απαιτεί την κατάθεση φορολογικού αντιτίμου για την χρησιμοποίηση των ειδήσεων που οι εκδότες έχουν συντάξει.

Η ανακοίνωση του νέου εφαρμοστικού νόμου έφερε αντιδράσεις από την εταιρεία Google ανακοινώνοντας την απόσυρση των Ισπανικών ειδήσεων από την Google News ως ανταπάντηση του νέου φορολογικού νόμου. Ο επονομαζόμενος φόρος “canon AEDE” ή “Google Tax”, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο την εταιρεία Google, κρύβει μια επιχειρηματική σύγκρουση συμφερόντων με διάφορες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Από την μια δηλαδή η εταιρεία Google μεταφέρει τα κεφάλαια της και τα περουσιακά της στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους και με τον νέο φορολογικό νόμο στην Ισπανία η Google έχει επιχειρηματικά στριμωχτεί. Εξαιτίας του νόμου και της επιβολής να φορολογείται η εταιρεία αποσύρει τις Ισπανικές ειδήσεις από το Google News.

Από την άλλη η Ισπανική κυβέρνηση Ραχόι με τον φορολογικό αυτό νόμο επιτυγχάνει να ελέγχει τα ΜΜΕ και την παραγωγή ειδήσεων στην χώρα του. Δεν φτάνει όμως αυτό, η Ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να οριοθετήσει την χρήση του Internet και να επιβάλει σιγά σιγά την απαγόρευση όποιας αναδημοσίευσης ή και χρήσης υλικού πνευματικής παραγωγής. Η αντίληψη δηλαδή περί πνευματικής ιδιοκτησίας εδρεώνεται στην κοινωνία με το να εξισσοροπείται όμως και να “προστατεύεται” με μια φορολογική χρεώση. Με άλλα λόγια, συμπεραίνεται ότι η πνευματική παραγωγή, με πρόσχημα την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων, γίνεται πνευματική ιδιοκτησία των μεγαλοεκδοτών, των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των όποιων μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης. Η Ισπανική περίπτωση της εφαρμογής του φορολογικού αυτού νόμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αφετηρία του να χρεώνεται η διαδικτυακή αναδημοσίευση.

Η καθολικοποίηση του Ισπανικού νόμου σημαίνει και τον απόλυτο έλεγχο του διαδικτύου από τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις και τον απόλυτο έλεγχο των επιχειρηματικών ομίλων παραγωγής ειδήσεων. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία αν και έχουν ένα παρόμοιο νόμο, προς το παρόν τα συμφέροντα των φιλελεύθερων κυβερνήσεων δεν συγκρούονται με τους μεγαλοεκδότες και τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησεις αφού η φορολόγηση δεν είναι υποχρεωτική.

Σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Google News η φιλελεύθερη συντηρητική Ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει επίσης ένα άλλο νόμο που θυμίζει την πολυπόθητη στους καπιταλιστές εποχή Φράγκο. Ο επονομαζόμενος νόμος, “φίμωτρο” (ley mordaza), νομιμοποιεί ουσιαστικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομικό πλαίσιο του νόμου “φίμωτρο” είναι η πεμπτουσία της καπιταλιστικής καταστολής και περιλαμβάνει τα εξής 16 σημεία:

1. Φωτογράφηση ή ηχογράφηση της αστυνομίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

2. Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

3. Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

4. Διαμαρτυρία χωρίς άδεια – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

5. Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους – 100 έως 600 € πρόστιμο.

6. Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

7. Παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση)

8. Οι μαύρες λίστες της αστυνομίας για διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο έχουν νομιμοποιηθεί.

9. Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το Κογκρέσο – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.

10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.

11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, επιτρέποντας την στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.

12. Η αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η “τάξη”.

13. Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών

14. Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη».

15. Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις αν θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία τους.

16. Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια.

Ο νόμος, “φίμωτρο” (ley mordaza) θα μπορούσε βασικά να θεωρηθεί ως ο αντίστοιχος σε αποτελεσματικότητα φορολογικός νόμος “canon AEDE” ή “Google Tax” για το διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, το “φίμωτρο” ελέγχου επεκτείνεται και στο διαδίκτυο με βάση την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Συμπερασματικά, η πληροφορία και η ροή ειδήσεων γίνεται ιδιοκτησία των καπιταλιστών όπως και η ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας, οι οποίες γίνονται ιδιοκτησία των ιδίων.

More Stories
Φ. Ενγκελς : Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη