Περί συγκεντρωτισμού…

Ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι η εσωτερίκευση από πλευράς Αριστεράς της ταξικής ήττας του 90′. Αυτό όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Κυπριακή Αριστερά.

Λοιπόν, επειδή σήμερα εγέμωσεν το feed μας σχόλια για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Τα πράγματα δεν κρίνονται ως φαίνονται ή νομίζουν πως είναι αλλά ως είναι αντικειμενικά στην κοινωνική πρακτική. Δεν υπάρχει κόμμα/οργάνωση/σέχτα/φράξια/τάξη/κυβερνητική  και ιδιωτική εταιρία που να μην χρησιμοποιεί κάποιον είδος συγκεντρωτισμού. Πλανώνται οικτρά όσοι νομίζουν πως η ροή της πληροφορίας στον σημερινό κόσμο περνά αδιαμεσολάβητα/αδιάφθορα/διάφανα. Αυτά είναι φιλελεύθερα ιδεολογήματα, όπως για παράδειγμα η επιλογή σε μια ελεύθερη οικονομία.

Νομίζουμε ότι ο συγκεντρωτισμός επί της αρχής είναι το χειρότερο πράμα; Πιο συγκεντρωτικό/όργανο επιτήρησης τζαι αδιάφανο πράμα που το διαδίκτυο τζαι το facebook δεν έσιει! Άμαν χάνεται η ουσία όμως, φταίει τζαι ο αέρας που αναπνέουμε. Αυτό που πραγματικά λείπει από την εργατική τάξη σήμερα είναι η ταξική συνείδηση και όχι η ανάγκη για selfies στο instagram για να δείξουμε πόσο κοντά στην τεχνολογία είμαστε. Ας ξεκινήσει ο διάλογος για την ουσία λοιπόν, την στρατηγική αλλά και τακτική οργάνωση της εργατικής τάξης με σκοπό την ανατροπή και όχι το σώσιμο του συστήματος των αφεντάδων.

*Στην φώτο ένας server, πιο συγκεντρωμένη και ιεραρχημένη πληροφορία και πρακτική δεν υπήρχε ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με εταιρίες να ελέγχουν τόσες πολλές υποδομές που κυριολεκτικά έχουν ιδιωτικοποιήσει την ροή της πληροφορίας. Αλίμονο αν η σκέψη της Αριστεράς σήμερα σταματά στην διαφθορά/διαφάνεια ή αν έσιεις πρόσβαση στο facebook να νομίζεις πως είσαι ελεύθερος εσύ ή αυτά που γράφεις.

 1. Βλέπω πως η γραμμή αμυνας σας θα είναι “το κάνουν και οι άλλοι”. Εγω δεν μπορω να καταλάβω γιατί τοτε λετε πως ειστε υπερ ενος διαφορετικού κοσμου.

  Η αποκέντρωση των εξουσιων μεχρι την σταδιακη καταργηση τους ισοδυναμει με την χειραφέτηση του ανθρωπου μεχρι την ελευθερία του.

  Οπως ο καθε ανθρωπος πρεπει να είναι ιδιοκτήτης της εργασιας που παράγει, έτσι πρέπει να είναι και ιδιοκτήτης της πολιτικής του δύναμης.

  Δεν νομιζω οτι θα αναρτηθει αυτο το σχολιο μου, αλλα δεν πειράζει. Οταν το απορρίψετε αναρωτηθείτε αν ειναι συγκεντρωτισμός αυτό που κάνετε.

  Απλά να καταθέσω την αποψη μου: ο συγκεντρωτισμός δημιουργεί μια δυσ-ομοιομορφία, η οποία ειναι αντίθετη με την εξέλιξη και ανάπτυξη και του ανθρώπου και της κοινωνιας τοσο σε πολιτική οσο και οικονομική διάσταση.Χάνεται η ευελιξία που ειναι απαραίτητη για κάθε αναπτυξιακό μοντέλο.

  Mια σκέψη -παρατήρηση: η καθε συγκεντρωτική δημοκρατία ή εξουσία, ειναι αυτοτροφοδοτούμενη και σχεδον παντα (“ανεπαίσθητα”) καταλήγει σε τυρρανία.

  1. Και μετά ξύπνησες. Αυτό που λέμε είναι ότι η ηλιθιότητα που λες δεν στέκει. Η συγκέντρωση γνώσης για παράδειγμα δίνει φτερά στην ατομική ανάπτυξη του ανθρώπου. Ο πολιτισμός είναι συγκέντρωση ανθρώπων και γνώσης. Είναι η ανάπτυξη της φύσης από πιο απλούς οργανισμούς σε πιο σύνθετους. Το ίδιο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Η συγκέντρωση ανθρώπων στις πόλεις έκανε εφικτή την πρόσβαση σου εσένα να κάθεσαι να μας γράφεις αρλούμπες στο ίντερνετ. Αυτή η συγκέντρωση παραγωγικών δυνάμεων, κάνει εφικτή την παραγωγή για καλύτερη ζωή όλων και παράλληλα δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να οργανωθούν ενάντια στην εκμεταλλεύτρια τάξη, είναι το μόνο τους όπλο σε ένα πολύ δυνατότερο αντίπαλο με στρατούς και αστυνομία. Εντός της εργατικής τάξης οι δομές πρέπει να είναι δημοκρατικές, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που να αφήνουν χώρο στην αστική τάξη να δυεισδύει στα εσωτερικά της. Αυτά (δηλαδή την εσωτερική δημοκρατία αλλά μετά πειθαρχία στις συλλογικές αποφάσεις αντιμετωπίζοντας τους απέξω) τα έκαναν και οι επαναστάτες αναρχικοί στην Ισπανία του 36′. Αλλά όταν είσαι ηλίθιος απλά τρολλάρεις.

 2. Δεν ισχυουν τα οσα λετε. Ειναι η αποκέντρωση της γνωσης που δινει φτερά, παράδειγμα η αποκεντρωμένη αρχαία Ελλαδα, προ της ηγεμονιας Αθηνας-Σπαρτης, ανθισε. Οπως και στην γνωση αυτη καθ εαυτή, ειναι οταν μια θεωρια σε ενα γνωστικό πεδιο δεν αποκτά κυρίαρχη δυναμικη αλλά μπορεί να αμφισβητηθεί, τοτε καπως έτσι προχωρά η εξέλιξη. Εχω ομως την αισθηση οτι μιλάμε διαφορετική γλώσσα.

  Προτείνω: 1-Paul Karl Feyerabend Εναντια στην Μέθοδο. 2-hannah arendt το ολοκληρωτικο σύστημα.

  1. Έχεις δίκαιο, είμαστε μπαγιάτικοι δεν καταλαβαίνουμε από καινούργιες ιδέες. Εμπρός ολοταχός προς την αρχαία Ελλάδα! Αλλά γιατί να μείνουμε μόνο στην αρχαία Ελλάδα, οι σπηλιές πριν από αυτήν ήταν ακόμη πιο αποκεντρωμένες, πάμε για νομαδικό τροφοσυλλεκτισμό!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
Εκλογικές κατηγορίες “κατεστημένο” και “νέα γενιά”