Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Κύπρο μιλά στην Αγκάρρα: μέρος Α’

Δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της από την συνέντευξη που πήραμε από τον Επιτετραμμένο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Κύπρο, Jeanpier Anaya Salas με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Βενεζουέλα, τα οποία η πρεσβεία στην Κύπρο τα χαρακτήρισε ως ” απόπειρα πραξικοπήματος με την βοήθεια των ΗΠΑ.”

Α: Εδώ και 15 χρόνια η Βενεζουέλα αποτελεί για πολλούς ανθρώπους παγκόσμια ένα παράδειγμα ενός δρόμου προς τον σοσιαλισμό, για κάποιους άλλους αποτελεί τουλάχιστον ένα φάρο ελπίδας για αντίσταση στην κυριαρχία των ισχυρών ιμπεριαλιστών. Αλλά τώρα υπάρχει μια κάποια απαισιοδοξία, σε κάποιους μια απογοήτευση…και για αυτό θα θέλαμε να βγάλουμε την δική σας φωνή προς τα έξω, για το τι συμβαίνει στην Βενεζουέλα.

Β: Σας ευχαριστώ που είστε εδώ και για αυτή την προσπάθεια σας. Ήξερα  για την ιστοσελίδα σας και γι αυτό είμαστε τώρα σε επαφή.

jean1

Α: Η Βενεζουέλα είναι ένα πολύ καυτό θέμα στα social media, στο διαδίκτυο, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Σύντροφοι , φίλοι, έχουν πολλά ερωτήματα για το τι συμβαίνει. Παίρνουμε μεγάλη ροή πληροφοριών κυρίως από την αντιπολίτευση. Πέρα απ τα μεγάλα, επίσημα πρακτορεία ειδήσεων, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές οι δυνάμεις κυριαρχούν. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι πολύ περιθωριοποιημένες στα διεθνή μέσα.

Β: Είναι σημαντικό το θέμα με τα social media. Ενώ ακόμα και στα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων βρίσκουμε μια σχετικά πιο ισορροπημένη παρουσίαση ή έστω πολύ μικρή κάλυψη, τώρα η πιο βαριά επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ήρθε από τα social media. Σε αυτά πέφτει μεγάλο βάρος της στρατηγικής εναντίον της κυβέρνησης. Υπάρχει πολύ μεγάλη ευκαιρία για εξαπάτηση εκεί, όπως ψεύτικες φωτογραφίες κτλ. Και όταν είσαι μέσα στα social media και βλέπεις τα πάντα να λεν το ίδιο λες ‘’δεν γίνεται, πρεπει να είναι αλήθεια’’. Παρόμοια στρατηγική είχαμε το 2002 με το στημένο τηλεοπτικό πραξικόπημα όπου τα κανάλια προέβησαν σε μεγάλη παραποίηση εικόνων, δείχνοντας Τσαβίστες να πυροβολούν άοπλους ενώ στην πραγματικότητα έγινε το ακριβώς αντίθετο. Αποδείξαμε ότι ήταν ψέμα αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν.

Α: Μιλώντας για ψεύτικες ειδήσεις, από που προέρχονται, ποια είναι η ιδεολογική μήτρα αυτής της παραπληροφόρησης και ποιον εξυπηρετεί;

Β: Δυστυχώς υπάρχουν σπεσιαλίστες στην μαύρη προπαγάνδα, όπως ο J.J. Rendon που ήταν επικεφαλής/σύμβουλος προεκλογικών εκστρατειών στην Κολομβία για τον Alvaro Velez , στην Γουεταμάλα και αλλού. Είναι ένας πολύ διάσημος ειδικός σύμβουλος δημοσιότητας δεξιών πολιτικών, έχει επιχείρησεις marketing και image making. Κανει μαύρη προπαγανδα. Εχει ειδικότητα στο να δημιουργεί προπαγάνδα, έχει στενές σχέσεις με καναλάρχες και έχει μεγάλη οικονομική στήριξη από τραπεζίτες. Οι σχέσεις αυτών των κύκλων εκτείνονται μέχρι την δεξιά των λατινοαμερικάνων των ΗΠΑ π.χ. τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο. Μεγάλο μέρος της προπαγάνδας και των ειδήσεων μεταδίδεται από το Μαιάμι και την Κολομβία και όχι το Καράκας. Επηρεάζει την δημοσιότητα επίσης η κυριαρχία στην διεθνής κοινή γνώμη από βενεζουελάνους που ζουν στο εξωτερικό και ανήκουν κυρίως στην αντιπολίτευση.

Α:Ίσως γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στις ανώτερες τάξεις;

Β: Ναι, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η ομογένεια τους αποτελείται κυρίως από μετανάστες εργάτες, οι περισσότεροι βενεζουελάνοι στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ και Ευρωπη, είναι κυρίως άτομα που μπορούν να πληρώσουν να μένουν εκεί, ανώτερης εκπαίδευσης και εύποροι φοιτητές. Οι φτωχοί Βενεζουελάνοι δεν έχουν αυτές τες δυνατότητες.

Α:Οπως είπατε, όντως φαίνεται μια καλά ορχηστρωμένη επιθεση. Επίσημη και ανεπίσημη, βίντεο με κόσμο να κλαίει κτλ. Και αν εχεις 10 εκατ, να διαδιδουν ενα τουιτ τοτε αυτό είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα για πολλή κόσμο είναι το πόσα views ή like εχεις. Αν εχεις 1 εκατ. like θα ρθει η Lady Gaga να σου τραγουδησει δωρεαν.

Β:Βεβαίως. Η μαντονα ας πουμε, και η Σερ, εβαλε μια φωτογραφία και αναπαρήγαγε την προπαγάνδα, ή οποία μαλλον δεν έχει καμιά ιδέα για τη Βενεζουέλα.

Α:Μπορείτε να μας δώσετε ενα σύντομο χρονικό των διαδηλώσεων;

Β:Βασικά η αντιπολίτευση διαδηλώνει εδώ και 15 χρόνια καθημερινά για τα πάντα και με κάθε ευκαιρία. Δεν άρχισαν τώρα. Η τωρινή κατάσταση ξεκίνησε στις 5 του Φλεβάρη όταν κάποιοι φοιτητές [πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που αποδεικνύουν την σχέση του ”ηγέτη” των φοιτητών με νεοναζιστές] διαδήλωσαν στο Σαν Κριστομπάλ, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία με αφορμή μια καταγγελία για ένα βιασμό στο πανεπιστήμιο. Πήγαν στο σπίτι του κυβερνήτη για διαμαρτυρία. Το θύμα τελικά ήταν ανύπαρκτο, ούτε καταγγελία υπήρχε. Άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μολότοφ και η αστυνομία τους συνέλαβε. Στις 12 Φεβρουαριου άλλοι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση τους. Ο άνθρωπος που οργάνωσε την διαδήλωση ήταν ο Leopoldo Lopez [ενας εκ των αρχηγών της αντιπολίτευσης]. Έτσι ξεκίνησε μια βίαιη κινητοποίηση με μολότοφ και πέτρες έξω από το σπίτι του εισαγγελέα. Κατέστρεψαν πολλούς οροφους του κτιριου. Γι αυτό συνελήφθει λίγες μέρες μετά ο Lopez. Οι άντρες του έδιναν φυλλάδια στον κόσμο για το πως να φτιάχνεις μολότοφ, να τρυπάς λάστιχα, εφοδίαζαν κόσμο με μάσκες κα. Με αυτήν την ευκαιρία η κατάσταση κλιμακώθηκε, κάποιοι ξεκίνησαν να πυροβολούν και υπήρξαν νεκροί.

Α:Ποια είναι η κοινωνική σύνθεση των διαδηλωτών;

Β:Είναι κόσμος από διάφορα στρώματα, αλλά το επίκεντρο είναι περιοχές ανώτερων τάξεων και αυτοί οι άνθρωποι πρωταγωνιστούν. Είδαμε στα ΜΜΕ, και το τουίτερ το διέδωσε παγκόσμια, υποκριτικές δραματικές εκκλήσεις από ηγέτες της αντιπολίτευσης όπως η γυναίκα του Lopez (Lilian Tintori). Είναι όλα θεατρο. Π.χ. τωρα ο Lopez ειναι στην φυλακη. Εχει το κινητό του, έχει ίντερνετ μπορεί να δημοσιεύσει στο ίντερνετ ό,τι θέλει κτλ. Αλλά όταν πήγε πρώτη φορά η γυναίκα του να τον δει έφερε μετά μαζί της ένα ‘’δραματικό’’ γράμμα από τον Lopez που έγραψε για τον λαό υποτίθεται για τα βάσανα του στην φυλακή, με ένα γράμμα που ‘’κατάφερε’’ να βγάλει προς τα έξω. Η σκηνοθεσία πάει μακρύτερα. Εχω πληροφοριες για ασκήσεις στο δρόμο την προηγούμενη των διαδηλώσεων, άτομα να εξασκούνται στο πως να διαδηλώσουν, τι πρέπει να πουν, ποια πόζα να πάρουν για τις φωτογραφίες κτλ. Να τονίσω ότι η αντιπολίτευση δεν είναι αποκλεισμένη απο την πολιτική και δημόσια ζωή. Έχουν αντιπροσώπευση στη βουλή, έχουν δημάρχους, κυβερνήτες, συμμετέχουν στους θεσμούς κτλ. Δεν είναι καταπιεσμένοι.

Α:Πως είναι η κατάσταση τώρα; Κλιμακώνεται ή το αντίθετο;

Β:Η κατάσταση έχει γίνει πιο ήρεμη. Οι ταραχές υπάρχουν ακόμη σε μερικές γειτονιές. Το ίντερνετ μεγαλοποιεί τα πράματα. Τώρα ακόμα και κάποιοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης καταδικάζουν τις διαδηλώσεις. Οι δημάρχοι που ανήκουν στην αντιπολίτευση λένε πλέον στους διαδηλωτές να σταματήσουν, γιατί δεν βλέπουν να οδηγεί πουθενά.

Α:Διαβάσαμε ότι υπάρχουν εισροές παραστρατιωτικών από την Κολομβία.

Β:Δυστυχώς έχουμε μια κατάσταση στα σύνορα με την Κολομβία, ειδικά στο βόρειο Σανταντέρ, που είναι ένα γνωστό κέντρο στην Κολομβία που ελέγχεται από παραστρατιωτικούς. Και έχουμε υποψίες ότι εξασκούν και συμβουλεύουν διαδηλωτές. Μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις. Έχουν γραμμές ανεφοδιασμού, οργάνωση, σαν καλά οργανωμένος στρατός. Εκλειναν δρόμους από όπου περνούσαν φορτηγά με φαί για να παν στις πόλεις κτλ.

Α:Ποιοι είναι πίσω από αυτές τις ομάδες;

Β:Οι παραστρατιωτικοί αυτοί είναι κυρίως οι ιδιωτικοί στρατοί των γαιοκτημώνων της Κολομβίας. Αυτό είναι βασικό. Ενας από αυτούς που τους προωθεί είναι ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Alvaro Velez. Όταν ήταν δήμαρχος, ήταν στυγνός προωθητής των παραστρατιωτικών, μέσω μιας ‘’κοοπερατίβας υπηρεσιών ασφάλειας’’, την ‘’convivir’’. Αυτός τότε επί Τσάβες, ήταν απ τους πιο φανατικούς εχθρούς της κυβέρνησης του Τσάβες και όλων των αριστερών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ των εκβιάζουν λόγω της μεγάλης εμπλοκής του σε καρτέλ ναρκωτικών και παραστρατιωτικούς και οι ΗΠΑ του προσφέρουν προστασία. Οι ΗΠΑ λένε: ‘’αν κάνεις ότι λέμε θα σε προστατεύσουμε και δεν θα πούμε κάτι για το παρελθόν σου’’.

Α:Μπορούμε να το γράψουμε αυτό;

Β:Βεβαιώς, είναι δημόσια πληροφορία. Και ο πρόεδρος Μαδούρο έχει μιλήσει για αυτό και την απειλή απο τον Αλβάρο, έχουν γραφτεί και βιβλία. Μέρος του κύκλου αυτού είναι και στη Βενεζουέλα ένας μεγάλος χρηματοοικονομικός τομέας με κλαδία σε πολλές χώρες που ενδιαφέρεται για την ανατροπή του Μαδούρο. Ανθρώποι με πολλά λεφτά που χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση. Έχουμε πληροφορίες ότι πληρώνουν αρκετούς διαδηλωτές με το αντίστοιχο ενός μέσου μηνιαίου μισθού για κάθε μέρα. Εξαγοράζουν κόσμο. Δεν λέω ότι όλοι πληρώνονται, αλλά οι οργανωτές ναι, από ενα μέρος της αντιπολίτευσης.

Α:Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης βασίζονται κυριως στα περί κακής διακυβέρνης. Μιλάνε για φτώχεια, αυξανόμενη εγκληματικότητα κτλ. Πως απανταται στις κατηγοριες;

Β:Αν ρωτήσεις κάποιον στην χώρα για το ποια είναι τα προβλήματα θα σου πει για την εγκληματικότητα , τον υψηλό πληθωρισμό, την έλλειψη κάποιων αγαθών. Όλα τα κόμματα συμφωνούν σε αυτό. Η κυβέρνηση κάνει βήματα για αυτά τα προβλήματα. Απ τον Σεπτέμβρη ο Προεδρος Μαδούρο είχε συναντήσεις με όλες τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πολλοί δήμαρχοι, αρκετοί τις αντιπολίτευσης, είπαν ότι χρειάζονται περισσότερους πόρους και αστυνομικούς. Δεν είναι ένα απλό θέμα, εργαζόμαστε σκληρά. Δεν είναι κάτι καινούργιο για την χώρα, κλιμακώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Στην οικονομία επίσης το πρόβλημα είναι περίπλοκο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η έλλειψη διαφόρων αγαθών όπως το χαρτί υγείας. Αυτά τα προιόντα έχουν πληρωθεί για να εισαχθούν αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Πήγαμε στις αποβάθρες και βρήκαμε κοντέινερ γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα τριών μηνών που έφτασαν στην χώρα αλλά οι εισαγωγείς δεν τα διένειμαν στην αγορά.

Α:Γραφειοκρατία ή κάτι άλλο;

Β:Είναι σκόπιμη κερδοσκοπία, όπως και ο πληθωρισμός. Θεωρούν καλύτερα να περιμένουν και να δημιουργήσουν έλλειψη εμπορευμάτων και αυτό καθυστερεί πολλά άλλα πράματα. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Και παρόλο που οι διαδηλώσει ξεκίνησαν με αυτές τις αφορμές, κατάληγαν απλώς στο να φύγει ο Μαδούρο, με τρόπους μάλιστα αντιστυνταγματικούς.

Α:Ο πρόεδρος Μαδούρο έκανε κάποιες δηλώσεις λέγοντας ότι ‘’δεν είμαστε Ουκρανία’’ και ότι αν ανατραπούμε θα πάμε σε ένοπλο αγώνα.

Β:Είπε ότι ο λαός θα βγει στον δρόμο να υπερασπιστεί την θέση του, όπως το 2002.

Α:Εκείνη ήταν άοπλη υπεράσπιση. Ο Μαδούρο όμως μιλάει για κάτι άλλο.

Β:Ναι, θέλει όμως παράλληλα να ηρεμήσει τον λαό, δεν θέλει περισσότερες συγκρούσεις. Γιατί τότε θα υπάρξει περισσότερο αίμα και δεν θα λυθεί το θέμα έτσι.

Α:Φοβάστε ότι θα πάθετε όπως ο Αλιέντε στην Χιλή;

Β:Ναι. Ακολουθείται το ίδιο σενάριο όπως και με την Χιλή. Αλλά η διαφορά με την κυβέρνηση Αλιέντε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά και έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον στρατό. Έχουμε μια διαφορετική κατάσταση.

Α:Έχει η αντιπολίτευση κάποια επιρροή στο στρατό;

Β:Εκτός από κάποιους απόστρατους, καμιά πραγματική επιρροή

Α:Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την επιρροή

Β:Ναι, αλλά ο πρόεδρος την εθνικής συνέλευσης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από τον στρατό, τον ξέρει πολύ καλά και διεξοδικά. Δεν έχουμε απειλή από μέσα από τον στρατό. Είχαμε κάποια μικρά περιστατικά, π.χ. έναν απόστρατο στρατηγό που κάλεσε τον κόσμο από το τουίτερ να βάλει πετονιές στα δέντρα στους δρόμους για να σκοτώνονται οι μοτοσυκλετιστές και όντως το έκαναν και πέθανε κόσμος. Οταν η αστυνομία πήγε να τον συλλάβει, άρχισε να πυροβολεί με το όπλο σαν Ράμπο. Μοτοσυκλέτες στο Καράκας χρησιμοποιούνε κυρίως οι φτωχοί, Τσαβίστες. Αλλά γενικά προσπαθούν να αποκλείσουν δρόμους, να προκαλέσουν πανικό και χάος σε όλο τον λαό. Προσπαθούν να προσελκύσουν προσοχή με κάθε μέσο.

Η συνέχεια προσεχώς…

More Stories
Μια εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος