Προταση της αγκαρρας για καλοκαιρινο διαβασμα

Το καλοκαίρι, με όποια δυνατότητα και αν έχει κάποιος για λίγη ξεκούραση, μπορεί να συνδυαστεί με το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Φυσικά όλα τα βιβλία δεν προσφέρονται για όλες τις περιστάσεις, αλλά για κάθε περίσταση και χώρο μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο βιβλίο. Από την παραλία, το λεωφορείο, το κοντινό πάρκο μέχρι το «στρώσιμο» στη μελέτη ενός θέματος. Το διάβασμα του καλού βιβλίου, η λογοτεχνία, η ποίηση, το ιδεολογικοπολιτικό, το μαρξιστικό βιβλίο, η γνώση της ιστορίας του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής εξέλιξης, αποτελεί και αυτό μια σπουδαία μορφή πάλης σε αντίθεση με τις κυρίαρχες αντιλήψεις πραγμάτων. Οπως έλεγε ο Λένιν: «είτε αστική, είτε σοσιαλιστική ιδεολογία. Μέσος όρος δεν υπάρχει (γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει επεξεργαστεί καμιά “τρίτη” ιδεολογία και γενικά, σε μια κοινωνία που σπαράσσεται από ταξικές αντιθέσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ εξωταξική ή υπερταξική ιδεολογία). Για το λόγο αυτό κάθε μείωση του ρόλου της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, κάθε απομάκρυνση απ’ αυτήν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνάμωμα της αστικής ιδεολογίας» («Τι να κάνουμε»). Αναντικατάστατο μέσο σε αυτή τη μορφή ταξικής πάλης είναι και το βιβλίο. Το βιβλίο ανοίγει πολλές δυνατότητες διάδοσης της επαναστατικής θεωρίας αλλά και γενικότερα της ανυπότακτης στάσης απέναντι στις κάθε είδους δυσκολίες της καθημερινότητας.
Στην πρόταση που ακολουθεί τα βιβλία προτείνονται με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα και ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, ενημερώνουμε για την έκδοση νέων βιβλίων καθώς και θυμίζουμε παλιότερες εκδόσεις με σημαντική συμβολή στην αντιπαράθεση.

Αλμπερτ Μαλτς: «Το υπόγειο ρεύμα»
imageΤο «Υπόγειο Ρεύμα», είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο της αμερικάνικης εργατικής λογοτεχνίας. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους αφού αποτελεί μια ζωντανή γνωριμία με την πάλη των εργατών σε μια βιομηχανική περιοχή των ΗΠΑ – ταυτόχρονα είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι με ιδανικά για μια πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη ζωή, κομμουνιστές πρωτοπόροι εργάτες που έρχονται σε αντίθεση με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και τους μηχανισμούς καταπίεσης φανερούς και κρυφούς. Το στοιχείο που αναμφίβολα θα εκτιμήσει ο αναγνώστης είναι ότι οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι πραγματικοί, ζωντανοί, με όλες τις αρετές και τις ελλείψεις τους, που με την καθημερινή τους δράση συμβάλλουν στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας. Το «Υπόγειο Ρεύμα» όχι μόνο αποτυπώνει τη σκληρότητα της ταξικής πάλης αλλά και θέτει τον καθένα μπροστά στην ευθύνη συνεισφοράς του στην οργάνωση αυτής της πάλης.

Η εργατική τάξη στην πάλη για την εξουσία.

 

Β. Ι. Λένιν: «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση».

 

image

Είναι συλλογή με κείμενα του Λένιν που γράφτηκαν την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναδεικνύουν την ανάγκη πάλης της εργατικής τάξης κάθε χώρας ενάντια στη δικιά της – την εθνική της αστική τάξη, σε όλες τις συνθήκες. Επίσης, αναδεικνύει τη σχέση πολέμου -επαναστατικής κατάστασης- σοσιαλιστικής επανάστασης. Μέσα από το σύνολο των κειμένων τονίζεται η ανάγκη πάλης του κόμματος της εργατικής τάξης ενάντια στο ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, που στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης εμφανίζεται με τη μορφή του ταξικού συμβιβασμού και την περίοδο του πολέμου ολοκληρώνεται με τη μορφή του σοσιαλσοβινισμού σε ανοιχτή προδοσία της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης.

 

 

 

 

 

Β.Ι. Λένιν: «Οι θέσεις του Απρίλη».

Οι θέσεις του Απρίλη

 

Το έργο αυτό του Λένιν, αποτελεί μια μεγάλη, ανεκτίμητη συμβολή του ίδιου, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Συνιστά στρατηγική επεξεργασία του κόμματος των Μπολσεβίκων ώστε να καθοδηγήσει με συγκεκριμένο τρόπο την εργατική τάξη στην κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας. Συγκεκριμένα, από το Φλεβάρη 1917 μετά την ανατροπή του τσάρου και το σχηματισμό της Προσωρινή Κυβέρνησης, τέθηκε το ζήτημα αν οι μπολσεβίκοι θα έδιναν υποστήριξη στην προσωρινή κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν τα αστικοδημοκρατικά ζητήματα ή θα ανέτρεπαν αυτή την κυβέρνηση και όποια άλλη, θα καθοδηγούσαν την εργατική τάξη στην ανατροπή της αστικής τάξης – στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

 

 

 

 

«Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη.Οκτώβρης 1917».

 

Αποτελεί ένα πολύ καλό οδηγό για τη γνώση των ιστορικών γεγονότων της Οχτωβριανής Επανάστασης καθώς και της προηγούμενης ανάπτυξης της ταξικής πάλης στη Ρωσία από τα τέλη του 19ου αιώνα ακόμα. Παράλληλα, δίνεται μια σύντομη σκιαγραφία των τάξεων στη Ρωσία, των οικονομικών imageκαι πολιτικών συνθηκών. Δίνεται η πορεία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, των μπολσεβίκων τόσο μέσα από την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας, τη σφυρηλάτηση του κόμματος και τη δημιουργία ισχυρών επαναστατικών δεσμών με την εργατικής τάξη. Ιδιαίτερη αξία έχει η πορεία μετά την ήττα της επανάστασης του 1905, καθώς και η περίοδος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Κομμουνιστική Διεθνής (θέσεις και αποφάσεις του δεύτερου συνεδρίου της).

imageΑρκετά από τα κείμενα της συλλογής με τη μορφή εισηγήσεων, υπάρχουν και στα άπαντα Λένιν, αφού με προσωπική του φροντίδα γράφτηκαν και διαμορφώθηκαν οι αποφάσεις. Στα κείμενα της μπροσούρας ο αναγνώστης θα διαβάσει αποφάσεις: «Ποια πρέπει να είναι η άμεση προετοιμασία της δικτατορίας του προλεταριάτου», «Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν να ιδρυθούν σοβιέτ», «Τα ΚΚ και ο κοινοβουλευτισμός», «21 όροι εισδοχής στην ΚΔ» κ.ά.

 

Δείτε ακόμα:

 

Τα έργα του Καρλ Μαρξ: «ο Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία» και «18ηΜπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» καθώς και στα έργα του Β.Ι. Λένιν: «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι» και «Κράτος και επανάσταση» δίνουν ανάγλυφα τι σημαίνει αστικό – καπιταλιστικό κράτος και τι προλεταριακό.

 

Θέματα Ιστορίας.

 

Γιώργη Καζάκου: «Αη Στράτης».

 

imageΚεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η μάχη των πολιτικών εξόριστων με την πείνα το χειμώνα του 1941-42, όπου η ελληνική χωροφυλακή με δικιά της πρωτοβουλία, οδήγησε τους εξόριστους στο βασανιστήριο της αναγκαστικής ασιτίας με σκοπό να αποσπάσει δηλώσεις μετανοίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντρέ Μαρτί: «Το έπος της Μαύρης Θάλασσας».

Αναφέρεται στην ανταρσία των πληρωμάτων, στα γαλλικά πολεμικά πλοία που πήγαν να πολεμήσουν ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Το βιβλίο αποτυπώνει την ακτινοβολία και την επίδραση που είχε η σοσιαλιστική επανάσταση και τη στήριξη που δέχτηκε από τους εργάτες των άλλων χωρών.

Μια πρόταση ειδικά για μαθητές και εφήβους.

Ιρμα Τέλμαν: «Αναμνήσεις για τον Τέλμαν».

TelmanΕίναι γραμμένο από την κόρη του ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας, η ίδια ως παιδί έζησε την ταξική πάλη στις δεκαετίες 1920-30 στη Γερμανία καθώς και την άνοδο του ναζισμού, τη σύλληψη και δολοφονία του Ερνστ Τέλμαν – του πατέρα της. Το βιβλίο γράφτηκε στη Λαϊκή Γερμανία, για παιδιά, όμως αποτυπώνει μια σημαντική ιστορική περίοδο και σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά σε όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπάμπης Ιωάννου: «ΕΣΣΔ: με το χέρι στην καρδιά»

User

Ο συγγραφέας δίνοντας την δική του κατάθεση αναμνήσεων – από την Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δίνει μια γερή απάντηση ενάντια στην αστική και οπορτουνιστική επίθεση. Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και ταυτόχρονα ουσιαστικό και κατατοπιστικό για την καθημερινότητα στην ΕΣΣΔ, δίχως να κάνει ωραιοποιήσεις.

 

Δείτε ακόμα:

 

Ε. Γιαροσλάβσκι: «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές».

image

Αποτελεί βιβλίο που πραγματεύεται με εύστοχο τρόπο το ζήτημα της θρησκείας, αναλύει πώς μέσα σε όμοιες ιστορικές κοινωνικές συνθήκες, διαμορφώθηκαν παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες ανάμεσα στους πιο διαφορετικούς λαούς και στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Ο αναγνώστης θα δει τη διαδικασία πώς οι άνθρωποι διαμόρφωναν θρησκευτικές δοξασίες που αποτύπωναν στα «επουράνια» αυτό που υπήρχε στη Γη.

 

Επίκαιρα στο σύγχρονο ιδεολογικό μέτωπο

Κ. Μαρξ – Φ. Ενγκελς: Για το Ρεφορμισμό.imageΑυτή η συλλογή περιλαμβάνει έργα των Μαρξ και Ενγκελς, που έχουν γραφτεί σε μια πορεία αρκετών χρόνων. Περιλαμβάνει κείμενα φιλοσοφικά και ιστορίας, κείμενα πολιτικής κριτικής και πολεμικής. Η μελέτη τους δείχνει την πορεία του εργατικού κινήματος της εποχής στην Ευρώπη την Αμερική και τη Ρωσία και καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτημάτων που μπαίνουν μπροστά στην εργατική τάξη και το κόμμα της δεν είναι ιστορικά πρωτότυπα, η απάντησή τους συνίσταται στην απάντηση του βασικού ερωτήματος μεταρρύθμιση ή επανάσταση. Η μελέτη της συλλογής αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και από την εξής άποψη, αφού σε αυτή θα συναντήσουμε μια σειρά αυταπάτες, προλήψεις, που έσπερνε ο ρεφορμισμός, οι «κοινωνικοί παπάδες» στην εργατική τάξη, ο καθένας μπορεί να δει πόσο παμπάλαια είναι όσα σήμερα παρουσιάζει ως σύγχρονα η οπορτουνιστική εκφορά τους, από τις αυτοδιαχειριζόμενες νησίδες στον καπιταλισμό μέχρι τις αυταπάτες για το ρόλο του δημοσίου – δηλαδή του καπιταλιστικού κράτους.

Φρίντριχ Ενγκελς: Για το ζήτημα της κατοικίας.

image

Η διαχρονικότητά του έργου έγκειται όχι μόνο στο ότι ασχολείται με το ζήτημα των αγώνων της εργατικής τάξης για στέγαση, ζήτημα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, αλλά γιατί αναδεικνύει τα όρια της πάλης της εργατικής τάξης για κατακτήσεις και δικαιώματα στο έδαφος του καπιταλισμού. Δείχνει πόσο ασταθή και υπό αίρεση είναι όλα αυτά στο έδαφος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Ακόμα και όταν τέτοιου είδους «παραχωρήσεις» δεν περιορίζονται σε ορισμένα τμήματα της εργατικής τάξης (π.χ. εργατική αριστοκρατία), αλλά έχουν διευρυμένο χαρακτήρα, δεν αποτελούν στοιχείο της ικανοποίησης των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, δεν είναι σταθερές, αργά ή γρήγορα σαρώνονται σε μια νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο Ενγκλες δεν περιορίζεται στην απόκρουση κάποιων μικροαστικών και αστικών θεωριών σχετικά με το ζήτημα της κατοικίας, αλλά αντιπαρατίθεται εφ’ όλης της ύλης: «ο μικροαστικός αυτός σοσιαλισμός βρίσκει την έκφρασή του στο γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζουν δικαιολογημένες τις βασικές απόψεις του σύγχρονου σοσιαλισμού και το αίτημα να μετατραπούν όλα τα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, δηλώνουν όμως ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια μακρινή εποχή, που πρακτικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ετσι όμως περιορίζεται κανείς προς το παρόν μόνο σε δουλειά κοινωνικού μπαλώματος και ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να εκδηλώσει συμπάθεια ακόμα και για τις πιο αντιδραστικές προσπάθειες, για τη λεγόμενη “ανύψωση της εργαζόμενης τάξης”»

 

Δείτε ακόμα:Μια ματιά στις μπροσούρες με έργα των Μαρξ – Ενγκελς – Λένιν δίνει πολλές αφορμές για διάβασμα σε θέματα που έχουν επικαιρότητα στη σύγχρονη ταξική πάλη, ακόμα και από όσους τα έχουν ξαναδιαβάσει. Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα για νεότερες ηλικίες δύο έργα που δίνουν μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία του μαρξισμού και στα τρία συστατικά του μέρη. Το έργο του Φ. Ενγκελς: «Η εξέλιξη του Σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» και το έργο του Β.Ι. Λένιν: «Για το Μαρξ και το Μαρξισμό»
Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση

Φ. Ενγκελς: Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική.

image

Στα κείμενα της συλλογής, περιλαμβάνονται κείμενα που γράφτηκαν σε διάφορες περιόδους της δράσης του Ενγκελς – εκτείνονται σε ένα διάστημα δεκαετιών, αποτυπώνουν και με αυτό τον τρόπου τις τάσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της οικονομικής κρίσης που κυοφορείται στη φάση ανάπτυξης. Σε αυτά τα άρθρα τίθενται πολλά επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και την αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών κρατών, την εμφάνιση της μετοχικής εταιρείας και τον αντίστοιχο παρασιτισμό της αστικής τάξης. Ο Ενγκελς αναδεικνύει το φαινόμενο της εργατικής αριστοκρατίας, που διασπά την ενότητα της εργατικής τάξης.

Κ. Μαρξ – Φ. Ενγκελς: Για την οικονομική κρίση.

image

Η σωστή εξήγηση των αιτιών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης – σχετίζεται με την ανάδειξη της πρότασης διεξόδου υπέρ της εργατικής τάξης. Το κοινό χαρακτηριστικό των κειμένων της συλλογής είναι η ανάδειξη του νομοτελειακού χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από την επιτάχυνση ή επιβράδυνσή της εξαιτίας δευτερευόντων ως προς την αιτίας της παραγόντων.

Δείτε ακόμα:

Φρίντριχ Ενγκελς: «Αντί Ντίρινγκ», (μέσα από το μέρος που αναφέρεται στην Πολιτική Οικονομία δίνει βασικά εφόδια για την κατανόηση των αιτιών των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων). Επίσης, τα έργα του Λένιν: «Η ανάπτυξη του Καπιταλισμού στη Ρωσία» (Απαντα τόμ. 3) καθώς και το έργο «Χαρακτηρισμός του οικονομικού ρομαντισμού» (Απαντα τόμ. 2) δίνουν απάντηση σε μια σειρά παμπάλαιες αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες, που ευαγγελίζονται έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό».

Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών

Β. Ι. Λένιν: «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση»

image

Στη συλλογή περιέχονται κείμενα που έχουν γραφτεί από τις πρώτες μέρες επικράτησης της σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία έως το θάνατο του Λένιν. Η συλλογή επικεντρώνει κυρίως σε θέματα οικονομίας δηλαδή της οικοδόμησης των νέων σχέσεων παραγωγής, των κομμουνιστικών σχέσεων, αφού η νέα εξουσία δεν παραλαμβάνει έτοιμες τις νέες σχέσεις παραγωγής – από το παλιό το καπιταλιστικό σύστημα που ανέτρεψε. Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Η συλλογή περιλαμβάνει 23 έργα ανάμεσά τους: «Η οικονομία και η πολιτική στην εποχή της δικτατορίας του προλεταριάτου», «Πώς να οργανώσουμε την άμιλλα», «Για την επανάστασή μας (Απ’ αφορμή τα σημειώματα του Σουχάνοφ)» κ.ά. Στα έργα της συλλογής αναδεικνύονται οι βασικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σαφώς αποτυπώνονται πως δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό.

Παίρνοντας υπόψη στον τρόπο γραφής, ότι η διαστρέβλωση του σοσιαλισμού από την αστική προπαγάνδα, συνεπικουρείται και από το αντικειμενικό γεγονός ότι ένας σημερινός εικοσάρης ήταν αγέννητος της στιγμή που συντελούνταν η τελική πράξη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Ταυτόχρονα, η έκδοση απευθύνεται σε όλους. Η έκδοση αυτή είναι ένα μέσο για τη γνωριμία με την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα, που υπήρξε το άμεσο αποτέλεσμα της Οχτωβριανής Επανάστασης.
Δείτε ακόμα:
Κ. Μαρξ: «Κριτική του προγράμματος της Γκότα», Συλλογή: «Συζήτηση για θέματα πολιτικής οικονομίας στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ»

  1. Μου φαινεται οτι εχετε φετιχισμο με την οκτωμβριανη επανασταση. Το ζητημα ειναι να προτεινετε λυσεις στα σημερινα προβληματα, χωρις προσφυγη σε αυθεντιες. Αν ειναι να ψαχνουμε τι ειπε ο μαρξ και τι ο τροτσκυ, μια ζωη θα υπαρχουν διασπασεις.

  2. Προφανός για σένα ο κόσμος είναι ενα ξεκομμένο πράγμα, χωρίς ιστορικό πλαίσιο και δεν πρέπει να διαβάζουμε ιστορία και δη κοσμοιστορικά γεγονότα που άλλαξαν την παγκόσμια πραγματικότητα. Οι προτάσεις μας δεν είναι προσφυγή σε κάποια αυθεντία αλλά η ανάγκη να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν το κίνημα στο παρελθόν και που από ΄τι φαίνεται είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Οι λύσεις στα προβλήματα θα έρθουν μέσα απο τους αγώνες της ίδιας της καταπιεσμένης τάξης, όχι όπως είπες και συ μέσα απο γκουρού και αυθεντίες. Εμείς χτίζουμε οπλοβαστό, τον πόλεμο θα τον πολεμήσει ο λαός.

    ΥΓ. μείνε συντονισμένος/η και θα δεις ανάλυση της Κυπριακής πραγματικότητας, διότι η ανάλυση θέλει δουλειά ενώ τα μικρο-σχόλια άγνοιας και τα μπουρδόλογα γράφονται σε ένα λεπτό.

    Αλλά μάλλον κακοπροέρετος/η φαίνεσαι και με διάθεση να ειρωνευτείς παρά να μάθεις η να συζητήσεις.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Stories
”Ασφάλεια” = Παρακολούθηση για τον Ιμπεριαλισμό