Πρωτοχρονιάτικη ευχή

* Πίνακας: William Gropper (1897-1977), A greve de Youngstown

———————————————————–
Το 2017 ξεκίνησε με Κυπριακό και τελειώνει με εκλογές. Στο ενδιάμεσο έχουν γίνει πολλά από πλευράς παρασκηνίου, χαρτοπολέμου, τηλεμαχιών, της ψευδαίσθησης της πολιτικής ως ένα πάρτυ κινηματικής ενέργειας και εν τέλη της ψευδαίσθησης πως οι επερχόμενες εκλογές είναι (πάλι) οι σημαντικότερες της επόμενης γενιάς και θα καθορίσουν εαν θα λυθεί επιτέλους το Κυπριακό ή αν θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις σπιτιών.

Στο μεταξύ αυτοί που βάζουν αυτά τα διλήμματα είναι οι ίδιοι που στηρίζουν το σύστημα, είτε ως πολιτικό προσωπικό, είτε ως απλήρωτοι προπαγανδιστές που επιθυμούν λίγη προσοχή είτε ως θεολογικοί οικονομικοί κήρυκες είτε ενίοτε και οι ίδιοι οι καπιταλιστές οι ίδιοι. Άλλη μια χρονιά τους έπιασε ο πόνος που τα Χριστούγεννα κάποιοι δεν έχουν να φαν, την ώρα που ανακυκλώνονται ξανά οι ίδιες ιστορίες περί διαφθοράς και με την ευχή ο νέος χρόνος να φέρει επανένωση, λεφτά στη πούγκα των μικρομεσαίων και επί γης ειρήνη.

Πως θα γίνει φυσικά αυτό;

Μα φυσικά όταν κάτσει ο κώλος τους στην καρέκλα υπηρετώντας το σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται φυσικά με “μεταγραφές κλάσης” στα εκλογικά και ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής για πόλωση με αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο για δήθεν καθαρά χέρια και αδιάφθορες αρλούμπες. Αλλά και να τα καταφέρουν όλοι αυτοί που επικαλούνται τις φοβερές αλλαγές πως θα το κάνουν; Θα το αλλάξουν από μέσα, με σθεναρή αντίσταση σε κουβέντες μεταξύ κρασιού και λεκτικών αντιπαραθέσεων, με συμφωνίες κυρίων και συμβολικές διαμαρτυρίες προς τους εργοδότες ενίοτε και με διαμαρτυρίες για διευκόλυνση των εργοδοτών. Θα βρουν τρόπο λένε κάποιοι να κάνουν τον καπιταλισμό να δουλεύει για όλους, άλλοι πως ο καπιταλισμός είναι τόσο καλός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα διότι η ανισότητα θα δώσει περισσότερη χαρά όταν τα καταφέρεις (αφού δουλέψεις πολύ εννοείται) και θα έχεις περισσότερα.

Εμείς θα κάνουμε μια λιτή ευχή για το νέο χρόνο:

Ανασύνταξη ( ή λίγα βήματα παραπάνω ) του εργατικού κινήματος (όσο έχει απομείνει, όσο μικρό και αν είναι) με συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό και αυτόνομη παρουσία ως τάξη. Αν σταματήσει η μοιρολατρία και περάσουμε σε διάθεση οργάνωσης και διεκδικητικότητας μακριά από λογικές ανάθεσης, εκεί θα καταλάβουμε αν η ευχή έπιασε τόπο.

Καλή χρονιά

More Stories
Σοσιαλισμός και θρησκεία – Β. Λένιν