Κάλεσμα προς φοιτητές – Απεργία ΔΕΔΕ

 

Ανακοίνωση της ΔΕΔΕ

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,

Σας απευθύνουμε 2ο κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη της απεργίας των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας απέχοντας από όλα τα μαθήματα το διήμερο της απεργίας, Δευτέρα και Τρίτη. Ευχαριστούμε τις φοιτητικές παρατάξεις που δημόσια, δυναμικά και χωρίς περιστροφές στηρίζουν τον αγώνα μας. Ευχαριστούμε, επίσης, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Εσείς οι φοιτητές/τριες είστε ο πυλώνας της πανεπιστημιακής κοινότητας γνωρίζετε καλά και εκτιμάτε το έργο το οποίο επιτελούμε ως ερευνητές και ως διδάσκοντές σας. Το ότι κατανοείτε ότι αυτή η διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας δεν αφορά απλά τα μέλη της ΔΕΔΕ, αλλά το ίδιο το μέλλον του πανεπιστημίου και της νέας γενιάς γενικά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Εξάλλου ο αγώνας μας για την βελτίωση των όρων εργασίας των νέων επιστημόνων αφορά άμεσα και πολλούς από εσάς που σκέφτεστε να ακολουθήσετε ερευνητική σταδιοδρομία.

Εξαναγκαστήκαμε από τη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτή την απεργία, καθώς μετά από τρία χρόνια προσπαθειών οι διοικούντες του Π.Κ. όχι μόνο αρνούνται να αναγνωρίσουν το ακαδημαϊκό μας έργο ως αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου, αλλά αρνούνται ακόμα και να μας αναγνωρίσουν ρητά ως εργαζόμενους και να προχωρήσουν στην κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων όπως άδεια μητρότητας, άδεια ασθενείας, συνεισφορά εργοδότη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ διδάσκουμε σχεδόν το 1/3 των μαθημάτων που προσφέρονται από το Π.Κ., μας αποκλείουν από τα Συμβούλια Τμημάτων και δεν μας δίνουν το δικαίωμα εκπροσώπησης σε κανένα από τα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου. Η Πρυτανεία αθέτησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο ενώπιον πενταμελούς αντιπροσωπείας της Συντεχνίας μας και επιπλέον προσπαθεί να εκδιώξει συναδέλφους, επειδή διεκδικούμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας για την υψηλής ειδίκευσης ακαδημαϊκή εργασία που παρέχουμε.

Η Πρυτανεία διαδίδει παραπλανητικά και αναληθώς ότι το αίτημα της Δ.Ε.Δ.Ε είναι η μονιμοποίηση μας σε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις εργασίας. Αλίμονο να διεκδικούσαμε μονιμοποίηση σε θέσεις χωρίς δικαιώματα και με μισθούς 9500€ το χρόνο, από τους οποίους δεν μπορούν οικογενειάρχες, που είμαστε οι πλείστοι, να επιβιώσουν. Αντίθετα, αυτό που διεκδικούμε είναι η κατοχύρωση της αξιοκρατίας και η εφαρμογή ακαδημαϊκών κριτηρίων στις διαδικασίες πρόσληψης χωρίς προ-αποκλεισμούς ούτε παλαιότερων ούτε νεότερων συναδέλφων διδακτόρων.

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, που να ανταποκρίνονται στα επαγγελματικά μας προσόντα και στην αξία του διδακτικού και ερευνητικού έργου που προσφέρουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και όχι ωρομίσθιο καθεστώς απασχόλησης και με τριμηνιαίες συμβάσεις εργασίας χωρίς κανένα δικαίωμα. Αναμένουμε την υλοποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας του Ιουνίου και την ενσωμάτωση της στις τρέχουσες συμβάσεις και προκηρύξεις, και ακολούθως ως νόμιμη Συντεχνία είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάλεσμα για θεσμοθετημένο διάλογο που να οδηγήσει σε μια συλλογική σύμβαση εργασίας συνομολογημένη και συνυπογραμμένη μεταξύ του Π.Κ. και της ΔΕΔΕ για την απασχόληση των Διδακτόρων στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ζητούμε από εσάς την αλληλεγγύη και τη στήριξή σας στον αγώνα μας απέχοντας από όλα τα μαθήματα το ερχόμενο διήμερο της απεργίας, Δευτέρα και Τρίτη, 22 και 23 Ιανουαρίου.

 

Πηγή

More Stories
Ο μόνος μας σύμμαχος στη Ρωσία είναι η εργατική τάξη και οι εκπρόσωποί της