Κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Τρ. Κύπρου, Deloitte και Υπ. Εργασίας

 

Λευκωσία: Μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) καθώς και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας βρέθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία, όπου επικράτησε ένταση στα πλαίσια διαμαρτυρίας ξενοδοχουπαλλήλων του ξενοδοχείου AQUA SOL από Πάφο και Αμμόχωστο που απαιτούν τα δεδουλευμένα τους.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας άρχισε γύρω στις 10 το πρωί.

Επτακόσιοι και πλέον υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ εκατό άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ανεργία, αφού το ξενοδοχείο «Καλλίστω» στην Αγία Νάπα, το οποίο ανήκει στην AQUA SOL, έκλεισε οριστικά μετά από 14 χρόνια ζωής.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διαμαρτύρονται ύστερα από το γεγονός ότι περιήλθε σε γνώση τους πως στο ξενοδοχείο στο οποίο εργάζονται μπήκε ως διαχειριστής η Τράπεζα Κύπρου και ότι θα απολυθούν.

Στη συνέχεια, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατευθύνθηκαν έξω από το κτήριο της Deloitte όπου και διαμαρτυρήθηκαν ενώ κατευθύνθηκαν ακολούθως στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κρατώντας πλακάτ, που έγραφαν ότι «ζητούν την έγκαιρη πληρωμή τους».

Η εταιρεία AQUA SOL διαθέτει τουριστικές μονάδες σε Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

«Ο λόγος που είμαστε έξω από τα γραφεία της Deloitte και διαμαρτυρόμαστε είναι γιατί πηγαίνοντας προηγουμένως έξω από τα γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, που είχε διορίσει διαχειριστή την Deloitte, για να κάνει διαχείριση στην AQUA SOL, η Τράπεζα Κύπρου μας είπε ότι πληρώνουν ναι μεν τη Deloitte για τη διαχείριση, αλλά την αποκλειστική ευθύνη το ότι ο κόσμος είναι απλήρωτος την έχει Deloitte», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, Κώστας Δημητρίου.

Όπως εξήγησε ο, όταν η AQUA SOL έκανε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Κύπρου, για αναδιοργάνωση των δανείων της εταιρείας, η Τράπεζα διόρισε την Deloitte, ώστε να κάνει μια έρευνα βιωσιμότητας στην εταιρεία, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούσε να αποπληρώνει τα δάνεια της.

IMG_20141208_115949
 

[Ακολουθεί ένα φοβερό δείγμα αστικού πιγκ πογκ, με μπαλάκι τις ζωές 700 εργαζομένων]

«Η έρευνα έγινε», είπε, «τα συμπεράσματα της οποίας, λένε ότι είναι βιώσιμη η εταιρεία και μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια της. Μετά από αυτό η Τράπεζα Κύπρου υπέδειξε στην AQUA SOL να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, με την οποία να μισθώσει τα ξενοδοχεία, τα οποία να πληρώνουν ενοίκιο στην AQUA SOL και τα οποία να μπαίνουν στην Τράπεζα, για αποπληρωμή των δανείων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αντί να γίνει αυτό ήρθε ξαφνικά η Τράπεζα Κύπρου και διόρισε την ίδια τη Deloitte, ως διαχειρίστρια, η οποία με τις κινήσεις που έκανε, μπλόκαρε τους λογαριασμούς της εταιρείας και έβγαλε και διάταγμα να μην μπορεί να κάνει πληρωμές, με αποτέλεσμα να κλείσει και το ξενοδοχείο ‘Καλλίστω’ στην Αγία Νάπα, το οποίο δούλευε όλο το χρόνο εδώ και 14 χρόνια που άνοιξε».

Πρόσθεσε ότι από το κλείσιμο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου έμειναν στην ανεργία 100 άτομα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι όποιες προσωπικές συμπεριφορές και κόντρες υπάρχουν μεταξύ διαχειριστή και AQUA SOL θα πρέπει να μείνουν απέξω και να δουν τι θα κάνουν με τους 700 και πλέον υπαλλήλους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

«Εμείς αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από πλευράς διαχειριστή, να αποδεσμεύσει κονδύλια, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του κόσμου», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

kinitopoiiseis-xenodochoypallilon-se-tr-kyprou-deloitte-kai-yp-ergasias-eikones-th

Διαχειριστής: Aqua Sol και Marismare οι αίτιοι

Από την πλευρά του ο διορισθείς από την Τράπεζα Κύπρου ως Παραλήπτης / Διαχειριστής, για ολόκληρο το ενεργητικό, της εταιρείας Aqua Sol Hotels PCL, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, δηλώνει ότι αμφισβητεί δια της νομικής οδού «τη νομιμότητα των συμφωνιών μεταφοράς της διαχείρισης των ξενοδοχείων» της Aqua Sol Hotels PCL στην εταιρεία Marismare Limited, (η οποία να σημειωθεί ήταν ιδιοκτησίας της συζύγου του μεγαλομέτοχου της Aqua Sol Hotels PCL).

Περαιτέφω διευκρινίζει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους των εν λόγω ξενοδοχείων από την Marismare Limited οφείλονται αποκλειστικά «από τους αξιωματούχους των εταιρειών Aqua Sol Hotels PCL και Marismare Limited και στις ενέργειες τους και όχι σε οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση μου ως Παραλήπτη/Διαχειριστή».

Συγκεριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στις 13 Οκτωβρίου 2014, δυνάμει ομολόγων κυμαινόμενης επιβάρυνσης που εκδόθηκαν προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ, έχω νομότυπα διορισθεί ως Παραλήπτης / Διαχειριστής, για ολόκληρο το ενεργητικό, της εταιρείας Aqua Sol Hotels PCL και άλλων συνδεδεμένων εταιρειών.

» Έχει διαφανεί ότι προ του διορισμού μου, η εταιρεία Aqua Sol Hotels PCL συνήψε αριθμό συμφωνιών με την εταιρεία Marismare Limited (η οποία ήταν ιδιοκτησίας της συζύγου του μεγαλομέτοχου της Aqua Sol Hotels PCL), στη βάση των οποίων η διαχείριση των εργασιών της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων που διαχειριζόταν η Aqua Sol Hotels PCL μεταφέρεται, με ισχύ από 1 Σεπτεμβρίου 2014 αναφορικά με 6 ξενοδοχειακές μονάδες και με ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2014 αναφορικά με 2 ξενοδοχειακές μονάδες, στην εταιρεία Marismare Limited.

» Η Marismare Limited μέχρι και σήμερα φέρεται ως ο εργοδότης των υπαλλήλων που εργοδοτούνται στις ως άνω ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα έχει απευθύνει σχετικές επιστολές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιώντας την αλλαγή του εργοδότη αυτών. Η συγκεκριμένη μεταφορά ελέγχου των εργασιών των ξενοδοχείων έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, αναστάτωση και προβληματισμό ανάμεσα στους συνεργάτες της Aqua Sol Hotels PCL.

» Ως Παραλήπτης / Διαχειριστής της Aqua Sol Hotels PCL μέσω της νομικής οδού αμφισβητώ τη νομιμότητα των συμφωνιών μεταφοράς της διαχείρισης των ξενοδοχείων, με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων φορέων [stakeholders] συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων, τουριστικών πρακτόρων και πιστωτών.

» Είναι μετά λύπης μου που παρατηρώ ότι η εταιρεία Marismare Limited δεν κατάβαλε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, που ως η ίδια υποστηρίζει, εργοδοτούνται από αυτήν. Τα προβλήματα που προέκυψαν σε ότι αφορά το προσωπικό των εν λόγω ξενοδοχείων οφείλονται αποκλειστικά στην παραβίαση των όρων του ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης από τους αξιωματούχους των εταιρειών Aqua Sol Hotels PCL και Marismare Limited και στις ενέργειες τους και όχι σε οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση μου ως Παραλήπτη/Διαχειριστή.

» Σημειώνω ότι αναφορικά με τους υπαλλήλους των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν έχουν μεταφερθεί στην εταιρεία Marismare Limited, ως Παραλήπτης/Διαχειριστής έχω ήδη προχωρήσει και πληρώσει τους μισθούς τους, κάτι που δυστυχώς, κάτω από τις συνθήκες που δημιούργησε η προηγούμενη διεύθυνση, δεν μπορώ να πράξω και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που εργάζονται στα ξενοδοχεία που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Marismare Limited.

» Είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε εποικοδομητική συζήτηση, σε μια προσπάθεια επαναφοράς των δεδομένων στην προ της 18/08/2014 κατάστασης πραγμάτων. Αυτό θα δώσει την καλύτερη ευκαιρία για διατήρηση των εργασιών των ξενοδοχείων και τη διάσωση θέσεων εργασίας. Εκφράζω την πλήρη κατανόηση και συμπαράσταση μου προς στους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε αυτή την κατάσταση.

Ελευθέριος Ν. Φιλίππου
Παραλήπτης / Διαχειριστής
Aqua Sol Hotels Public Company Ltd»

Πηγή: Φιλελεύθερος

More Stories
Κώστα Βάρναλη Ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ