Σύμφωνο του Μονάχου και εισβολή στην Τσεχοσλοβακία

 

Σαν σήμερα το 1939, οι Ναζί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν την Τσεχοσλοβακία. Η εισβολή ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», οι ”Δυτικές” φιλελεύθερες χώρες υποχρέωναν την Τσεχοσλοβακία να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη στην ενδεχόμενη επιδρομή.  Η Αγγλία και η Γαλλία με τελεσίγραφό τους ζήτησαν από την Τσεχοσλοβακία να δεχτεί τις απαιτήσεις του Χίτλερ.
Η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της λεγόμενης πολιτικής του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή εκ μέρους των ”Δυτικών” αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 

Από τη διάσκεψη του Μονάχου, που προηγήθηκε της συμφωνίας, είχε αποκλειστεί η Σοβιετική Ενωση παρόλο που είχε σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Τσεχοσλοβακία, και το χειρότερο, είχε αποκλειστεί η ίδια η Τσεχοσλοβακία.

Στις 30/9/1938 η Γερμανία και η Αγγλία υπέγραψαν στο Μόναχο δήλωση για αμοιβαία μη επίθεση και διακανονισμό όλων των επίμαχων ζητημάτων που θα δημιουργούνταν. Λίγο αργότερα ανάλογη δήλωση υπέγραψε με τη Γερμανία και η Γαλλία.

Το Σύμφωνο αυτό μεταξύ των ”Δυτικών” και του Χίτλερ συχνά ”ξεχνιέται”, για να δοθεί η έμφαση στο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ που έγινε ένα χρόνο μετά σαν απάντηση/κίνηση τακτικής στο Σύμφωνο του Μονάχου.

*Στην φώτο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πανηγυρίζει με το Σύμφωνο στο χέρι.

Profuso

Ω, πύλες του παραδείσου!

Be first to comment