Πισωγύρισμα…και μια ανακοίνωση

Δεν θα βιαστούμε για συμπεράσματα και το “πάγωμα” συναισθημάτων μετά τα νέα που προέκυψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πούμε όμως πράγματα εμφανή που έχουμε ξανασυζητήσει.

Ο Γιώργος Κασκάνης του “Πολίτη” μιλάει για πλήρη αδιέξοδο των τελευταίων 18 μηνών, όχι για απλά ένα μικρό πισωγύρισμα. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος για βλέψεις περί σχεδίου Β από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται απλά με “πολιτική βούληση των αρχηγών” να έρθει μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η Ειρήνη δεν μπορεί να εμποδιστεί λέμε και σωστά πρέπει να το λέμε. Όμως η υποβίβαση του λαού σε ομάδες πίεσης (pressure groups) και επικοινωνιακό χαρτί παρά η αναβάθμιση του σε “παίκτη” με αξιώσεις και βλέψη την εξουσία, τον καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιου είδους πισωγυρίσματα και τον έχει ήδη μετατρέψει σε απλό θεατή και χειροκροτητή των εξελίξεων, κάτι που είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν.

Η αυτοτελής οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού των δύο κοινοτήτων με την δική τους στρατηγική, αντί μιας κούφιας ελπίδας ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστών θα φτιάξουν βιώσιμη λύση και δεν θα οδηγούν συνεχώς σε νέα αδιέξοδα ακόμα και μετά από μια λύση, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδα.

Πολύ σημαντικοί οι επόμενοι μήνες για το μέλλον του τόπου. Τώρα παρά ποτέ χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης για να μην νομιμοποιηθεί και επικυρωθεί με βούλα ένα γενικότερο ναυάγιο.

—————————-
Σήμερα ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε συνάντηση στην Αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι μεγάλες δυσκολίες απαιτούν και μεγάλες προσπάθειες

Είχαμε μια συνάντηση με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο η οποία είχε καθοριστεί πριν από περίπου δέκα μέρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά από το βήμα προς τα πίσω που έγινε στο Μόντ Πελεράντ.
Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε την ελπίδα μας για το πισωγύρισμα το οποίο έχει προκύψει. Αντιθέτως πρέπει να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια, οργανωμένα, συλλογικά, βασισμένοι στις συμφωνημένες αρχές. Σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν. Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει στην Κύπρο, να μας ενημερώσει. Ως ΑΚΕΛ έχουμε έντονη την επιθυμία να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις τέτοιες που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά στη συζήτηση των θεμάτων των οποίων υπάρχουν μπροστά μας.

Είναι δύσκολή η διαδικασία, το έχω επαναλάβει τις τελευταίες μέρες πάρα πολλές φορές, θα το ξαναπώ και τώρα ότι δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν ήταν εύκολο το Κυπριακό θα είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά όταν έχεις μεγάλο βαθμό δυσκολίας η αντίδραση σε αυτό είναι ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών που χρειάζεται να καταβάλεις. Και αυτό θα πρέπει να κάνουμε κατά τη δική μας άποψη.

– Σας μετέφερε κάποια θέση των ΗΠΑ η Πρέσβειρα;

Όχι, δεν έχουμε συζητήσει τέτοια ζητήματα. Ξεκαθάρισε ότι ο δικός τους ρόλος δεν είναι να μεταφέρουν θέσεις, απλώς προσπαθούν εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια να συμβάλουν, αλλά τίποτα περισσότερο. Για να είμαι ειλικρινής καταλαβαίνω ότι και εκείνοι θα αναμένουν να ενημερωθούν πιο ολοκληρωμένα για να μπορέσουν να διαμορφώσουν άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα.

– Όταν λέτε για ανάληψη πρωτοβουλιών τι εννοείτε;

Δεν θα πω οτιδήποτε περισσότερο. Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει, θα συζητήσουμε μαζί του, θα του μεταφέρουμε απόψεις. Αν θέλετε μπορώ να σας πω και ότι θα συναντηθούμε και με τα τουρκοκυπριακά κόμματα για να ανταλλάξουμε απόψεις για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

-Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με το τέλος της συνάντησης με την Πρέσβειρα της Αμερικής H.E. Mrs. Kathleen Ann Doherty, 22 Νοεμβρίου 2016-

More Stories
Best Wireless Headphones For 2020