Κινητοποίηση των εργαζομένων του Athens Ledra στην Λευκωσία

Εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων του ξενοδοχείου Athens Ledra «Η Ενότητα» πραγματοποίησαν σήμερα στην Λευκωσία παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι στους εργοδότες του Athens Ledra, την οικογένεια Παρασκευαϊδη. Η διαμαρτυρία, παρουσία του προέδρου του συνδικάτου τουρισμού επισιτισμού του ΠΑΜΕ καθώς και μέλος του ΔΣ ομοσπονδίας από τα ταξικά σωματεία (πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ), μετέτρεψαν την διαμαρτυρία σε συγκεκριμένους στόχους και διαπραγμάτευση με μέρος της εργοδοσίας. Παρών έδωσαν επίσης και εργαζόμενοι, στελέχη, μέλη και φίλοι της Κ.Ο ΚΥΠΡΟΥ του ΚΚΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμπαράσταση καθώς και εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Η ΠΕΟ φιλοξένησε στην Κύπρο το Σωματείο.

Το ξενοδοχείο είναι ήδη κλειστό εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν είναι απολυμένοι για να δικαιούνται αποζημίωση. Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, υπήρχαν ζητήματα που αφορούν 1) το μέλλον της επιχείρισης 2) δεδουλευμένα 3) το μέλλον των εργαζομένων. Και τα τρία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ήταν για αρκετό χρονικό διάστημα στον αέρα. Πάνω από ένα μήνα μετά την απόφαση της εταιρείας ΑΣΤΥ Α.Ε, συμφερόντων της γνωστής οικογένειας, να προχωρήσει εντελώς αιφνιδιαστικά σε αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου Athens Ledra, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και όπως δηλώνουν δεν πρόκειται να διακόψουν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους.  Οι εργοδότες εξακολουθούν να οφείλουν σε 231 εργαζόμενους τους, τις δεδουλευμένες αποδοχές από το μήνα Μάρτιο. Το ίδιο χρονικό διάστημα το κράτος, το υπουργείο εργασίας της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για την προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία αλλά ούτε και λαμβάνει άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αφού οι εργοδότες αρνήθηκαν να παρουσιαστούν μπροστά τους στην Ελλάδα και να τους ενημερώσουν για το τί πρόκειται να γίνει, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και με τη φυσική τους παρουσία στην Κύπρο, χώρα καταγωγής και διαμονής των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, τονίζοντας ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όποιο κλάδο σε όποια χώρα υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Παρασκευαϊδη. Έτσι και στην Λευκωσία η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο δραστηριότητας του ομίλου και αργότερα μεταφέρθηκε στα γραφεία μίας από τις εταιρίες συμφερόντων του ομίλου η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το συγκρότημα J&P – PEPSI – KFC – GOODYS (η J&P Αβαξ παρά την οικονομική κρίση συγκαταλέγεται μεταξύ των 70 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων στον κόσμο).

IMG_0224-1024x683

Με την κινητοποίηση τους οι εργαζόμενοι έστειλαν για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι:

<< Θα πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστάτε. Δε θα απεμπολήσουμε κανένα μας δικαίωμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δε Θα λυγίσουμε. Αντλούμε δύναμη από το δίκιο μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και όπου αλλού διατηρεί η οικογένεια Παρασκευαϊδη επιχειρήσεις.

Οι εργάτες ούτε ανοίγουν – ούτε κλείνουν τις επιχειρήσεις. Οι εργάτες τις δουλεύουν και παράγουν όλο τον πλούτο>>.

Εν κατακλείδι, οι εκπρόσωποι του Σωματείου κατάφεραν να αποσπάσουν από την εργοδοσία ένα ποσό των χρημάτων για δεδουλευμένα, δεσμεύσεις για περισσότερα και κάποιες ξεκαθαρίσεις όσον αφορά τις προθέσεις των μετόχων για το μέλλον της επιχείρισης. Όπως φάνηκε στην εξέλιξη, υπήρχαν αψιμαχίες εντός της τάξης των μετόχων, με αποτέλεσμα να αφήσουν στον αέρα την επιχείριση και τους εργαζόμενους μαζί.

Η κινηστοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία για το υψηλό ρίσκο που υπήρχε και τους στόχους που επιτεύχθησαν.

Περισσότερες πληροφορίες σε αναλυτικότερο άρθρο για την συγκεκριμένη υπόθεση…

 

IMG_0212

More Stories
Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι