Μάνος Λοίζος

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, στην Μόσχα, πέθανε ο μουσικός και τραγουδιστής Μάνος Λοίζος. Ο κυπριακής καταγωγής (από την πλευρά του πατέρα του) καλλιτέχνης, μέλος του ΚΚΕ, ήταν από τους σπουδαιότερους που τραγούδησαν και σύνθεσαν μουσικά την σύγχρονη Ελληνική πολιτική ιστορία, όχι ”μακρία από κόμματα και ιδεολογίες” όπως θέλει η σημερινή μόδα, αλλά στρατευμένος στους πολιτικούς και κοινωνικούς του σκοπούς. Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος συνδικαλιστής στο χώρο των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, παλεύοντας για τα πνευματικά τους δικαιώματα από τις δισκογραφικές εταιρείες. Πέθανε νέος σε ηλικία 45 χρόνων έχοντας όμως ήδη προλάβει να αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία και ένα μεγάλο μουσικό έργο. Λάτρης του λυρισμού, όπως έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης, «ήταν μια πλαγιά πολύχρωμα λουλούδια που έλαμπαν, καθώς τα χτυπούσε ο ήλιος. Και θα λάμπουν για πάντα και πιο πολύ, όσο θα υπάρχει και θα λάμπει στον κόσμο αυτός ο μοναδικός ήλιος: Η καρδιά του ανθρώπου».

Έκανε πράξη, τόσο ωραία όσο λίγοι, το κάλεσμα που είχαν απευθήνει στο λαικό, κομμουνιστικό κίνημα οι Μπρεχτ και Μπενγιαμιν: την πολιτικοποίηση της τέχνης.

”Τα γρανάζια του ιμπεριαλισμού, με την εξουθενωτική εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκονται σε τρομακτική υπερλειτουργία στις δυτικές χώρες. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά: Ο πόλεμος του Βιετνάμ, το φυλετικό, το Κυπριακό, η αναβίωση του φασισμού σε πολλές χώρες, ο κίνδυνος της δικτατορίας στον τόπο μας. Το τεράστιο τέρας που άλλοτε λέγεται φασισμός, άλλοτε μιλιταρισμός και άλλοτε δημοκρατία δυτικού τύπου -που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά προσωπεία του ιμπεριαλισμού- στέκεται από πάνω μας απειλητικό. Και η αντίδρασή μας είναι να τα ξεσκεπάσουμε και να φωνάξουμε μ’ όλη μας τη δύναμη ενάντιά τους – μια και η ζωή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη μαζί τους. Είμαστε πια συνειδητοί, “γνωρίζουμε” ”….Μάνος Λοίζος, εφημερίδα ”Δημοκρατική Αλλαγή” (27/12/1966)

loizos1

 

 

More Stories
Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ