“Μέρες Απεργίας”

σιφωνιος

Σήμερα ξεκινά η δίκη των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας ενάντια στους οποίους έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων από την εργοδοσία. Συγκεκριμένα δικάζονται 24 από τους απεργούς και μια σύζυγος απεργού. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης». Η δίκη  έρχεται σε συνέχεια πολλών διώξεων που έγιναν τον τελευταίο μήνα και καταδικαστικών αποφάσεων* εναντίον συνδικαλιστών και εργατών του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνδικαλιστές της ζώνης του Περάματος, το κέντρο της σύγκρουσης των εργαζομένων με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αναδημοσιεύουμε, με αφορμή την δίκη, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την απεργία που είχε γίνει στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Για περισσότερους από 8 μήνες, σχεδόν 300 εργαζόμενοι αγωνίζονταν για τα αυτονόητα: το 8ωρο, το πενθήμερο και έναν αξιοπρεπή μισθό.

Σενάριο – Συνεντεύξεις: Κώστας Καλλέργης, Γιάννης Βάκρινος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Μοντάζ: Θεοδώρα Κατριμπούζα, Ηλίας Τσιαμπούρης
Μουσική: Ανδρέας Κουλούρης (από το soundtrack της ταινίας “Το Ρόδι” του Χρήστου Καρτέρη)

 

 

* Κάποια παραδείγματα από καταδίκες:

-Στις 17/10/2013, πρωτοφανής καταδίκη του προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Λάρισας και ενός ακόμη εργαζόμενου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, σε φυλάκιση 1 έτους και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ψευδορκία, ύστερα από μήνυση των εργοδοτών, επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης του εργαζόμενου.

– Στις 23/10/2013, καταδίκη 10 αγροτών της Ελασσόνας από το ίδιο Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το 2009. Στη Θεσσαλία έχει εξαπολυθεί ένας νέος κύκλος διώξεων δεκάδων πρωτοπόρων αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.

– Στις 30/10/2013, καταδίκη συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων Μετάλλου Πειραιά και Ηλεκτρολόγων Πλοίων, από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, σε φυλάκιση 5 μηνών, ύστερα από μήνυση εργολάβων της ΒΙΠΕ Σχιστού, που δραστηριοποιούνται και στη Ζώνη Περάματος, με ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες που στοχοποιούν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

– Στις 8/10/2013 καταδίκη 6 μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στις 16/10 σύλληψη και παραπομπή σε δίκη δέκα μαθητών του ΕΠΑΛ της Ηγουμενίτσας, έφοδοι εισαγγελέων, Αστυνομίας, μέχρι και δυνάμεων της ΟΠΚΕ σε σχολεία όλης της χώρας όπου οι μαθητές αγωνίζονται, απειλές και κλήσεις στις Εισαγγελίες και την Αστυνομία συλλόγων γονέων.

– Στις 4/11/2013, καταδίκη 86 αγροτών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, σε φυλάκιση 6 μηνών τον καθένα με τριετή αναστολή, επειδή συμμετεί­χαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης το 2009.

Weapons of Class Destruction (WCD)

WCD - (όπλα για την καταστροφή των τάξεων) παραδοσιακοί και κανούργοι τρόποι αποδόμησης του κόσμου του κεφαλαίου και των μορφών εκμεταλλευσης και εξουσίας που δημιουργά και αναπαράγει

Be first to comment