Κοινή Διακήρυξη ΑΚΕΛ και Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

 

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την δημοσιοποίηση Κοινής Δήλωσης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Από καιρό το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΚΚ Τουρκίας, ανταλλάσοντας απόψεις σε διάφορα ζητήματα της διεθνούς μας δραστηριότητας. Έχουμε από κοινού καταλήξει σε κοινές θέσεις σε σειρά ζητημάτων. Θεωρούμε χρήσιμο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη στις χώρες μας γι΄αυτά.

Θέλουμε να εξάρουμε την τόλμη και την ειλικρίνεια καθώς και τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που παρά το μικρό του μέγεθος, δεν διστάζει να συγκρούεται με υπέρτερες, πολύ αντιδραστικές καταστάσεις και δυνάμεις στη χώρα του.

Θεωρούμε μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι τα δύο κόμματα τοποθετούνται στη βάση αρχών στο Κυπριακό όπως και σε άλλα διεθνή θέματα της περιοχής.

Υπογραμμίζω τη συμφωνία των δύο κομμάτων ως προς την ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος και των βασικών χαρακτηριστικών της λύσης. Ανάμεσα τους η απαλλαγή από την κατοχή, η αποστρατιωτικοποίηση, η κατάργηση μονομερών εγγυητικών δικαιωμάτων, η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Ακόμη, άξια ειδικής αναφοράς, είναι η καταδίκη των επεκτατικών επιδιώξεων της κυβέρνησης της Τουρκίας όσο αφορά στην οδηγία NAVTEX στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως ΑΚΕΛ διατυπώνουμε τη θέση ότι οι δύο λαοί, ο Κυπριακός και ο Τουρκικός, δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών κύκλων που διαβρώνουν την ανάγκη για φιλία και συνεργασία των λαών. Τα κόμματα μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση· εκείνη της ειρήνης, της ισότητας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.

 

Κοινή Διακήρυξη ΑΚΕΛ και Κομμουνιστικού
Κόμματος Τουρκίας

Τα δύο κόμματα συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, τις στρατιωτικές και άλλες παράνομες επεμβάσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ καθώς και τον αντιδραστικό ρόλο φανατικών, τρομοκρατικών οργανώσεων και τη γενικότερη αστάθεια. Επιπρόσθετα, συζήτησαν την κατάσταση στην Παλαιστίνη και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους με τον Παλαιστινιακό λαό.

Τα δύο κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για μια «νέα Μέση Ανατολή», την αποσταθεροποίηση και την διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι η βασική αιτία των πολέμων και των συρράξεων. Αυτή τούτη η αποσταθεροποίηση, παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και οδηγεί στη σφαγή των λαών και στην καλλιέργεια του εθνικισμού και του μίσους. Συγκρούεται με τον στόχο της ειρήνης, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, περιλαμβανομένων του Κυπριακού και του Τουρκικού λαού. Τα κόμματα μας, αγωνίζονται για το δικαίωμα των λαών στην κυριαρχία, την ελευθερία και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα δύο κόμματα αντιτίθενται στην στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου, απαιτούν μια Μεσόγειο ελεύθερη από στρατεύματα και πυρηνικά όπλα, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε κράτους. Καλωσορίζουν τη δράση των φιλειρηνικών κινημάτων σε Κύπρο και Τουρκία καθώς και την σημαντική δράση των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών ταξικών συνδικάτων τα οποία αναπτύσσουν τη δράση τους σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Τα δύο κόμματα συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούν ότι το αδιέξοδο στις συνομιλίες είναι επιβλαβές. Επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκικής κυβέρνησης ειδικά όσον αφορά στην οδηγία NAVTEX εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα της νέο-οθωμανικής επεκτατικής της πολιτικής. Τα δύο κόμματα καταδικάζουν τον συνεχιζόμενο εποικισμό ο οποίος είναι επιβλαβής τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι επείγουσα. Μια λύση δια μέσω των συνομιλιών που θα καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κύπρο ελεύθερη χωρίς κατοχή, αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα, μια Κύπρο επανενωμένη στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά υπό τον ΟΗΕ ψηφίσματα.

 1. Παιδιά αυτό ποιό “Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας” είναι;
  Γιατί θυμάμαι το άλλο έμβλημα με το γρανάζι.
  -Γνωρίζετε αν έχει αλλάξει και κάτι άλλο;

  1. Από ότι μαθαίνουμε, το παλιό TKP με το γνωστό έμβλημα γρανάζι δεν υπάρχει πλέον. Υπήρξε διάσπαση και χωρίστηκε σε δύο κόμματα.

   After a period of internal strife, two rival factions of TKP reached a consensus on 15 July 2014 to freeze the activities of the party and that neither faction shall use the name and emblem of TKP.[2] The faction led by Erkan Baş and Metin Çulhaoğlu adopted the name People’s Communist Party of Turkey and the faction led by Kemal Okuyan and Aydemir Güler founded the Communist Party.[3]

   http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_of_Turkey_%282001%E2%80%9314%29

 2. Το ΚΚΤ, πλέον δεν υπαρχει. Οι 2 πλευρές υπέγραψαν σύμφωνο συναντίληψης που λέει ότι δεν θα χρησιμοποιούν το όνομα και το σύμβολο του ΚΚΤ. Ουσιαστικά η δεξιά φράξια εντός του κόμματος προυπήρχε πολύ πριν τη διάσπαση και εκδηλώθηκε τον Ιούλη με τη διεξαγωγή 2 διαφορετικών Συνεδρίων.

  Το 60% της σπουδάζουσας, ειδικά αυτή της Κων/πολης, και κάτι λιγότερο από το μισό κόμμα πέρασε με τη φράξια που δημιούργησε το HTKP, και ότι απέμεινε δημιούργησε το ΚΚ, Τουρκίας που θεωρείται ο συνεχιστής του ΚΚΤ και με αυτό έχουμε διεθνείς σχέσεις.Οι διαφορές τους απ’ότι κατάλαβα έχουν αν κάνουν σχετικά με το ρόλο του κόμματος στην κοινωνία και εντός των διάφορων κινημάτων που δημιουργήθηκαν στην Τουρκια τη περίοδο 2012-14. Το HTKP ουσιαστικά ήθελε το κόμμα να απωλέσει το χαρακτήρα του σαν η πρωτοπωρία της εργατικής τάξης με καθοδηγητικό ρόλο εντός των κινημάτων και να γίνεται κάθε φορά ουρά των κινημάτων και των διαθέσεων των μαζών.

  Το θετικό με όλο αυτό είναι οτι κρατήσαμε τις πλείστες κομματικές οργανώσεις, τη σπουδάζουσα Σμύρνης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του ΚΚ,Τ και την εφημερίδα του ΚΚΤ, ΣΟΛ (Αριστερά), αλλά χάσαμε το αρχείο. Το ΚΚ, Τουρκίας πλεόν είναι σε φάση κομματικής ανοικοδόμησης αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη σημαντική παρουσία και επιρροή στις πρόσφατες μεγάλες απεργείες στη βιομηχανία μετάλλου και στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρενό.

  Η διάσπαση όπως το εξέλαβα άφησε πολλές ψυχολογικές πληγές και δύσκολα ανοίγονταν οι συντρόφοι να μιλήσουν γι’αυτή, αλλά όπως τους τόνισε η συν. Μπέλλου που την άκουσα με τα αυτιά μου στην εκδήλωση του ΚΚ, Τ για την Οκτωβριανή Επανάσταση, η πάλη με τον οππορτουνισμό εντός και εκτός του κόμματος πρέπει να είναι ανυποχώρητη…

  1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Από την μία είναι θετικό το ξεκαθάρισμα του ποιος θέλει να πάει προς τα που, απ την άλλη είναι κρίμα που χάνονται δυνάμεις

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
Brexit…