Μια συνολική άποψη για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Από solidarityantifascistukraine

Μεταφράζουμε μια τοποθέτηση για τη συμφωνία εκεχειρίας από γνωστό ρωσόφωνο αριστερό μπλογκ (http://cassad-eng.livejournal.com/), με έδρα την Κριμαία, που ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τάσσεται στο πλευρό των εξεγερμένων, αντικυβερνητικών δυνάμεων. Προφανώς η συγκεκριμένη μετάφραση δεν είναι άποψη της “Καμπάνιας” αλλά γίνεται για τη συμβολή στο διάλογο και την κατανόηση των εξελίξεων.

Βασικά δεν υπάρχει τίποτα που να μας προκαλεί έκπληξη στην πρόταση Πούτιν των 7 σημείων και ταριάζει αρκετά καλά στην πολιτική γραμμή που εφαρμόζεται μετά την αντικατάσταση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ και την αποχώρηση του Στρελκόφ (σημ: πρώην στρατιωτικός διοικητής ΛΔ Ντονιέτσκ), του κυρίου υποστηρικτή του πολέμου μέχρι την τελική νίκη. Βεβαίως, με τον Στρελκόφ ζωντανό στη θέση του υπουργού άμυνας της ΛΔ Ντονιέτσκ, που μιλάει για εκστρατεία στο Κίεβο, δεν υπάρχει λόγος για εκεχειρία.

Έτσι, η γραμμή της δημιουργίας της Novorossia υπό τη μορφή μιας “Μεγαλύτερης Transistria” (σημ: λωρίδα γης στη Μολδαβία που έχει ντε φάκτο αποσχιστεί εδώ και χρόνια κι ακολουθεί φιλο-ρωσική πολιτική) εφαρμόζεται επίμονα από τον Αύγουστο. Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο θα υπάρχει μια Ουκρανία υπό την κυριαρχία της χούντας μ’ αυτά ή μ’ εκείνα τα σύνορα και με την οποία θα γίνουν διαπραγματεύσεις.
Το προτεινόμενο πλάνο, υπό το σκεπτικό ότι ο Ποροσένκο θα το αποδεχτεί, υπαινίσσεται τη δημιουργία της Novorossia με βάση τις ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουχάνσκ και το πάγωμα της σύρραξης. Αυτό επίσης σημαίνει ότι το Χάρκοβο, το Ζαπορόζιε και το Ντνιεπροπετρόφσκ θα παραμείνουν υπό την κυριαρχία της χούντας.
Φυσικά, με δεδομένο ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η έξοδος της Novorossia από την Ουκρανία θα τεθεί ντε φάκτο, όμως πολλοί δεν μάχονταν γι’ αυτό αλλά για την πιθανότητα να διώξουν τους φασίστες πίσω και να πάνε στον Δνείπερο και να τιμωρήσουν τους ενόχους.

Το ότι παρουσιάστηκαν αυτές οι πρωτοβουλίες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα γίνονταν τα νέα βήματα από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας ίσως να αντανακλά την κυρίαρχη γραμμή: την απροθυμία να κοπούν όλες οι γέφυρες με τη Δύση. Ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του μεγάλου της κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου εκφράζονται από τον Πούτιν, παρά την υπερπατριωτική ρητορική για τις μάζες, καταλαβαίνει τέλεια το τεράστιο ρίσκο της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που ήδη αναμφισβήτητα απειλούν με ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων ακριβώς δίπλα στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης. Υπό αυτό το σκεπτικό, η μακρά απειλή των ΝΑΤΟικών βάσεων κοντά στα σύνορα της περιοχής του Belgorod μπορεί ξαφνικά να γίνει πραγματικότητα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο σφίξιμο του καθεστώτος των οικονομικών κυρώσεων.
Αφού έχασε όλη την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, το Κρεμλίνο κατάφερε να ανακαταλάβει την Κριμαία και τμηματικά το Ντονμπάς. Οι προτάσεις βολιδοσκόπησης κι η γενική πολιτική κατεύθυνση αντανακλούν την επιθυμία να μαζέψουν τη σύγκρουση και να τελειώσουν αυτό το παιχνίδι με μια ισοπαλία, ικανοποιώντας τους μεν με την Κριμαία και το Ντονμπάς (συν 1-2 ακόμα περιοχές αν τα γεγονότα είναι ευτυχή). Επί του παρόντος δεν υπάρχει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη πολιτική αναφορικά με τη μάχη για το σύνολο της Ουκρανίας, η ενιαία “φιλο-ρωσική Ουκρανία” είναι απλά προπαγάνδα των ΜΜΕ, η οποία έχει πάρει διαζύγιο απ’ την πραγματική κατάσταση στην ουκρανική κοινωνία και τα πραγματικά εργαλεία ρωσικής επιρροής πάνω της. Μερικοί τη χρησιμοποιούν για την τυπική υποστήριξη στη γραμμή της πολιτικής ηγεσίας που αλλάζει, μερικοί στ’ αλήθεια πιστεύουν ότι αυτό είναι ακόμα πιθανό, αλλά μέχρι τώρα όλα αυτά είναι όνειρα αγωγών. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες να αναβιώσει το εδώ και καιρό σαπισμένο ζήτημα της ομοσπονδιοποίησης, το οποίο ήρεμα απεβίωσε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Κατ’ ουσίαν, η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κατάσταση αποσύνθεσης από τον Μάρτη. Παίρνοντας υπ’ όψη την Κριμαία, έχει ήδη χάσει τρεις περιοχές, γιατί ακόμα και με την ισχυρή θέληση του Κρεμλίνου, είναι κατ’ ουσίαν αδύνατον να καρφώσεις τη Novorossia σε κάποιου είδους “ενιαίο ουκρανικό κράτος” επειδή αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της Novorossia. Εκεί συμπεριλαμβάνονται κι όσοι έχυσαν το αίμα τους γι’ αυτή. Μια προσπάθεια να προωθηθεί αυτό το σενάριο με τη βία είναι απίθανο απ’ τη δική μου οπτική γωνία. Οι συνέπειες αυτού θα μπορούν να συγκριθούν με τις συνέπειες του να αρνηθούν εντελώς κάθε βοήθεια στη Novorossia. Επομένως, η πολιτική του Κρεμλίνου, η οποία είναι ο χειρισμός της κατάστασης μέσω του ανοίγματος/κλεισίματος της βαλβίδας της “αποθήκης στρατιωτικού πλεονάσματος”, παραμένει κουτσή: απ’ τη μία πλευρά οι δημοκρατίες δεν αφήνονται να χαθούν αλλά από την άλλη πλευρά η βοήθεια παραμένει αρκετά μετρημένη και προσανατολισμένη στο να πετύχει συγκεκριμένα περιοριστικά αποτελέσματα από τις θέσεις του να πετύχει αυτό που υποτίθεται θα διαπραγματευτεί με τη χούντα και τους ηγέτες της.

world_02_temp-1399710821-536de465-620x348

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για κάτι τέτοιο. Και είναι ακριβώς η άποψή τους που θα είναι μεγάλης σημασίας για το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στο Ντονμπάς και που θα χαραχτούν τα μελλοντικά σύνορα. Οι ΗΠΑ, όπως εύκολα φαίνεται, δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματευτικές κινήσεις του Κιέβου και της Μόσχας ιδιαίτερα. Στήνουν ανυπόμονα μια συμμαχία για άλλη μια σύγκρουση, τροφοδοτώντας ταυτοχρόνως το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου. 

Για τη Μόσχα θα ήταν πράγματι πιο βολικό να φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία με το Κίεβο και να μαζέψει την ανοιχτή φάση του πολέμου, επιτυγχάνοντας μια μικρή τακτική νίκη που θα κάνει την ήττα από τις ΗΠΑ στον αγώνα για το σύνολο της Ουκρανίας λιγότερο πικρή. Όπως έγραψα αυτό το καλοκαίρι, ήταν αδύνατον να εγκαταλείψουν εντελώς το Ντονμπάς, επειδή κάτι τέτοιο ήταν πιθανό να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Όμως εδώ όλα πέφτουν πάνω στη μη ύπαρξη διαπραγματευτικής δυνατότητας των αντιπάλων. Είναι αδύνατο να κάνεις ειρήνη πάνω σε κάποιους όρους αν τηλεφωνήσουν απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διορθώσουν την πορεία προς την αναγκαία κατεύθυνση. Επειδή δεν υπήρξαν καθόλου μεγάλες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, δεν θα βασιζόμουν και στην υπογραφή κάποιας εκεχειρίας με αυτούς ή τους άλλους όρους. To “Khasavyurt” (σημ. η εκεχειρία που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας-Τσετσενίας το 1996) που πολλοί προσδοκούν, θα συμβεί αφότου Ουάσιγκτον και Μόσχα φτάσουν σε κάποιου είδους συμφωνία. Η προβολή αυτών των συμφωνιών θα γίνει το θεμέλιο των διαπραγματεύσεων της φασιστικής χούντας και της ηγεσίας της Novorossia. Υπ’ αυτό το σκεπτικό, σε αυτή τη φάση είναι ακριβώς η θέση των ΗΠΑ και της χούντας που εμποδίζουν μια συμφωνία για το μέλλον της Novorossia. Ως ένα βαθμό αυτό είναι ακόμα καλύτερο γιατί απ’ τη μία πλευρά η Novorossia θα μπορέσει να καταλάβει μεγαλύτερη περιοχή για τη μελλοντική δημιουργία κράτους. Η θεσμική σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα αναγκάσει να ενεργοποιηθεί η ανάμιξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την κατάσταση στο Ντονμπάς ώστε να επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλει. Αυτό θα ενισχύσει τις θέσεις εκείνων των κύκλων που εξ αρχής υποστήριζαν τη διάσπαση της Οκυρανίας όχι με βάση τα σύνορα των ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουχάνσκ αλλά ως τον Δνείπερο, δηλαδή όσων προέτασσαν ένα σχέδιο διάλυσης της “ενιαίας Ουκρανίας” και δημιουργίας μιας φιλο-ρωσικής Novorossia αντί της χίμαιρας της “ενιαίας φιλο-ρωσικής Ουκρανίας”.

Τα επιχειρήματα τύπου ότι η πρωτοβουλία Πούτιν ήταν απλά μια παρέμβαση προκειμένου να καταδειχθεί η έλλειψη διαπραγματευτικής δυνατότητας της χούντας κάνουν μόνο για εσωτερική κατανάλωση γιατί, όπως δείχνει ο πόλεμος της πληροφορίας γύρω από την Ουκρανία ο,τι κι αν κάνει η Ρωσία τα ουκρανικά και φιλο-Αμερικανικά ΜΜΕ την ανακηρύσσουν ένοχη για τα πάντα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον αγώνα για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Καθώς δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, παρόλες τις προσπάθειες της διπλωματίας και της επίσημης προπαγάνδας, η ανάμιξη της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό της φασιστικής χούντας δεν οδήγησε πουθενά. Η ευρωπαϊκή “αποθήκη στρατιωτικού πλεονάσματος” άνοιξε επιτυχώς καιρό πριν. Εντούτοις, ο όγκος συναλλαγών δεν είναι τόσο υψηλός όσο θα ήθελε η χούντα.

Υ.Γ.
Αναφορικά με τα ίδια τα σημεία, το πρώτο σημείο βαραίνει εμφανώς περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα καθώς δίνει στη χούντα χρόνο να ανασκουμπωθεί και να επαναλάβει τη στρατιωτική δράση. Η χούντα σύντομα και σε κάθε περίπτωση θα εκδιωχθεί από τις θέσεις που κατείχε και χρησιμοποιούσε για τον βομβαρδισμό του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ κι αυτό θα συνοδευτεί με μεγάλες απώλειες εκ μέρους της.
Γενικά και συνολικά πρόκειται προς το παρόν απλά για διπλωματική ρητορική προς το παρόν που αντανακλά τις βλέψεις των πολιτικών ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ουκρανικό ζήτημα, οι οποίες καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα πραγματοποιηθούν στο φως των ιδιαιτεροτήτων της θέσης των ΗΠΑ και των μαριονετών τους στο Κίεβο. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Οι συνομιλίες στο Μινσκ και η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα καθορίσουν την κατεύθυνση της εξέλιξης της σύγκρουσης. Είτε θα οδηγηθούμε σταδιακά προς συνομιλίες για μια “Μεγαλύτερη Τρανσίστρια” ή προς περαιτέρω κλιμάκωση με την ανάμιξη των “εργαζομένων της Ευρω-Ατλαντικής αποθήκης στρατιωτικού πλεονάσματος” από τη μία πλευρά και τη συνέχιση των “εποχιακών εκπτώσεων και μπόνους” της “Ρωσικής αποθήκης στρατιωτικού πλεονάσματος” από την άλλη.

Το βασικό εδώ είναι να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ντονιέτσκ και Κιέβου χωρίς συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Η σύγκρουση της φασιστικής χούντας και του στρατούς της Novorossia είναι απλά μία διάσταση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς. Ο βασικός νευρώνας περνάει μέσα από τη γραμμή ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο της Ουκρανίας. Και όσο δεν συμφωνούν σε έναν τεμαχισμό ή κάποιος δεν υποχωρεί, ο πόλεμος θα συνεχίζεται, επειδή τόσο η χούντα όσο και η Novorossia θα έχουν την πολιτική ελευθερία να καθορίσουν τις μελλοντικές περιοχές που κάποτε αποτελούσαν την “ενιαία Ουκρανία”.

Υ.Γ.2 (update)
Συνολικά, όπως ξαναέγραψα, είναι πιο πιθανό η υπογραφείσα συμφωνία να είναι προς το συμφέρον της χούντας, η οποία χρειάζεται επειγόντως στρατιωτική ανάπαυλα προκειμένου ν’ ανασυγκροτηθεί και να επαναφέρει τη σύνδεση του μετώπου της πρώτης γραμμής. Όσο για τις ίδιες τις συνομιλίες, είναι ένα βήμα προς τη “Μεγαλύτερη Τρανσίστρια” με την απόσχιση δύο ακόμα περιοχών απ’ την Ουκρανία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί βήμα απομάκρυνσης απ’ τη δημιουργία της Μεγάλης Novorossia, η οποία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της φασιστικής χούντας σε τέτοιου τύπου σενάρια.

Το ερώτημα αν η ηγεσία της Novorossia θα μπορούσε να απέχει απ’ την υπογραφή αυτής της εκεχειρίας δεν είναι ουσιώδες: οι αναγκαίες ανακατατάξεις για μια τέτοια απόφαση έγιναν λίγο νωρίτερα (σημ: μάλλον υπανίσσεται την αλλαγή ηγεσίας στις ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουχάνσκ αρχές Αυγούστου) και όλα τα πιθανά εμπόδια στο δρόμο της επίτευξης μια εκεχειρίας απομακρύνθηκαν, αρχής γενομένης με τον Στρελκόφ. Έτσι αυτή η συμφωνία, αν έχει πράγματι υπογραφεί (και προς το παρόν το κείμενό της δεν έχει δημοσιοποιηθεί ενώ όλες οι αναφορές σ’ αυτό γίνονται από εσωτερικές πηγές) και μπει σε λειτουργία, πρωταρχικά αντανακλά την τρέχουσα πολιτική γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλόνου αναφορικά με το Ντονμπάς.

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν οι όροι της εκεχειρίας δεν είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν παρατηρητές της εκεχειρίας και ποια θα είναι η γραμμή που θα χωρίζει τις δυο οντότητες. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη συνέχιση του πολέμου, υπάρχουν γερές βάσεις για να υποθέσουμε ότι ακόμα κι αν αυτή η εκεχειρία επιτευχθεί, θα είναι απλά μια παύση πριν την επανέναρξη της στρατιωτικής δράσης.

More Stories
Φιλοευρωπαϊσμός και Ευρωσκεπτικισμός: Ποια η λαϊκή απάντηση;