Παντοιοτρόπως η υποστήριξη στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Επειδή ένας πόλεμος δεν μπορεί να προετοιμαστεί χωρίς ιδεολογική προεργασία, ούτε να συντηρηθεί η υποδούλωση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τα πολλά άρθρα τα οποία έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τα αστικά ΜΜΕ.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και πόσο λανθασμένοι ήταν και είναι εκείνοι που, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου αλλά ακόμη και τώρα, ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Ή ότι δεν χρειάζονται οι Βάσεις. Επιβάλλεται να υπάρχουν Βάσεις, αλλά με ελληνικό Εθνόσημο. Είναι τραγικό να διαθέτουμε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» χωρίς ούτε ένα πολεμικό ελληνικό αεροσκάφος. Και να καρπούται η Βρετανία από τη μια και η Τουρκία από την άλλη τα γεωστρατηγικά μας κάλλη.

Η ιστορία μαρτυρεί πόσο εγκληματική ήταν η ακύρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως και η μη συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ακόμη και στο ΝΑΤΟ. Τώρα, αλλά και διαχρονικά, η θέση του Ελληνισμού θα ήταν διαφορετική. Κύπρος και Ελλάδα θα συνιστούσαν μια περιφερειακή δύναμη από τα Βαλκάνια ώς τη Μέση Ανατολή. Και ας υποθέσουμε ότι έγινε λάθος στο παρελθόν. – Γιάννος Χαραλαμπίδης, Οκτώβριος 06 2014

Οι επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και από την Μεγάλη Βρετανία δια μέσου των βρετανικών βάσεων “για να μπει χαλινάρι στην απειλή της ISIS” φαίνεται πως δεν καταστούν ακόμη σαφή απόδειξη ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι βάσεις του θανάτου. Τουναντίον, η επιχηρηματολογία του Γιάννου Χαραλαμπίδη στο άρθρο “Υπόκλιση στον θυμό του Σουλτάνου”  που υπερασπίζεται με σθένος την ύπαρξη των ξένων ιμπεριαλιστικών βάσεων (απομεινάρι και όρο για άρση της υποτιθέμενης αποικιοκρατίας) ως ασφαλιστική δικλείδα για την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται να παλεύει να στεριώσει στις συνειδήσεις των Κυπρίων. Ποιος θα μας το λεγε πως αυτοί που καμώνονται με περηφάνεια για τον αγώνα του 55-59 θα επιχειρηματολογούσαν σήμερα υπέρ της διατήρησης ξένων δυνάμεων στο νησί με ένα τόσο απροκάλπτο τρόπο. Το έδαφος όμως όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη ανάρτηση έχει προετοιμασθεί επιμελώς και από φιλελεύθερους δημοσιογράφους, οπόταν για την ώρα οι διάφοροι εθνικιστές μπορούν να μιλούν ωσάν η φωνή της λογικής σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τι κάνουν όμως τα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Ιράκ και Συρία αφού οι Κούρδοι έχουν πει ξεκάθαρα πως στο Κομπανί η συμμαχία τους αφησε να πεθάνουν;

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πάντως, πως  ο κ.Χαραλαμπίδης δεν είναι σημερινός υποστηρικτής αυτής της ιδέας και θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί και σαν ιδεολόγος της εθνικιστικής παράταξης (όπως και στενότατος συνεργάτης του συγκροτήματος Δίας). Ούτε κρύφθηκε ποτέ σαν φιλελεύθερος “πασιφιστής” (που πάντως φόρεσαν πολύ γρήγορα τα στρατιωτικά τους σαν χαφιέδες). Οπόταν είναι φυσικό να βλέπει με ευχαρίστηση την “ευκαιρία” της Κύπρου για πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα του ΝΑΤΟ. Δεν απαντάει όμως σε καμιά τοποθέτηση του ποιοί ακριβώς εξοπλίσανε και ποιοί ακριβώς δημιουργήσανε το περιβάλλον για να εκκολαφθεί αυτή η απειλή της ISIS η οποία χρειάζεται χαλινάρι από το ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους συμμάχους. Εαν θεωρεί τελοσπάντων ότι αυτοί που δημιούργησαν αυτό τον μισθοφορικό στρατό, μπορούν να χαίρουν της εκτίμησης μιας συμμαχίας που θα τους διαλύσει στρατιωτικά (διότι κατά την Αμερικανόβγαλτη λογική τα πάντα κόβονται, τίποτα δεν λύνεται χωρίς τα όπλα). Τι έχει να πει ο κ.Χαραλαμπίδης για το γεγονός ότι το ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) “εξοπλίστηκε, χρηματοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε στα στρατόπεδα προσφύγων που χτίστηκαν για “σύριους πρόσφυγες” στην Τουρκία και την Ιορδανία. Και οι δύο χώρες είναι σταθεροί σύμμαχοι της Δύσης. Η Τουρκία είναι επιπρόσθετα μέλος του ΝΑΤΟ.” . Όσο για το τι κάνουν τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και όχι μόνο, με δρομολόγιο Ακρωτήρι – Ιράκ – Ακρωτήρι, εκτοξεύουν βόμβες τύπου Paveway IV και πυραύλους Τόμαχωκ. Οι βομβαρδισμοί έχουν βέβαια και επιπτώσεις όπως οι εξής:

1. εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τις περιοχές

2. άγνωστος μέχρι τώρα αριθμός αμάχων θυμάτων και τραυματιών

3. καταστροφή περιουσιών, χωριών, πόλεων

4. οικονομική, ψυχολογική κατάπτωση χιλιάδων ανθρώπων

Μπορεί ο κ.Χαραλαμπίδης και όσοι ασπάζονται αυτές τις απόψεις να μας πουν τι θα γίνει με όλους αυτούς τουα ανθρώπους, εαν η Κυπριακή Δημοκρατία σαν μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας θα περιθάλψει και θα προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό που χρειάζεται βοήθεια; Αλλά για δαύτους το μόνο που χρειάζεται να πουν είναι πως “αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου” και πως “επιβάλλεται να υπάρχουν Βάσεις” έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικές και δη κατακτητικές βλέψεις του ΝΑΤΟ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η βίαιη κυριαρχία της περιοχής με στόχο την ανατροπή του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ (ασχέτως εαν κάποιος διαφωνεί με το καθεστώς του) και η στρατιωτική κυριαρχία των εδαφών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής η οποία απαιτεί προετοιμασία για μια πιθανή ρήξη με το Ιράν.

Ο κ. Χαραλαμπίδης έχει πει για πολλοστή φορά πως στην διεθνή πολιτική σκακιέρα οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την θέση ισχύος, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν είναι παρά άχρηστα χαρτιά που λαμβάνονται υπόψιν κατα το δοκούν. Οι “πολιτισμένοι” δηλαδή παραδέχονται τις ίδιες τους τις προθέσεις. Για άλλη μια φορά αποδυκνύεται πως το μεγάλο “κάχριν” της εθνικιστικής μερίδας της αστικής τάξης της Κύπρου δεν είναι το μίσος προς την Τουρκία. Τουναντίων, είναι ο απεριόριστος θαυμασμός τους για την επιτυχία της αστικής τάξης της Τουρκίας να επιβληθεί ως περιφερειακός ηγεμόνας. Ως μια χώρα ηγεμόνας μάλιστα, η οποία αναγκάζει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να παίρνει δηλώσεις πίσω σαν κατατρεγμένη γάτα. Και τι δεν θα έδιναν οι εθνικιστές για να δουν “τον Ελληνισμόν” επιθετική δύναμη της περιοχής. Και για αυτό, θα κάνουν τα πάντα έτσι ώστε ο Κυπριακός λαός να μην μπορέσει ποτέ να εξουσιάζει ο ίδιος τον εαυτό του στον τόπο του.

 

More Stories
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Δεν πάει άλλο (photos)