Οι Σοβιετικές κοινωνίες ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό (εικόνες)

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Γαλλία, την χώρα που γέννησε τον Διαφωτισμό, να θυμηθούμε ότι ο Μαρξισμός και συγκεκριμένα οι Σοβιετικές κοινωνίες πρωτοστάτησαν πριν περίπου έναν αιώνα ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, που συχνά χρησιμοποιείτο ως παυσίπονο στα προβλήματα του λαού αλλά και ως όχημα ενάντια στην προσπάθειά της εργατικής τάξης να αφυπνιστεί και να γράψει την ιστορία του ανθρώπου ενσυνείδητα επαναστατώντας από το εκμεταλλευτικό σύστημα, μακριά από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Η σύγχρονη επιστήμη, προϋπόθεση και βάση της οποίας ο Σοσιαλισμός μπορεί να οικοδομηθεί, χρειάζεται ανθρώπους απελευθερωμένους από τα δεσμά της οργανωμένης θρησκείας.

Δεν ήταν πρόβλημα το θέμα προσωπικής πίστης, αλλά η οργανωμένη θρησκεία σαν θεσμός που επηρεάζει συνειδήσεις μέσω της εξουσίας που έχει. Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός εδώ μεταξύ ισλαμοφοβίας (αντι-μουσουλμανισμού) και θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Η υλιστική αντίληψη της ιστορίας υπερβαίνει αυτό το αναχρονιστικό δίλημμα.

* Εικόνες παρμένες από εδώ

Weapons of Class Destruction (WCD)

WCD - (όπλα για την καταστροφή των τάξεων) παραδοσιακοί και κανούργοι τρόποι αποδόμησης του κόσμου του κεφαλαίου και των μορφών εκμεταλλευσης και εξουσίας που δημιουργά και αναπαράγει

Be first to comment