Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Κίσινγκερ είχε σχέδια εισβολής στην Κούβα

Άρθρο: Kissinger Drew Up Plans to Attack Cuba, Records Show

Μετάφραση: Αγκάρρα

MIAMI – Περίπου 40 χρόνια πριν, Υφυπουργός Χένρυ Κίσινγκερ χάραξε μυστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Αβάνας και «συντρίψει την Κούβα” δείχνουν πρόσφατα αποκαλυφθείσα κυβερνητικά έγγραφα.

Ο κ.Κίσινγκερ ήταν τόσο ενόχλημένος από τη στρατιωτική επέμβαση της Κούβας στην Αγκόλα που το 1976 συγκάλεσε μια άκρως απόρρητη ομάδα ανώτερων υπαλλήλων για να επεξεργαστεί πιθανά αντίποινα σε περίπτωση που η Κούβα ανέπτυσε δυνάμεις σε άλλες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν από τον Τζέραρντ Φόρντ στην Προεδρική Βιβλιοθήκη κατόπιν αιτήματος του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας, μια ερευνητική ομάδα.

Σύμφωνα με τα αρχεία, αξιωματούχοι διαμόρφωσαν σχέδια για να χτυπήσουν τα λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα και να στείλουν τάγματα αμφίβιων καταδρομών στη βάση του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γκουαντάναμο να “κοπανήσουν” τους Κουβανούς, όπως ο κ Κίσινγκερ το έθεσε. Ο κ. Κίσινγκερ, όπως τα έγγραφα δείχνουν, ανησυχούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρείτο αδύναμη αν δεν σταθεί σε μια χώρα των μόλις οκτώ εκατομμύρια άνθρωπων.

“Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαλύσουμε τους Κουβανούς,” είπε ο Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Φόρντ σε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο το 1976, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και δημοσιεύθηκαν στο “Back Channel to Cuba” ένα νέο βιβλίο που γράφτηκε από την πολύχρονη εμπειρογνώμονες  σε θέματα για την Κούβα, William M. LeoGrande, καθηγητή στο American University, και Peter Kornbluh, διευθυντής του αρχείου Cuba Documentation Project.

Τα νέα απόρρητα σχέδια που βγαίνουν στην δημοσιότητα για χτύπημα στην Κούβα αναδεικνύει την ταραχώδη φύση των Αμερικανο-Κουβανικών σχέσεων, η οποία χειροτέρεψε μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία.

Ο κ.Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν γραμματέας του κράτους την περίοδο 1973-1977, είχε προηγουμένως προσπάθήσει να προγραμματίσει μυστικά να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αβάνα. Αλλά στα τέλη του 1975, ο Κάστρο έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα για να βοηθήσει το νέο ανεξάρτητο κράτος να αποκρούσει τις επιθέσεις από τη Νότια Αφρική και αντάρτες της δεξιάς.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Κίσινγκερ, ο οποίος όντας έξω φρενών είπε ότι ο Κάστρο άφησε την ευκαιρία να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της συνέχισης μιας δική του ατζέντας στην εξωτερική πολιτική, αναφέρει ο κ Kornbluh.

“Κανείς δεν γνώριζε ότι στο τέλος μιας πραγματικά αξιόλογης προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων, ο Κίσινγκερ, ο παγκόσμιος παίκτης σκακιέρα, προσβλήθηκε ότι μια μικρή χώρα θα καταστρέψει τα σχέδιά του για την Αφρική και ήταν ουσιαστικά έτοιμος να φέρει ολόκληρη την στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών στο κεφάλι του Φιντέλ Κάστρο, ” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Kornbluh.

“Μπορείτε να δείτε σε συνομιλία με τον Τζέραντ Φόρντ ότι είναι εξαιρετικά αποπληκτικός,” είπε ο κ.Kornbluh, προσθέτοντας ότι ο κύριος Κίσσινγκερ χρησιμοποίησε “πολύ επιθετική γλώσσα για να μπορέσει να κάνει κακό στην Κούβα.”

Τα σχέδια δείχνουν ότι ο κος Κίσινγκερ προσπάθησε να προωθήσει μια επίθεση στην Κούβα μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε γιατί ο Τζίμμυ Κάρτερ κέρδισε τις εκλογές, αναφέρει ο κ LeoGrande.

“Αυτά δεν ήταν τα σχέδια για να μπούν επάνω σε ένα ράφι,” είπε ο κ LeoGrande. “Ο Κίσινγκερ είναι τόσο θυμωμένος με τον Κάστρο για την αποστολή στρατευμάτων στην Αγκόλα σε μια στιγμή που επιζητεί εξομάλυνση σχέσεων”, όπως είπε,«θα διαλύσω του ασήμαντους».

Το σχέδιο περιλάμβανε ότι θα χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη για να βάλουν στα λιμάνια Κούβας. Προειδοποιούσε μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν ναυτική βάση στην Κούβα, οι οποία ήταν ευάλωτη σε αντεπίθεση και εκτιμόταν ότι θα κόστιζε 120 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει εκ νέου το Ramey Air Force Base στο Πουέρτο Ρίκο για επανατοποθέτηση καταστροφέων.

Στο σχέδιο επίσης φαίνονται προτάσεις για ένα στρατιωτικό αποκλεισμό των ακτών της Κούβας. Η πρόταση όμως προειδοποίούσε ότι τέτοιες κινήσεις θα ήταν πιο πιθανό να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Κούβας εκείνη την εποχή.

«Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη, θα πρέπει να πετύχει», είπε ο Κίσινγκερ σε μία συνάντηση, στην οποία οι σύμβουλοι προειδοποίησε για διαρροές. “Δεν πρέπει να υπάρχουν μέτρα στα μισά του δρόμου – δεν θα πάρουμε κανένα βραβείο για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης με μετριοπάθεια. Αν αποφασίσουμε για ένα αποκλεισμό, θα πρέπει να είναι αμείλικτος και ταχύς και αποτελεσματικός. ”

Ο κ.Κίσινγκερ, τώρα 91 χρόνων, αρνήθηκε να μας δώσει ένα σχόλιο για το θέμα.

Τα σημειώματα δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ήταν γραμματέας της Άμυνας κατά την περίοδο 1975-1977 υπό τον πρόεδρο Φόρντ, και ξανά κάτω από τον Πρόεδρο Μπούς (τον πρεσβύτερο), ήταν επίσης παρόντες στη συνάντηση, όταν ο Κίσσνγκερ διέταξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Κ Ράμσφελντ, 82, επίσης αρνήθηκε να μας δώσει ένα σχόλιο.

Μερικοί Κούβανοί ιστορικοί δήλωσαν ότι οι αποκαλύψεις ήταν εντυπωσιακές, ιδιαίτερα επειδή έλαβε χώρα ακριβώς τον καιρό που οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαιναν από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Το στρατιωτικό κομμάτι με έχει εκπλήξει λίγο,» δήλωσε ο φράνκ Μόρα, ένας πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας της υπεράσπισης, που διευθύνει τώρα το Λατινο-Αμερικανικό και Καραϊβικό Κέντρο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας. “Για να μιλάει ο Κίσινγκερ με τον τρόπο που μιλάει, θα έλεγε κανείς ότι η Κούβα είχε εισβάλει σε όλη την ήπειρο.”

Διόρθωση: 1η Οκτωβρίου 2014

Εξαιτίας ενός λάθους επεξεργασίας, μια παλαιότερη έκδοση σε αυτό το άρθρο εσφαλμένα αναφέρει το χρόνο που ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα. που ήταν το 1975, δεν είναι 1976.

Φώτο από το αρχικό άρθρο στην New York Times

More Stories
S300 #1