Σαν σήμερα… [Sacco & Vanzetti]

Σαν σήμερα πριν απο 86 χρόνια εκτελούνται οι αναρχικοί Sacco και Vanzetti καθώς κρίνονται ένοχοι για φόνο. Η ιστορία των δύο Ιταλών μεταναστών έμελλε να γίνει σύμβολο αγώνα ενάντια στην αδικία, καθώς και μια απο τις πιο αμφιλεγόμενες νομικές υποθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Sacco και Vanzetti συλλαμβάνονται κρίνονται ένοχοι απο την Αμερικανική δικαιοσύνη στις 14 Ιουλίου 1921, χωρίς αποδείξεις αλλα με περιστασιακές ενδείξεις για φόνο και καταδικάζονται σε θάνατο. Μετά από μια δίκη επτά εβδομάδων όπου ήταν απροκάλυπτη η εχθρότητα και η μεροληψία των αρχών κατά των αναρχικών μεταναστών, και όπου για κάθε μάρτυρα υπεράσπισης η κατήγορος αρχή παρουσίαζε κάποιον δικό της που κατέρριπτε τα όσα υποστήριζε ο πρώτος τους καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες. «Αυτός ο άνδρας, (ο Vanzetti) αν και μπορεί να μην διέπραξε το έγκλημα που του αποδίδεται, είναι παρόλα αυτά ένοχος, επειδή είναι εχθρός των θεσμών μας» φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου προς τους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μόλις ακούστηκε η απόφαση, ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών και αλληλεγγύης προς τους δυο πολιτικούς κρατούμενους σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη, δημοψηφίσματα μετρώντας πάνω απο 650,000 υπογραφές αλλά μάταια αφού όλες οι αιτήσεις και τα λαΐκά αιτήματα για επανεξέταση της δίκης απορρίπτονται με αποτέλεσμα οι δύο κατηγορούμενοι, έξι χρόνια μετά, να οδηγηθούν στην ηλεκτρική καρέκλα στις 23 Αυγούστου 1927 και να γίνουν σύμβολα αγώνα και αντίστασης καθώς και τρανό παράδειγμα του τι εστί αστική δικαιοσύνη,και της αδικίας σε μια ταξική κοινωνία.

Για τους δύο έχουν γραφτεί αμέτρητα τραγουδια και ποιήματα, έχουν γίνει ταινίς και ντοκιμαντέρ και άλλες αναφορές. Αναρτούμε μερικά:

 

More Stories
Σας καλούμε να δείτε να δείτε “το δάσος”, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ