ΚΕΒΕ-ΟΕΒ: Ζητούν από την τρόικα μείωση κατώτατου μισθού

Η Τρόικα είναι στο νησί εδώ και λίγες μέρες, και απότι φαίνεται δεν αξιολογεί μόνο τα προυπάρχοντα συμφωνηθέντα. Κλιμάκια του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ σε συνάντηση τους με στελέχη της Τροικας ζητούν ακόμη ταξικότερα μέτρα, ζητούν στην ουσία την περαιτέρω εξαθλίωση των νεαρών εργαζομένων δήθεν για να μπορέσουν να τους εργοδοτήσουν.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλίδης είπε ότι “το ΚΕΒΕ συμφωνεί με τις θέσεις της ΟΕΒ ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε δεν βοηθά στην εργοδότηση κυρίως νεαρών ατόμων αποφοίτων γυμνασίων ή ανειδίκευτων νεαρών ατόμων που προσπαθούν να εργοδοτηθούν στο λιανικό εμπόριο” προσπαθώντας να φανεί εργατοπαράγοντας μάλιστα τόνισε πως το ΚΕΒΕ είναι “υπέρ της μείωσης και όχι της παντελούς κατάργησης του κατώτατου μισθού διότι ακόμη και υπό τις σημερινές περιστάσεις, εκεί που δεν υπάρχει προστασία των συμβάσεων με τις συντεχνίες θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι θα παίρνουν ένα κατώτατο μισθό”.

Οι νέοι, και δη οι “νέοι επιστήμονες”, οι οποιοι είναι από τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας λόγω της ανεργίας, πρέπει να μάθουν να δουλεύουν σαν σκλάβοι για λιγότερα, αφού όπως τόνισαν, “αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση του κατώτατου μισθού θα υπήρχε πιο εύκολα εργοδότηση τέτοιων ατόμων”.

Για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, δια στόματος του βοηθού Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου:

“Από την Κυβέρνηση ζητήσαμε εδώ και μήνες μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνει αυτό “θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν το υφιστάμενο δυναμικό τους και θα βελτιώσει τις ικανότητες τους για πρόσληψη καινούργιου προσωπικού”. 

Το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο στο νησί, πιέζει απροκάλυπτα για περισσότερο ταξικά μέτρα από αυτά που ήδη προτείνει η τρόικα, προσπαθώντας ουσιαστικά να τα περάσει στο μνημόνιο για να πρέπει να υλοπιοιθούν υποχρεωτικά σαν δεσμεύσεις στην τρόικα και σαν αναγκαία για την “ανάκαμψη της οικονομίας”. Αυτή δεν είναι μια τυχαία τακτική, ο ίδιος ο Αδωνης Γεωργιάδης, νυν υπουργός Υγείας στην Ελλάδα είχε παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε και κατάφερε να περάσει ταξικότερα μέτρα από αυτά που ζητούσε η τρόικα, αφού δεν ήξερε πως να τα μεταφέρει στον λαό και να μην αντιδράσει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στοχεύονται οι νέοι οι οποίοι δεν έχουν εργασιακή πείρα, άρα πιο εύκολα χειραγωγημένοι, ενώ η παντελής έλληψη συνείδησης και πολιτικοποίησης πολλές φορές τους κάνει απολογητικούς η ακόμη και υπερ τέτοιων ταξικών μέτρων. Η συμπόρευση των νέων εργαζομένων με τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μεγαλο επιχειρηματιών καπιταλιστών, είναι ένα ζήτημα σημαντικό που πρέπει να απασχολήσει έντονα το λαικό εργατικό κίνημα. Ήδη μια ολόκληρη γενιά νεαρών εργαζομένων τείνει να θεωρεί σαν προνόμια, βασικά δικαιώματα – όπως η παιδεία, η υγεία, η απουσία μητρότητας, οι πληρωμένες διακοπές ξεκούρασης, το ωράριο, οι συλλογικές συμβάσεις –  τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα των εργαζομένων!

Οι βιομήχανοι και οι εργοδότες θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό για έξοδο απο την κρίση, για να τονώσουν την κερδοφορία τους και να αφαιμάξουν περισσότερο τον ιδρώτα και την παραγωγή των εργαζομένων. Οταν οι αριθμοί αρχίσουν να δείχνουν θετικό πρόσημο, η Κύπρος θα είναι ήδη μια άλλη χώρα, θα είναι πια αργά και οι εργαζόμενοι θα έχουν αποδεχθεί την ήττα.

*Πως τον έλεγαν αυτόν τον “ξεπερασμένο ουτοπιστή” θεωρητικό, Μαρξ? Και τι έλεγε ακριβώς για τις αντιφάσεις του καπιταλισμού?

More Stories
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ