Σύμφωνα με την κυπριακή Καθημερινή, οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση του Κυπριακού τους εμπλεκόμενους ενώ παράλληλα προωθούν την πιο δραστική εμπλοκή επιχειρηματικών κολοσσών στο πεδίο του φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από την Κύπρο με απώτερο στόχο το ενεργειακό. Το ζήτημα που είχαμε αναδείξει παλιότερα όσον αφορά τον μεγάλο βαθμό καθορισμού του Κυπριακού ζητήματος από την γεωπολιτική του ιμπεριαλισμού και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ εναντίων άλλων χωρών, και ιδιαίτερα την μάχη για ενεργειακές πηγές και διόδους, επιβεβαιώνεται πλήρως από εφημερίδα που κάθε άλλο παρά ”συνωμοσιολογική” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πλέον ότι η Κύπρος αναδεικνύεται σε κόμβο έκφρασης της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και των διεθνών ανταγωνισμών.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του υποτιθέμενου προοδευτικού λόγου σήμερα γύρω από το Κυπριακό αρνείται πλήρως την σημασία, ή ακόμα και την ύπαρξη, του ιμπεριαλισμού και περιχαρακώνεται στις ιδεολογικές εμμονές και τις παρωπίδες της μεταμοντέρνας αριστεράς και του φιλελευθερισμού χλευάζοντας προκλητικά και αποκλείοντας όποια άποψη επιθυμεί να διαφοροποιηθεί και να υπενθυμίσει τους βασικούς παράγοντες που διέπουν τις εξελίξεις των γεγονότων. Η ωμή πραγματικότητα όμως του διεθνούς συστήματος λειτουργεί με τον δικό της κυνικό τρόπο και δεν αφήνει περιθώρια για αναλύσεις που βασίζονται σε ρομαντικές ονειροπολήσεις και όχι στις βασικές παραμέτρους της ιστορίας και της οικονομίας. Η διαπάλη για την ενέργεια γύρω από την Κύπρο, που με την σειρά της καθορίζεται από την γενικότερη διαπάλη διεθνώς μεταξύ ιμπεριαλιστών και αναδυόμενων ανταγωνιστικών καπιταλιστικών χωρών (όπως αναφέρει το δημοσίευμα επιθυμούν ”να πλήξουν την Μόσχα”) ασκεί τεράστια επιρροή στην κατεύθυνση των γεγονότων. Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ ήταν ένα μικρό στοιχείο στο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται και επιχειρεί να καταστήσει την Κύπρο ”προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης” (Κασουλίδης) όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον στρατιωτικό. Η εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική όχι μόνο της Κυπριακής αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης ( πλήρης συστράτευση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ) φαίνονται να εντάσσονται πλήρως σε αυτό το πλαίσιο και εκφράζουν τις επιθυμίες των αστικών τάξεων αυτών των χωρών για όσο μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
Δεν μπορούμε να συγκαλύπτουμε και να σπέρνουμε ευσεβείς πόθους αποφυγής των βαθιών ιμπεριαλιστικών/καπιταλιστικών αντιθέσεων, όταν θα έπρεπε να τις ξεσκεπάζουμε και να τις κάνουμε γνωστές.
Το ερώτημα για το πως διαμορφώνονται οι προοπτικές μιας λύσης ευνοικής για τον λαό σε αυτό το πλαίσιο είναι ακριβώς ένα ερώτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε εξονυχιστικά και με σοβαρότητα. Δεν μπορούμε να το αρνούμαστε ή να το μειώνουμε και είναι απαράδεκτο να εκβιάζουν και να κατηγορούν τους προβληματισμένους ενώ δεν έχουν καν εξετάσει τις παραμέτρους.
Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας των διεθνών σχέσεων, οι επιδιώξεις των ξένων αλλά και ντόπιων αστικών τάξεων και τα πιθανά αποτελέσματα μιας όξυνσης αυτών των αντιθέσεων είναι το σημείο από το οποίο κάθε συζήτηση και προβληματισμός για την λύση του Κυπριακού οφείλει να ξεκινά και όχι να τελειώνει.
————————–
”Αποκαλυπτικό: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν για λύση λόγω της ενέργειας”
Θέλουν σύμφωνο Τουρκίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου για να πλήξουν τη Μόσχα
Οι ΗΠΑ εστιάζουν στην παρούσα συγκυρία την προσοχή τους στον μεγάλο στόχο, που είναι ο περιορισμός της ακτίνας δράσης της Μόσχας στην ανατολική Ευρώπη. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στρατηγικού στόχου, όπως είχε εξηγήσει ο Αντιπρόεδρος Μπαίντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, εξαρτάται από την ανάδυση ενός «ενεργειακού συμφώνου» στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό ασκούνται πιέσεις για λύση του Κυπριακού προς την Άγκυρα εκτός από τις ΗΠΑ και από τέσσερεις τουρκικούς ενεργειακούς κολοσσούς, που ενδιαφέρονται για αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου. Με την παρότρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Noble και η Delek εντατικοποίησαν τις επαφές τους με τους τουρκικούς κολοσσούς. Πάντως, για την προώθηση της νέας προσπάθειας λύσης στο Κυπριακό, οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρονται και σε τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αλλά και στην ετοιμότητα του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να έρθει στην Κύπρο μόλις κριθεί αναγκαίο.
Σχετικά:
ΚΟΜΕΠ: Ο ενεργειακός πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο
Κυπριακό, ειρήνη και σταθερότητα
Σκέψεις για το Κυπριακό: Ιμπεριαλισμός, Σταθερότητα, Λύση και η Αριστερά.